Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Στην Τσαμαδού 13 χτυπάει η καρδιά της πολυπολιτισμικότητας










 



















Ήταν 18 Μαρτίου του 1995 τότε που άτομα που είχαν ήδη συμμετάσχει στις πρώτες πρωτοβουλίες για τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων αποφασίζουν μετά από πρωτοβουλία του ‘’Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα’’ να ιδρύσουν το ‘’Δίκτυο για την Κοινωνική Υποστήριξη Προσφύγων και Μεταναστών’’


Η διαρκώς αυξανόμενη τότε μεταναστευτική ροή από τις γειτονικές κυρίως βαλκανικές χώρες είχε ήδη προκαλέσει τα πρώτα ξενοφοβικά και ρατσιστικά κρούσματα σε μια χώρα που ζούσε μέσα στη νιρβάνα της, πρόσκαιρης όπως περίτρανα αποδείχτηκε, οικονομικής ευμάρειας και που μέχρι τότε είχε μάθει μονάχα να στέλνει μετανάστες στο εξωτερικό και όχι να δέχεται η ίδια ανθρώπους που αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή.



Από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του το Δίκτυο είχε σαν πρώτη προτεραιότητα την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας πάνω στα προβλήματα των μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, 
την ανάδειξη των πολιτικών παραμέτρων του προσφυγικού και του μεταναστευτικού ζητήματος, 
την υπεράσπιση του πολιτικού ασύλου και των δικαιωμάτων των μεταναστών, την παρέμβαση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο και την οργάνωση δομών αλληλεγγύης, την αναχαίτιση του ανερχόμενου κρατικού και κοινωνικού ρατσισμού καθώς και τη στήριξη στις υπάρχουσες μορφές οργάνωσης και την ώθηση μεταναστών και προσφύγων στη δημιουργία συλλογικών οργάνων.


Οι δραστηριότητες του Δικτύου κινούνται γύρω από δυο βασικούς άξονες, την καταπολέμηση του κοινωνικού ρατσισμού και τη διεκδίκηση της νομιμοποίησης των μεταναστών στην Ελλάδα.



Το Στέκι Μεταναστών



Μια από τις σημαντικότερες δράσεις του Δικτύου είναι το ‘’Στέκι Μεταναστών’’ το οποίο και δημιουργήθηκε το 1997. 

Πρόκειται για έναν χώρο συνάντησης μεταναστών και Ελλήνων, έναν χώρο αλληλεγγύης, συνύπαρξης, ελευθερίας και ανταλλαγής ιδεών.

 Στον χώρο αυτόν η πολυπολιτισμικότητα γίνεται πράξη



Ο πρώτος χώρος που στέγασε το Στέκι Μεταναστών ήταν στην οδό Βαλτετσίου 35, στα Εξάρχεια, ο σεισμός όμως της Πάρνηθας και οι φθορές που προκλήθηκαν στον χώρο εκείνο οδήγησε στη μετακόμιση του Στεκιού στον τωρινό του χώρο, στην οδό Τσαμαδού 13, επίσης στα Εξάρχεια.



Το Στέκι αποτελεί σημείο αναφοράς για τον αντιρατσιστικό χώρο. 
Καθημερινά δεκάδες κόσμου πίνει εκεί τον καφέ του συζητώντας, διαβάζοντας και σερφάροντας στο διαδίκτυο. 

Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που περιλαμβάνει δεκάδες διαφορετικούς κόσμους που έρχονται σε επαφή και αλληλεπιδρούν αρμονικά ο ένας με τον άλλον. Εντός του Στεκιού συνυπάρχουν 13 συλλογικότητες και άλλες 5 που λειτουργούν το Στέκι αλλά και πολλοί ακόμα που είναι ανένταχτοι, συμβάλλοντας όλοι μαζί στη λειτουργία του χώρου. 
Εκεί τελικά έρχεται ο ένας κοντά στον άλλον και να γνωρίσει την κουλτούρα, τις αγωνίες και τους προβληματισμούς του.


Το Στέκι Μεταναστών σε οργανωτικό επίπεδο λειτουργεί με τρεις ομάδες, μια που είναι υπεύθυνη για την πολιτικο-πολιτιστική ζωή του, μια αρμόδια για την οικονομική διαχείριση και μια Τρίτη που φροντίζει για τα τεχνικά του χώρου.



Το Στέκι λειτουργεί καθημερινά από τις 20:00’ μέχρι τις 24:00’ και τα απαραίτητα για τη λειτουργία του έσοδα προέρχονται αποκλειστικά από τις συνδρομές των ομάδω και των ατόμων που συμμετέχουν σε αυτό 

καθώς και από τη λειτουργία του.



Τα πίσω θρανία



Το φθινόπωρο του 1999 ξεκίνησε από το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών η λειτουργία σχολείου εκμάθησης της ελληνικής και όχι μόνο γλώσσας ως μια πρωτοβουλία έμπρακτης αλληλεγγύης σε οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες.

Μια πρωτοβουλία που σαν στόχο της είχε τη δωρεάν παροχή μαθημάτων ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες μετανάστες και πρόσφυγες, την ενημέρωση και βοήθεια των οικογενειών των μεταναστριών και μεταναστών σε θέματα που αφορούν τη φοίτηση των παιδιών τους στο ελληνικό σχολείο και τη θεμελίωση της έμπρακτης αλληλεγγύης, τόσο μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών όσο και μεταξύ των μεταναστών από διαφορετικές χώρες προέλευσης και που σήμερα έφτασε να απαριθμεί 300 μαθητές και 40 με 50 δασκάλους.


Στα ''Πίσω Θρανία'' ο στόχος της εκμάθησης των ελληνικών δεν είναι η αναγκαστική  γλωσσική αφομοίωση των μεταναστών, αλλά η παροχή των απαραίτητων εκείνων εφοδίων για την καλύτερη ποιότητα της ζωής τους.



Στο χώρο ακόμα λειτουργούν και τμήματα χορού και μουσικής ενώ τα τελευταία δυο χρόνια παραδίδονται και μαθήματα υπολογιστών από τα Underground Free University (U.F.U.), μια ομάδα εθελοντών με γνώση του αντικειμένου.




Η Συλλογική Κουζίνα ‘’El Chef’’




Το 2007, όταν και τα πρώτα σύννεφα της επερχόμενης καταιγίδας της οικονομικής κρίσης άρχισαν να κάνουν δειλά δειλά την εμφάνιση τους, γεννιέται η συλλογική κουζίνα ‘’El Chef’’.

Αντίθετα σε κάθε λογική αγοράς και κέρδους, ατομικισμού και γρήγορης κατανάλωσης φαγητού, κάθε Σάββατο στο Στέκι Μεταναστών άνθρωποι του Δικτύου γιορτάζουν μαγειρεύοντας από κοινού και τρώγοντας παρέα σε μια πρωτοβουλία που δεν αποτελεί κανενός είδους φιλανθρωπική δράση.

Ο στόχος της κουζίνας δεν είναι η παροχή φαγητού σε κάποιον που πεινάει αλλά η από κοινού ενέργεια, η καλλιέργεια της αλληλεγγύης, η έμπνευση και η διαμόρφωση άλλων μορφών κοινωνικής πραγματικότητας που θα βγάλουν την κοινωνία από την απομόνωση που κάποιοι της έχουν επιβάλλει.

Στη συλλογική αυτή κουζίνα δεν θα δεις ποτέ σου να σερβίρεται μίσος και αλαζονεία αλλά το μενού της πάντα θα περιλαμβάνει την αλληλεγγύη σε κάθε άνθρωπο που το σύστημα προσπαθεί να θέσει στο περιθώριο.



Οι άλλες δράσεις του Δικτύου



Στο χώρο του Στεκιού, από τις αρχές του 2000, λειτουργεί επίσης το Γραφείο Ενημέρωσης Μεταναστών του Δικτύου, που πληροφορεί πρόσφυγες και μετανάστες πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα που τους απασχολούν (άδειες παραμονής και εργασίας, εκπαιδευτικά, υγειονομικά και ασφαλιστικά προβλήματα κλπ), παρεμβαίνοντας σε ζητήματα γραφειοκρατίας, παράνομων κρατήσεων, απελάσεων, ρατσιστικής συμπεριφοράς κρατικών δομών και φορέων κλπ.



Για την μόνιμη επικοινωνία και την συνεργασία με μεταναστευτικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις, με πρωτοβουλία του Δικτύου, δημιουργείται τον Φεβρουάριο του 1996 το Συντονιστικό των Μεταναστευτικών και Αντιρατσιστικών Οργανώσεων, που αποτελεί μόνιμη δομή συνεργασίας όλων των συντελεστών του μεταναστευτικού κινήματος και συνεδριάζει στο χώρο του Στεκιού. Η πρώτη εκδήλωση του Συντονιστικού γίνεται στις 30 Μαρτίου 1996, στο Πολυτεχνείο με θέμα «Νομιμοποίηση και δικαιώματα των μεταναστών», με μεγάλη συμμετοχή μεταναστών και πολιτικών προσφύγων. Από τότε μέχρι σήμερα το Συντονιστικό έχει διοργανώσει κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις, συζητήσεις ενώ τακτικά εκδίδει πολύγλωσσα φυλλάδια και αφίσες για την ενημέρωση προσφύγων και μεταναστών.



Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ



Μια από τις πιο επιτυχημένες δράσεις του Δικτύου ως τώρα είναι η διοργάνωση του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ.

Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ διοργανώνεται φέτος για 19η χρονιά. Είναι πια ένα τεράστιο γεγονός στην Αθήνα και όπου αλλού διοργανώνεται. Στη Θεσσαλονίκη φέτος είναι η 17η χρονιά του, στον Βόλο η 10η, παντού πια σε όλη την Ελλάδα είναι ένας θεσμός...

Πέρσι το Φεστιβάλ της Αθήνας το επισκέφτηκε 40.000 κόσμος μέσα σ’ ένα τριήμερο! Είναι πια ένα πολύ σπουδαίο πολιτιστικό, πολιτικό γεγονός.



Φέτος στην Αθήνα θα διεξαχθεί 3 με 5 Ιουλίου, στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης στα Ιλίσια. Το πρόγραμμα του περιλαμβάνει πολιτικές συζητήσεις, διάφορες εκδηλώσεις, 3 μουσικές σκηνές (Μεταναστευτικό, Ρεμπέτικο και Κεντρική Σκηνή), θέατρο, εκθέσεις, πολυεθνικές κουζίνες, παιδότοπο και άλλα πολλά.



Εδώ μπορείτε να βρείτε τη συνέντευξη που παραχώρησε στο enfo.gr ο κ. Νασίμ Λομανί, Υπεύθυνος του Γραφείου ενημέρωσης του Δικτύου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου