Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Ανταποκρίνεστε στα πρότυπα της πολιτιστικής βιομηχανίας; Κερδίσατε έναν βιασμό sponsored by Πρώτο Θέμα





















Ανταποκρίνεστε στα πρότυπα της πολιτιστικής βιομηχανίας; Κερδίσατε έναν βιασμό sponsored by Πρώτο Θέμα
Αλλά δεν πρέπει να γενικεύσεις για το Πρώτο Θέμα ή να θες να κλείσει, να βάλει λουκέτο ρε παιδί μου, γιατί θα μείνει άνεργος κόσμος κι αυτά είναι αντι-αριστερά, αντι-κοινωνικά, αντι-εργατικά και πως αλλιώς το λέμε πιο fancy; 
Κοινωνικός αυτοματισμός;
Όχι είναι ειλικρινή συναισθήματα. 
Κάποιος το έγραψε.
 Κάποιος το διόρθωσε.
 Κάποιος το πήρε στο δημιουργικό και το έβαλε στο lay out. Κάποιος το πέρασε στον αρχισυντάκτη και μετά μπήκε στο φύλλο και πήγε για εκτύπωση. 
Έτσι; 
Μια σειρά επαγγελματιών το επέτρεψε.
Και οι τεχνικοί στον ΑΝΤ1, νίκησαν (και μπράβο τους), αλλά παράτησαν τις κάμερες μόνο όταν απειλήθηκαν (και πάλι, μπράβο για την αλληλεγγύη), αλλά γιατί ΜΙΑ ΦΟΡΑ, ΜΙΑ, κανένας δεν παράτησε τις κάμερες όταν έβγαζαν τους εμετούς που έβγαζαν; 

Γιατί μια φορά πάνω στη ροή δεν διαμαρτυρήθηκε κανείς για τα σούπερ; 
Στην δε ΕΡΤ... 
Πως εφαρμόστηκε η εμπειρία και το ethos της αυτοοργνάνωσης που έλεγαν συνεχώς δεν θα ξεχάσουμε και δεν θα ξεχάσουμε και θα βάλουμε την εμπειρία μας, μέσα σε αυτό που κάνουμε;
Δεν αναιρώ την πυραμίδα ούτε για ένα δευτερόλεπτο. 
Αντιλαμβάνομαι την αυστηρή ιεραρχία. 
Με τα ΜΜΕ ασχολούμαι.
 Πρώτα και κύρια σκατά στα αφεντικά, στους εκδοτάδες, τους execs, τα μεγαλοστελέχη και τους υψηλά ιστάμενους και κάθε λογής suit. 
Αλλά δεν μπορώ να δεχθώ ότι ο εργαζόμενος δεν έχει κανένα περιθώριο, καμία δύναμη. Ξέρω πάρα πολλούς που με χαρά και οικειοθελώς γράφουν αηδίες. 
Υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν προσεκτικά, που αρνούνται να γράψουν αηδίες και επιβιώνουν ακόμα και σε άσχημα μαγαζιά με αξιοπρέπεια και μετά από χρόνια όταν τους δοθεί η ευκαιρία για σοβαρό κείμενο, την τιμούν. Είναι πάντα αυτές οι 2-3 περιπτώσεις σε κάθε ΜΜΕ. Κάθε ΜΜΕ έχει 2-3 προοδευτικούς και τίμιους ανθρώπους.
Αυτοί γιατί τα κατάφεραν δηλαδή; Δεν είναι άσπρο μαύρο. Ούτε μηδενισμός, ούτε υποταγή. Διαλεκτική.
Αλλά εφόσον είναι πολύ λίγη και εφόσον γεμίσαμε σκατά δεν γίνεται να μιλάμε για Μποντριγιάρντ και ΜΜΕ και Τσόμσκυ και consent χωρίς μηδενισμό αυτού του πράγματος και ναι κάπου εκεί είναι η ανεργία. Δεν φτιάχνεις ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά.
Θα ήθελα να καταστραφούν όλα τα σάπια ΜΜΕ και να ξαναστηθούν από την αρχή. 
Αυτό το reboot ίσως έδινε την ευκαιρία στους εργαζόμενους να συντονιστούν, να οργανωθούν και να πατήσουν πόδι. Και ναι, θα έχουμε και ακόμα και σε αυτή η περίπτωση άνεργους. Σε κάποιους, συγνώμη, αξίζει κιόλας. 
Στον καπιταλισμό είμαστε. 
Όχι δεν θέλω να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. 
Θέλω να σηκωθεί να φύγει ο φασίστας γείτονας να μην τον βλέπω. 
Δεν μπορεί να έχουν δουλειά τέτοια σκουπίδια που γράφουν για δωροβιασμό.
Δεν με ενδιαφέρει τι έχει πίσω του. Κι εγώ έχω οικογένεια. Δεν έχω παιδιά, αλλά έχω οικογένεια που πρέπει να συνεισφέρω. Να μείνει άνεργος. 
Έτσι αισθάνομαι. 
Ξέρω, αισθήματα κακά. Λογική καλή. Και η λογική της αγοράς έφερε... 
Αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου