Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ: ΕΝΑΣ ΠΙΟ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΣ-ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΛΙΑΝΙΔΗ



































Προχθες, μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής, ο υπουργός Πανούσης μας υπενθύμισε ότι «έχουμε αλλαγή κυβέρνησης και όχι πολιτεύματος» όπως νομίζουν κάποιοι που επεξεργάζονται σχέδια αλλαγής του, αναγάγοντας αφενός το νόμισμα σε πολίτευμα, και ταυτίζοντας, αφ’ ετέρου, την επεξεργασία εναλλακτικών με συνωμοσία κατάλυσης της Δημοκρατίας. 
Αν κάποιος βέβαια ρίξει μια ματιά στην αρθρογραφία και τις συνεντεύξεις του υπουργού Γιάννη Πανούση στα συστημικά ΜΜΕ, όλο αυτό τον καιρό, θα συναντήσει μια συνέπεια λόγων.
Για να μην το πάμε πολύ παλιά, πέρυσι τέτοια εποχή, ο Γιάννης Πανούσης σε άρθρο του στο Βήμα, έγραφε:

«Με λοβοτομημένο το αίσθημα προσωπικής ευθύνης, με γενικευμένη αίσθηση συγκάλυψης και ατιμωρησίας ζήσαμε (και ζούμε) το παράλογο σαν να ήταν η επιτομή του ορθολογισμού», 

«Μια χώρα σε «διαρκή μετάβαση» 
(προς τί άραγε;), 
με αυτοκαταστροφική εμφυλιακή προδιάθεση και με «επαναστατική» άρνηση της λογικής των ορίων και των κανόνων δεν (από)δέχεται συνταγματικούς περιορισμούς και νομοθετικούς ορισμούς διότι μόνον έτσι αισθάνεται «διαφορετική» από τις άλλες, τις δυτικές, τις «κρυόκωλες» για να καταλήξει στο εξής ερώτημα 
«Ποιος ηγέτης θα βγάλει αυτή τη ώρα από το βάλτο των συν-ενοχών; 
Απλούστατα αυτός που θα τολμήσει να κόψει τους πολλούς γόρδιους δεσμούς πριν τον εξορίσουμε ή τον δολοφονήσουμε ως ανθέλληνα (αφού θάχει αμφισβητήσει την πεμπτουσία της ψυχής του έλληνα που δεν είναι άλλη από το «κάνω ό,τι θέλω, όταν θέλω και όπως θέλω»)». 
(H βασική θέση του Υπουργού Γιάννη Πανούση λοιπόν είναι πως ο Έλληνας είναι κάποιος «καθυστερημένος πολιτισμικά», 
«ανορθολογικός», 
ανεύθυνος 
και με ροπή στην παρανομία και την παραβατικότητα ανθρωπότυπος 
με αυτοκαταστροφική προδιάθεση, 
ο οποίος χρειάζεται κάποιον να τον συμμαζεύει. 

Οποιαδήποτε ομοιότητα με τους πιο χυδαίους ισχυρισμούς των πιο ακραίων και συντηρητικών νεοφιλελεύθερων κύκλων είναι συμπτωματική όπως επίσης και η ομοιότητα με όσα ακούγαμε επί Χούντας).
Το Φεβρουάριο του 2015, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργού Προ.Πο, στις προγραμματικές του δηλώσεις, ο Πανούσης έθετε ζήτημα «τρομοκρατών» των Εξαρχείων αναπαράγοντας το στερεοτυπικό λόγο της (ακρο)δεξιάς και του πιο συντηρητικού τμήματος της Ελληνικής κοινωνίας: «πρέπει να υπάρξει μια πολιτική λύση στο ζήτημα της σχεδόν 40ετούς παρουσίας των πολυπληθών αναρχικών ομάδων και των υποστηρικτών της επαναστατικής βίας που πολλές φορές προχωρούν σε επεισόδια ή τροφοδοτούν τις ένοπλες οργανώσεις», 
προωθώντας παράλληλα της επανενεργοποίηση του «αστυνομικού της γειτονιάς» (!!) και της πεζής αστυνόμευσης.
Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο υπουργός καθησύχαζε τους .. πολίτες ότι –παρά τα όσα συνέβαιναν στα κέντρα κράτησης μεταναστών- δεν υπήρχε περίπτωση αυτά να «ανοίξουν», ούτε να πάψουν να συλλαμβάνονται οι παρανόμως εισερχόμενοι μετανάστες, ενώ τον Απρίλιο -με αφορμή την ένταση από τις κινητοποιήσεις υπέρ των απεργών πείνας-, εξαπέλυε βολές εναντίον της «Αριστεράς του Τίποτα» η οποία αναλώνεται σε ανέξοδα ιδεολογήματα και ανούσια τσιτάτα την ώρα που αναρχικοί τρομοκράτες «εισβάλουν» στον περίβολο της Βουλής. 
(Ναι, για τον υπουργό προστασίας του πολίτη η διαδήλωση στον προαύλιο χώρο του κοινοβουλίου ισοδυναμούσε με «εισβολή»). 
Ταυτόχρονα δήλωνε παντού πως ο ίδιος δεν είναι εναντίον των ΜΑΤ και πως αν η κυβέρνηση δεν ενεργούσε άμεσα.. οι αντιεξουσιαστές ίσως να καταλάμβαναν την ΑΣΟΕΕ.
Αρχές Μαϊου ο υπουργός Πανούσης επέστρεφε κλείνοντας το μάτι στους νοικοκυραίους  και τους φασίστες που ζητούσαν κρεμάλες για την υπόθεση της τραγικής δολοφονίας της τετράχρονης Άννυ, καθώς (αφού πρώτα μας ενημέρωνε περί «σκοτεινής ανθρώπινης φύσης» και άλλα τέτοια .. καραεπιστημονικά) προέβλεπε τo θάνατο του δράστη σύμφωνα με τον κώδικα τιμής των φυλακών (!!!): 
«Υπάρχει ένας κώδικας τιμής μέσα στις φυλακές, εντός ή εκτός εισαγωγικών. 
Άρα γι’ αυτό σας είπα ότι εγώ νομίζω ότι σε αυτές τις περιπτώσεις πολύ γρήγορα θα έχουμε τον θάνατο και του δράστη».

 Βέβαια λίγες μέρες μετά θα επανερχόταν για να επικρίνει όσους ενοχλήθηκαν από αυτή τη δήλωση επικαλούμενος την .. επιστημονική του ιδιότητα και το καθήκον του εγκληματολόγου να .. προειδοποιεί και να προβλέπει!
Τον Ιούνιο, ο Γιάννης Πανούσης τα έβαζε με τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ζητούσε την παραίτησή του με αφορμή τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας όπως η παρέμβαση στην Πρυτανεία ενώ έδειχνε την ενόχλησή του για τη συμπεριφορά της ΠτΒ η οποία τόλμησε να ζητήσει εξηγήσεις από τους αστυνομικούς που παρεμπόδιζαν με μπλόκα την ειρηνική πορεία των διαμαρτυρόμενων εργαζομένων στα νοσοκομεία.
Ο Γιάννης Πανούσης λοιπόν ποτέ δεν προσπάθησε να κρύψει το γεγονός ότι ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος βρισκόταν σε αυτή τη θέση με σκοπό να συνεχίσει και να βελτιστοποιήσει την εφαρμογή του δόγματος «Νόμος και Τάξη» των προκατόχων του και μάλιστα βρισκόταν εκεί έχοντας τη στήριξη του πρωθυπουργού.

 Εξάλλου, στις 11 Ιουνίου μάθαμε ότι ο πρωθυπουργός (προφανώς λόγω ικανοποίησης) του ανέθετε και την ευθύνη της ΕΥΠ. 
Λίγες μέρες μετά, στο Σταθμό Λαρίσης, ο Γιάννης Πανούσης απλά έδειξε πόσο απολαμβάνει αυτή τη στήριξη στέλνοντας την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών, δεκάδες προσαγωγές και να ξυλοφορτώσει πολίτες οι οποίοι τόλμησαν να ανέβουν στην αμαξοστοιχία δίχως εισιτήριο (φυσικά ήταν «αντιεξουσιαστές») για να πάνε σε ένα φεστιβάλ.
Επειδή λοιπόν ο υπουργός Πανούσης έχει την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης Τσίπρα ας δούμε, αντί επιλόγου, αυτά που προτείνει ως αναγκαία (με αφορμή την πιο πρόσφατη συνέντευξή του, αυτή με την οποία ξεκίνησε το άρθρο).

 Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ λοιπόν, ο Γιάννης Πανούσης πιστεύει πως χρειαζόμαστε τέσσερα πράγματα: 
(1) Δημιουργία θέσεως Υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ υπεύθυνου για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων με τους θεσμούς. 
(2) Κυβέρνηση από υπουργούς που θα πιστεύουν στην ανάγκη της εφαρμογής της συμφωνίας και δε θα είναι υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές (!!!), 
(3) Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης με πενταετές πλάνο, 
(4) Τη δημιουργία θέσεως υπουργού για ζητήματα συνταγματικής αναθεώρησης.
Ας έρθει λοιπόν ο Γιάννης Πανούσης να μας μιλήσει για Δημοκρατία, πολίτευμα και .. Αριστερά.. όταν στην ίδια συνέντευξη ζητάει 
(1) αρχιδερβέναργα με υπεραρμοδιότητες ο οποίος θα φροντίζει για την υλοποίηση των αιτημάτων των μη δημοκρατικά εκλεγμένων και νομιμοποιημένων «θεσμών» ως επιβλέπων της «κατάστασης εξαίρεσης»
 (2) υπουργούς καμικάζι, αδιάφορους για την εκλογική διαδικασία (και το πολιτικό κόστος) οι οποίοι θα αναλαμβάνουν δημόσια αξιώματα, έχοντας καθαρά διεκπεραιωτικό χαρακτήρα που επίσης θα αφορά τα αιτήματα των δανειστών-εκβιαστών και όχι των πολιτών,
 (3) Πενταετή πλάνα και άλλες «Μαλεζανιές» που θα αφορούν την «Παραγωγική Ανασυγκρότηση», δηλαδή τη ανασυγκρότηση και ανασύνταξη του παραγωγικού δυναμικού της χώρας σύμφωνα με τους όρους που θέτει η εγχώρια πλουτοκρατία και το διεθνοποιημένο κεφάλαιο και όχι με άξονα την αναδιανομή του πλούτου, την ελάφρυνση των βαρών των αδυνάτων και τη σύγκρουση με το κεφάλαιο.
Τι είναι λοιπόν ο Γιάννης Πανούσης αν όχι μια πιο νεοφιλελεύθερη εκδοχή του Ηλία Παναγιώταρου; Όπως όλοι οι αυθεντικοί φασίστες βέβαια, έτσι και ο ίδιος αδυνατεί να αναγνωρίσει το είδωλό του στον καθρέφτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου