Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Υπό διωγμό οι πρόσφυγες στην Κω

































 




Κοριτσάκι αποβιβάζεται με την οικογένεια της στην Κω από φουσκωτό το οποίο έφυγε από την Τουρκία

Στην Κω ο δήμαρχος ουσιαστικά απαγορεύει τον σεβασμό των Ευρωπαϊκών Συμβάσεων και τον ανθρωπισμό αρνούμενος να υποδείξει ένα χώρο περίθαλψης και υποδοχής των προσφύγων.
Η Τράπεζα Πειραιώς αντιδράει στις απειλές και αποσύρει με επιστολή στην αν. υπουργό Μετανάστευσης και στην Εισαγγελία, την προσφορά για χρήση του ξενοδοχείου «Captain Elias» λόγω του απειλητικού κλίματος.
Η Τασία Χριστοδουλοπούλου απαντά αναλυτικά και ζητάει ψυχραιμία μέχρι την ασφαλή αποχώρηση των προσφύγων από το νησί.

Η επιστολή της Πειραιώς

Η απάντηση της υπουργού

Προς: ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Διευθυντή Τεχνικών Έργων & Ακίνητης Περιουσίας, κύριο Νίκο Μαστοράκη 

ΘΕΜΑ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «CAPTAIN ELIAS» ΣΤΗΝ ΚΩ
Αξιότιμε κύριε Μαστοράκη,
Σας ευχαριστώ για μια ακόμα φορά από καρδιάς για τη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του ξενοδοχείου «Captain Elias» στη θέση Λάμπη, της νήσου Κω, για τη φιλοξενία των εισερχόμενων προσφύγων στο νησί από 09/04/2015. 
Αν και κατέβαλα υπεράνθρωπες προσπάθειες να αναλάβει την ευθύνη του μια δημόσια αρχή, όπως η αστυνομία της Κω, για να διεκπεραιώνει την ταυτοποίηση των προσφύγων και η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής για τις εισερχόμενες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καμία υπηρεσία δεν αποδέχθηκε να αναλάβει αυτήν την ευθύνη. 
Ταυτόχρονα ο Δήμαρχος Κω υπονόμευσε με κάθε μέσο κάθε προσπάθεια διατήρησης και αναβάθμισης αυτού του χώρου, αφού παραβαίνοντας τα καθήκοντά του, δεν συνέδεσε ποτέ την ύδρευση, την αποχέτευση και το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά ούτε έκανε αποκομιδή των απορριμμάτων από τον χώρο. 
Αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά του Δημάρχου Κω, οδήγησε τον χώρο σταδιακά σε απαξίωση και με την αποχώρηση των αλληλέγγυων που επέβλεπαν τον χώρο και σίτιζαν του πρόσφυγες, το ξενοδοχείο πραγματικά δεν πληροί καμία προδιαγραφή φιλοξενίας. Σε κάθε περίπτωση ο εν λόγω χώρος κρίνεται πλέον ακατάλληλος υπό τις διαμορφωθείσες συνθήκες λόγω –μεταξύ άλλων- και του περιορισμένου αριθμού που μπορεί να φιλοξενήσει.  Ο χώρος, λοιπόν, δε θα λειτουργήσει ως χώρος πρώτης υποδοχής, όχι γιατί το ζητάει παράλογα ο δήμαρχος Κω, αλλά γιατί ο χώρος είναι πλέον ακατάλληλος για τη χρήση που τον προορίζαμε.

Σήμερα στο «Captain Elias» διαμένουν περίπου 600 μετανάστες, οι οποίοι αν και έχουν εισέλθει στην Κω αρκετό χρόνο πριν, δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ταυτοποίησής τους από την αστυνομία. 
Το γεγονός ότι κοιμούνται και διαμένουν στο ξενοδοχείο και δεν βρίσκονται στον δρόμο, αν και διευκολύνει πολλαπλώς το νησί, δεν μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία του. 
Συνεπώς, πράγματι επιθυμώ να εκκενωθεί το ξενοδοχείο, αλλά στην παρούσα στιγμή δεν είναι εφικτή η παράδοσή του πριν την ολοκλήρωση των ως άνω διαδικασιών από τις αστυνομικές αρχές. 
Ήδη έχει μεταβεί κλιμάκιο του τμήματος Αλλοδαπών της Αστυνομίας από την Αθήνα, για να κάνει την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των διαδικασιών ταυτοποίησης και να προωθηθεί η αποχώρησή τους από το ξενοδοχείο και να σας το παραδώσουμε. 
Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται από τις συνθήκες η αντιμετώπιση του ζητήματος με ψυχραιμία και αποφυγή βεβιασμένων κινήσεων, τις οποίες προκαλεί η αρνητική και επιθετική στάση του δημάρχου της Κω, με τις αβάσιμες απειλές που εκτοξεύει. 
Ήδη για κάθε δημόσιο χώρο που μας παραχωρείται για τη δημιουργία κέντρου υποδοχής προσφύγων στην Κω, ο δήμαρχος μαζί με τη Χρυσή Αυγή, οργανώνει εκ νέου διαμαρτυρίες, οι οποίες ωστόσο δεν πρόκειται να πλαισιωθούν από τον δημοκρατικό λαό της Κω.
Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες αλλά και από την επείγουσα ανάγκη εξορθολογισμένης επίλυσης του ζητήματος της υποδοχής να ιδρύσουμε Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας σε όλα τα σημεία εισόδου προσφύγων. Αυτό θα κάνουμε και στην Κω, όπως επιτάσσει η νομιμότητα, η λογική και η προάσπιση των δικαιωμάτων των εισερχομένων προσφύγων, των κατοίκων της Κω αλλά και της κοινωνικής ειρήνης παρά τις παράλογες διαμαρτυρίες του δημάρχου. 
Τέλος, θα ήθελα να σας εκφράσω τη λύπη μου για το γεγονός ότι υποχρεωθήκατε να αλληλογραφείτε ματαίως με τον δήμαρχο Κω, ο οποίος απειλεί τους πάντες προκειμένου, όπως πιστεύει, να μην έρχονται πρόσφυγες στο νησί της Κω. 
Σας υπόσχομαι δε, ότι με την ολοκλήρωση των διαδικασιών ταυτοποίησης από την ελληνική αστυνομία και τη συνακόλουθη αποχώρηση των μεταναστών που βρίσκονται στον χώρο του ξενοδοχείου, ο χώρος θα σας παραδοθεί αμέσως. 
Σε κάθε περίπτωση σας διαβεβαιώνω ότι θα έχετε την αμέριστη συμπαράσταση της ελληνικής πολιτείας. 

Με εκτίμηση,
Τασία Χριστοδουλοπούλου
Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου