Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Επανάσταση Σε HD Τα πάνω κάτω στην ελληνική τηλεόραση


 




 

 






 Επανάσταση Σε HD

Η κάποτε θαλερή τηλεόρασή μας έχει αλλάξει πολύ. Προς το χειρότερο. Αφού σαγήνευσε στα '90s τα πλήθη ως νέα, κομψευόμενη, όμορφη και πλούσια δεσποινίδα, πέρασε πλέον στη φάση που το καλύτερο μέικαπ δεν κρύβει τις ουλές, την ασχήμια και την αποφορά που αναδύεται από το μολυσμένο σώμα της.

Ζούμε την περίοδο που η ελληνική τηλεόραση είναι ως επί το πλείστον το καταφύγιο των ηλικιωμένων, των απογοητευμένων, των καταθλιπτικών και των ηλεκτρονικά αναλφάβητων. Ένα τέτοιο περιβάλλον δεν αλλάζει με ευχολόγια ή πασαλείμματα, ούτε το σώζουν οι ξένες σειρές και το ατέρμονο κουτσομπολιό. 

Η προσπάθεια επαναπροσέλκυσης κοινού χρειάζεται γενναίες αλλαγές, ουσιαστικές ανατροπές, μια τρόπον τινά επανάσταση της εικόνας και του περιεχομένου. Ας την ονειρευτούμε με συγκεκριμένες προτάσεις, για να μπορέσουμε κάποτε να την τολμήσουμε:

- Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου παρουσιάζει σειρά αφιερωμάτων στις ευεργετικές επιδράσεις του κομμουνισμού στην παγκόσμια οικονομία: 
Ένας Μπάμπης αναβαπτισμένος, άφθαρτος, βλέπει το φως το αληθινό και αλλάζει άρδην ρότα, προς όφελος όλων. Ένα ταξίδι στον κόσμο, από τη Σοβιετική Ένωση του Στάλιν στην Κίνα του Μάο και πίσω. Η κοσμοπολίτικη δημοσιογραφία στην υπηρεσία του λαού.

- Ο Άδωνις Γεωργιάδης παρουσιάζει ντοκιμαντέρ για τις πιο πολύνεκρες συγκρούσεις τρένων στην ιστορία: 

Ο πρώην υπουργός βρίσκεται, επιτέλους, στο αντικείμενό του. Με συγκλονιστικές αναπαραστάσεις πολύνεκρων δυστυχημάτων στο τραπέζι του τηλεοπτικού στούντιο και γλαφυρές περιγραφές, η ιστορία ζωντανεύει ξανά μπροστά στα μάτια μας.

- Ο Βαγγέλης Μαρινάκης παρουσιάζει εκπομπή καλών τρόπων: 
Με τίτλο «Λόρδος Για Μία Μέρα», ο πρόεδρος του Ολυμπιακού εκπολιτίζει το τηλεοπτικό μας γίγνεσθαι προσφέροντας σειρά χρήσιμων συμβουλών, όπως πώς να πίνετε τσάι σηκώνοντας το μικρό δαχτυλάκι σε σωστή γωνία, πώς να είστε ευγενικοί με τους άλλους και να μην εκνευρίζεστε ακόμα κι αν προκληθείτε, καθώς και στυλιστικές συμβουλές απευθείας από τα άδυτα της Saville Row, όπως, για παράδειγμα, το πώς αποκαλύπτουμε διακριτικά τον αφαλό όταν φοράμε πουκάμισο έξω από το παντελόνι. Μέγκλα.

- Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος διδάσκει δημοσιογραφία:
 Σειρά τηλεοπτικών σεμιναρίων, στη διάρκεια των οποίων ο Δημοσιογράφος διδάσκει σε επίλεκτους σπουδαστές των σχολών ΜΜΕ τα βασικά της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Με γνώμονες το ήθος και την αξιοπρέπεια, οι σπουδαστές μαθαίνουν επίσης τις βασικές τεχνικές ρεπορτάζ, ρουφιανιλικίου, κρυφών καμερών, βασικούς κανόνες για εύκολη και γρήγορη πρόκληση τσακωμού σε τηλεοπτικό πάνελ και φυσικά την απαράβατη αρχή ότι «κανείς δεν δικαιούται να τη λέει στο Δημοσιογράφο».

- Βλέποντας ότι το να διαβάζεις tweets στον τηλεοπτικό «αέρα» δίνει μια ψευδαίσθηση συμμετοχής του πόπολου στα τεκταινόμενα, Χατζηνικολάου, Ευαγγελάτος και Τρέμη συνασπίζονται και δημιουργούν την εκπομή «TV-βίσματα» (α, καλό, ε;...), στη διάρκεια της οποίας παρουσιάζονται στην οθόνη όλα ανεξαιρέτως τα tweets που στέλνει ο κόσμος.

Η απουσία λογοκρισίας και moderation οδηγεί από την πρώτη κιόλας προβολή τους καλεσμένους σε άτακτη αποχώρηση από το στούντιο, θριαμβεύει ωστόσο σε νούμερα θεαματικότητας, καθώς οι τηλεθεατές απολαμβάνουν τους παρουσιαστές να τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος είχε το πιο πετυχημένο hashtag, ποιος έγινε trending topic και ποιος χειρίστηκε καλύτερα τα e-γαμωσταυρίδια. 

«Μου γράφει εδώ ο Γιώργος από Πετρούπολη ότι θα έπρεπε να ντρέπομαι που καταστροφολογώ κατ’ επάγγελμα». 

«Αυτό σε νοιάζει, Νίκο μου, ή που θα πρέπει να εξηγήσω στην κυρία Βαρβάρα από Αγρίνιο γιατί το Van Cleef & Arpels περιδέραιό μου κοστίζει όσο η ετήσια σύνταξή της;».
 Θρίαμβος!


Περισσότερα κείμενα από τον Γιάννη Τσαούση: http://www.yupiii.gr/lists/authors/tsaousis/



Ο Γιάννης Τσαούσης στα social media:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου