Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Το πλεόνασμα του φόβου και η εκροή σοβαρότητας




























 







Ένα παράξενο μακρύ καλοκαίρι, που όμοιό του μάλλον δεν γνωρίσαμε ξανά, είναι οι μέρες που ζούμε. Κάτι οι ξαφνικές μπόρες, κάτι τα σύννεφα που πάνε κι έρχονται απ' τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, μαζί με κάτι πλανόδιους δημοσιολόγους που έχουν πιάσει τα πόστα και τις γωνίες πουλώντας ομπρέλες για λίγα ευρώ, έρχονται και στήνουν ένα τοπίο θαρρείς φθινοπωρινό και αταίριαστο με τις σελίδες του ημεροδείκτη. 

Αστραπές και βροντές ακούγονται από το βάθος ενός ορίζοντα βουτηγμένου στην ενοχλητική υγρασία των βουρκωμένων κροκόδειλων που αφήνουν τα δάκρυά τους να μουσκέψουν τους φόβους και τις αγωνίες του βιαστικού διαβάτη που τρέχει να προφυλαχτεί στο πλησιέστερο ΑΤΜ. Οι μετεωρολόγοι της οικονομίας, άλλοι με και άλλοι άνευ τίτλου σπουδών, αναμειγνύοντας τα χαμηλά βαρομετρικά με το τραπεζικό σύστημα κλασματικών αποθεμάτων, έχουν επιτύχει στην κατασκευή μιας αυτοεκπληρούμενης προφητείας που διαιωνίζει την κυριαρχία μιας εξ αρχής λανθασμένης αντίληψης για το πού βρισκόμαστε και το πού θέλουμε να πάμε.
Το δήθεν δίλημμα μεταξύ Ευρώπης και βράχων περνά τα τελευταία χρόνια από τα γκισέ των τραπεζών. «Ίσως και πάνω από 300 δισ. φυγαδεύτηκαν από την αρχή της κρίσης» γράφει η συνάδελφος Άντα Ψαρρά φωτογραφίζοντας όσους όσοι εκόντες - άκοντες «υπονόμευσαν» με τον τρόπο τους όλα αυτά τα χρόνια το αξιόπλοο του σκάφους.
«Μένουμε Ευρώπη - Προστατεύουμε την εργασία μας» έγραφε το προσκλητήριο ενός «αντιπροσωπευτικού σωματείου» εργαζομένων, που δουλεύουν πίσω από τα γκισέ μιας εκ των συστημικών τραπεζών της χώρας και καλούσε τους τραπεζοϋπάλληλους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση «Μένουμε Ευρώπη». Το κάλεσμα συμπληρωνόταν με το σύνθημα: «Οικονομία χωρίς τράπεζες δεν υπάρχει - Τραπεζοϋπάλληλοι χωρίς τράπεζες δεν υπάρχουν - Τράπεζες χωρίς αντικείμενο δεν υπάρχουν».
Το συγκεκριμένο σωματείο, που προφανώς δεν άκουσε, δεν είδε, δεν οσμίστηκε τίποτα για το ποιους αφορούσε η περίφημη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, τάχθηκε με εμφατικό τρόπο στο πλευρό των πολιτικών δυνάμεων που καλούν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να υποκύψουν στις πιέσεις των δανειστών και να υπογράψουν άρον άρον οποιαδήποτε συμφωνία του προσφερθεί προκειμένου να μην πάει το καράβι στα «βράχια».
Και όλα αυτά από μια ομάδα εργαζομένων ενός κλάδου για τον οποίο κάποιοι είχαν προαποφασίσει να οδηγήσουν στα βράχια της ανεργίας. Σχήμα οξύμωρο θα έλεγε κανείς που έρχεται, όμως, και «δένει» με τις παραξενιές του καιρού που ζούμε αυτό το καλοκαίρι καθώς, όπως επισημαίνει ο Αντώνης Καββαδίας (μέλος της Ε.Γ. ΟΤΟΕ με τη Ριζοσπαστική Παρέμβαση), «η συγκεκριμένη ενέργεια είναι ένα σαφές μήνυμα απέναντι στην κυβέρνηση εκ μέρους των ίδιων των τραπεζιτών, που έρχεται σε συνέχεια της πολιτικής εκροών καταθέσεων που ακολουθείται τις τελευταίες ημέρες (βλ. προϊόντα Λουξεμβούργου κ.ά.), με κύρια ευθύνη των διοικήσεων.
Είναι επίσης η απόλυτη επιβεβαίωση των σημαντικών ευθυνών ενός κομματιού του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και ενός ξεκάθαρου κινδύνου να επιβληθούν και να προβληθούν συνολικά οι εργοδοτικές αντιλήψεις ως θέσεις των εργαζομένων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου