Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Η Ιστορία έχει χιούμορ και ειρωνεία






















 






 

 
 




Φίλε Πιτσιρίκο

Η ιστορία έχει συχνά μία περίεργη, διεστραμμένη αίσθηση χιούμορ, ειρωνείας αν θες.
Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα αργοπεθαίνει από μνημόνια, που γίνονται διαδηλώσεις και αντιδιαδηλώσεις για το αν θα μείνουμε Ευρώπη ή θα μείνουμε… Ευρώπη (δεν ξέρω αν το κατάλαβαν οι «Μένουμε Ευρώπη», αλλά η κυβέρνηση υπερασπίζεται περισσότερο τη δική τους κεντρική θέση από αυτές των ψηφοφόρων της!) μία σημερινή είδηση μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα τεκτονικών εξελίξεων!



Η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι αποχωρεί μονομερώς από τη συνθήκη Δουβλίνο 2!
Γιατί; Γιατί έτσι! Κυριολεκτικά!
Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας απλά αποφάσισε ότι «δεν θα δέχεται πλέον την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών από άλλες χώρες της Ε.Ε., όταν αποδεικνύεται πως ήταν (η Ουγγαρία) χώρα εισόδου στην Ε.Ε, όπως προβλέπεται από το Δουβλίνο 2». Δεν μπορεί λέει να αντέξει το βάρος αυτών στο εσωτερικό της.


Για όποιον δεν αντιλαμβάνεται τις προεκτάσεις αυτού πάμε να δούμε μερικές:
Αρχικά αυτό σημαίνει ότι η Ουγγαρία θα μπορεί να «προωθεί» μετανάστες και πρόσφυγες σε άλλες χώρες της Ευρώπης (ή να της ξεφεύγουν βρε παιδί μου…) αλλά, όταν αποδειχθεί ότι προέρχονταν από αυτήν, θα σηκώνει τους ώμους και θα λέει «λυπάμαι, δικό σας θέμα τώρα»!
Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι κάποιες χώρες μπορούν (μονομερώς ή όχι) να αναστείλουν φαντάζομαι την συνθήκη Σένγκεν και να επιβάλλουν ελέγχους στα σύνορα κλπ, στο πλαίσιο πάντα «του ελέγχου στη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών» ή όποια άλλη τεχνική διατύπωση βρουν πρόσφορη.
Οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες καταρρέουν εν μία νυκτί όπως καταλαβαίνετε.
Και η αφορμή δεν δίνεται από τις πραγματικά πολύπαθες Μεσογειακές χώρες που έχουν κληθεί να σηκώσουν το αβάσταχτο βάρος της φιλοξενίας των δύστυχων προσφύγων πολέμου και μεταναστών, ούτε από μία «ριζοσπαστική» Αριστερή Κυβέρνηση (όπως η Ελληνική) που αποφάσισε ξαφνικά να τα σπάσει με τους θεσμούς και τις συνθήκες.
Η αφορμή για άλλη μία φορά δίνεται από την Ακροδεξιά που αποφασίζει αυτό που γουστάρει, αδιαφορώντας για «θεσμούς», «συμφωνίες», «αλληλεγγύη» και όλα αυτά τα βαθυστόχαστα και Ευρωπαϊκά «ιδεώδη».
Το δε timing της απόφασης είναι πραγματικά για ειρωνικά γέλια. Τη στιγμή που η Αριστερή Ελληνική Κυβέρνηση «σύρεται» σε μία συμφωνία που παραβιάζει τις αρχές της και την εκθέτει στους ψηφοφόρους της, προσπαθώντας να διασώσει ότι μπορεί και προσανατολισμένη σταθερά στην Ευρωπαϊκή προοπτική που τόσο πολύ θέλουμε ως λαός, τη στιγμή που βλέπεις την ανακούφιση των «Ευρωπαίων» που βλέπουν ότι θα μας κρατήσουν υποταγμένους και το οικοδόμημά τους όρθιο, έρχεται μία τέτοια κίνηση να ταράξει συθέμελα όλη την Ευρώπη.
Γιατί εδώ δεν έχουν να κάνουν με Αριστερούς, που αρέσκονται να συζητούν και να «διαπραγματεύονται» αλλά με Ακροδεξιούς που απλά αποφασίζουν και τους λένε «κόψε το λαιμό σου τώρα»!
Το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα γκρεμίζεται και η πτώση του δεν θα είναι αργή, όπως ο θάνατος του Ελληνικού Κράτους υπό το βάρος των μνημονίων, αλλά παταγώδης και συγκλονιστική, όπως ακριβώς η πτώση του Ανατολικού μπλόκ!
Αυτό ακριβώς υποπτεύομαι θα δούμε, με τα κράτη ένα ένα να το βάζουν στα πόδια από μία Ένωση που από όνειρο έγινε εφιάλτης των Ευρωπαϊκών Κρατών (για διαφορετικό λόγο στο καθένα – αλήθεια μοναδικό επίτευγμα αποτυχίας).
Θα γελάμε αλλά θα βρεθούμε στο τέλος να βλέπουμε να ψηφίζονται μέτρα που θα στοχεύουν στην παραμονή μας στην Ευρώπη τη στιγμή που άλλα κράτη θα την κάνουν σε μια νύχτα!
Το μόνο ανησυχητικό είναι να αναλογιστεί κανείς το χάος που ακολούθησε την πτώση του Ανατολικού μπλόκ. Και κυρίως, ότι είναι τόσες πολλές πια οι χώρες που μετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προέρχονται από αυτό, τόσες πολλές οι χώρες που είχαν ήδη αυτή την εμπειρία και δεν νοιάζονται προφανώς αν ξαναζήσουν κάτι παρόμοιο.
Αλλά είπαμε, μερικές φορές η Ιστορία έχει χιούμορ και ειρωνεία. Έχουμε ζήσει πολλά, κατά πως φαίνεται θα ζήσουμε και αυτό.
Η επόμενη μέρα είναι πολύ πιο κοντά από ότι φανταζόμασταν. Και δεν θα είμαστε καν οι πρωταγωνιστές ή οι δράστες της αφορμής! Για φαντάσου…
Φιλιά από τη Ζάκυνθο
ο Μαθηματικός
(Αγαπητέ φίλε, η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας θέλει να επαναφέρει και την θανατική ποινή. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιδράει γιατί είναι πολύ ευαίσθητη στο θέμα της ανθρώπινης ζωής· εκτός όταν πνίγονται χίλιοι πρόσφυγες μαζί ή όταν πεθαίνουν άνθρωποι από την πείνα, όπου δεν την νοιάζει ιδιαίτερα. Κατά τα άλλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη διαλυθεί αλλά δεν της το έχουν πει ακόμα. Να είστε καλά.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου