Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

O ευρωλιγούρης – από τον Χάρη Ζάβαλο























 



O ευρωλιγούρης. Αρσενικό γένος, από τις λέξεις ευρώ (Ευρώπη γκόμενα του Δία) και λιγούρης.
Συνώνυμα ευρωγλείφτης, ευρώδουλος, ευρωλάγνος, μπαστουνόβλαχος της Ευρώπης. Αυτός που είναι ικανός να πουλήσει και την μάνα του για να τον σέρνει το άρμα της Ευρώπης σαν άλλον Έκτορα.
Ο ευρωλιγούρης συναντάται συνήθως στη γωνιά της Νοτιανατολικής Ευρώπης που κάποτε λεγόταν Ελλάδα.
Προερχόμενος από τα ορεινά κατσάβραχα των Κραβάρων και τις αχανείς πεδιάδες της Θεσσαλίας, έβγαλε το ταγάρι που είχε περασμένο στον ώμο, το έπλυνε με εμφιαλωμένο νερό για να φύγει η μυτζηθρίλα που είχε ποτίσει την τσόχα και το μεταποίησε σε σακάκι τρέντυ γιατί έτσι το φοράνε στα Λονδίνα.
Ο ευρωλιγούρης τρέφεται από αυταπάτες μεγαλείου περί ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και άλλα τέτοια φαιδρά.

Πώς σκέφτεται αλήθεια ο ευρωλιγούρης:
• Αποκλειστικός του φόβος, η αναγκαστική μετατροπή εθνικού νομίσματος σε συνάλλαγμα σε περίπτωση που εξοικονομήσει κάνα φράγκο και θελήσει να πάει στας Ευρώπας ταξίδι αναψυχής. Δηλαδή ποτέ.
• Θέλησή του, η παραμονή στην ευρωπαϊκή οικογένεια κάτω από οποιοδήποτε κόστος. Το σπίτι του, η κόρη του ή ακόμα και ένα νεφρό του είναι παράπλευρες απώλειες μπροστά στο μεγαλείο του Διαφωτισμού που πρεσβεύει η Ευρώπη που ονειρεύεται.
• Φετίχ του, η αστερόεσσα σημαία, όχι των ΗΠΑ όπως παλιά  που έτρεχε η γιαγιά του να υποδεχτεί τον 6ο Αμερικάνικο Στόλο, αλλά της Ενωμένης Ευρώπης που δεν χάνει την ευκαιρία να ανεμίζει. Άλλωστε εμείς δώσαμε τα φώτα στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Γιατί να μην δώσουμε και την ζωή μας;
• Τρέμει στο άκουσμα της λέξης “δραχμή”. Άλλωστε πριν την υιοθέτηση του ευρώ σαν νόμισμα δεν υπήρχε ζωή στον πλανήτη και ζούσαν μόνο βροντόσαυροι και κολεόπτερα.
• Ικανός για όλα, αν μπορούσε θα έβαζε αυτός παντού την υπογραφή του, για να μην ιδρώνουν οι εταίροι μας, και το “πουλί” του στον πρωκτό του σαν πράξη ευγνωμοσύνης.
• Άγεται και φέρεται από όλους και όλα μην ψάχνοντας να δει ποιανού τα συμφέροντα εξυπηρετεί. Παράδειγμα, η χτεσινή μάζωξη ευρωλάγνων στο Σύνταγμα, οργανωμένη από την ΜΚΟ “YOUTH Business Network” η οποία περήφανα δηλώνει ότι ένας από τους χορηγούς της είναι η καναδικών συμφερόντων “Eldorado GOLD“, υπεύθυνη για την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές. Μέτοχος της εταιρείας ο αγαπημένος “εθνικός” μας εργολάβος και καναλάρχης Γεώργιος Μπόμπολας.
• Επίμονος στη διατήρηση των Ευρωπαϊκών κεκτημένων (!). Θέτει όρο απαράβατο την παραμονή της χώρας μας στη Nομισματική Ένωση και το ευρώ. Δεν τον νοιάζει αν οι υπόλοιποι στην Ευρώπη δεν το θέλουν. Φτάνει που θέλει αυτός. Παρομοιάζεται με μια πρώην γκόμενα που την κεράτωσες, την ξεφτίλισες, την πάσαρες στους φίλους σου να την γλεντήσουν και αυτή εκεί ακλόνητη,  εμμονική για μια αγάπη που πέρασε, κλαίει πάνω στις αναμνήσεις ενώ όλοι της φωνάζουν: “Ξεκόλλα μωρή χαμούρα”.
• Δραστήριος στο διαδίκτυο. Οδύρεται πως του έκαψαν τη σημαία της πατρίδας του, της Ενωμένης Ευρώπης και αναρτά φωτογραφίες με τα αστέρια όντας ικανός μέχρι και τατουάζ στο κούτελο να την κάνει, μην τυχόν και πάει στις Λόντρες και δεν καταλάβουν άπαντες πόσο πολύ Ευρωπαίος είναι.
Δεν μιλάμε για εθνική αξιοπρέπεια, μιλάμε για ατομική αξιοπρέπεια. Αυτή που ο ευρωλιγούρης πουλάει στις Βρυξέλλες κοψοχρονιά.
Γιατί τι του λείπει του ψωριάρη; Το Μάαστριχτ και ένα κάλπικο μαργαριτάρι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου