Βερολίνο, Ανταπόκριση
Τα φαινόμενα απατούν. Οι διάφορες «αποκαλύψεις» από ελληνική κυβερνητική πηγή για το περιεχόμενο των συνομιλιών Μέρκελ-Τσίπρα στο Βερολίνο, δεν περιέχουν τίποτα το πραγματικά αποκαλυπτικό. Και δεν θα μπορούσαν εξάλλου να περιέχουν, αφού, όπως δήλωσε την Τρίτη στην κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών η Άνγκελα Μερκελ, οι δυο πλευρές συμφώνησαν να κρατήσουν απόλυτη εχεμύθεια στο θέμα.
Η ίδια έδωσε το καλύτερο παράδειγμα γι αυτό.
Στην ομιλία προς τους βουλευτές του κόμματός της αναφέρθηκε μόνο σε λίγες κοινοτυπίες, όπως:
- Ότι οι συνομιλίες στην καγκελαρία ήταν «πολύ εντατικές»
- Ότι οι αποφάσεις για τις ελληνικές προτάσεις για την περαιτέρω κατάσταση στην Ελλάδα θα ληφθούν από το Eurogroup και μόνο ύστερα από σχετική εισήγηση των «θεσμών», και
- Ότι «ο χρόνος πιέζει» και επομένως πρέπει να δοθεί λύση στα εκκρεμή προβλήματα το ταχύτερο δυνατό.
Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Φόλκερ Κάουντερ, ο οποίος (παραποιώντας κατά το ήμισυ μια δήλωση του πρωθυπουργού) εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός, ότι ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε κατά την συνέντευξη του με την κ.Μέρκελ, ότι τα προβλήματα της Ελλάδας οφείλονται σε «ενδογενείς παράγοντες».
«Ελπίζω αυτή η αλήθεια να διαδοθεί πολύ» πρόσθεσε.
«Ο Τσίπρας πήγε τελικά στο ραντεβού του με την πραγματικότητα».
Αν η παραποίηση αυτή (ο κ.Τσίπρας μίλησε και για ενδογενείς παράγοντες, όχι μόνο γι αυτούς) οφείλεται στην απογοήτευσή του για το γεγονός, ότι ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να τον δεχθεί (αντί γι αυτό τον παράπεμψε στον υπουργό επικρατείας Νίκο Παππά), δεν είναι σίγουρο.
Βέβαιο είναι, αντίθετα, ότι ο κ.Τσίπρας δεν είχε καν καιρό να σκεφτεί γι αυτό.
Το πρόγραμμα επισκέψεων στο ξενοδοχείο Marriott, όπου διέμενε, ήταν τόσο φορτωμένο, που δεν άφηνε χρόνο για άλλες σκέψεις.
Από τη σουίτα του στα πάνω δώματα του 20όροφου ξενοδοχείου πέρασαν μέσα σε εφτά ώρες διαδοχικά ο αντικαγκελάριος και πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Σίγκμαρ Γκάμπριελ,
ο επίσης σοσιαλδημοκράτης υπουργός εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγιερ,
οι πρόεδροι των Πράσινων Τζεμ Έντζτνεμιρ και Σιμόν Πέτερ συνοδευόμενη από την ευρωβουλευτή Σκά Κελερ, καθώς και η πρόεδρος της Linke (Αριστεράς) Κάτια Κίπινγκ μαζί με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Γκρέγκορ Γκίζι.
«Ο Τσίπρας άνοιξε βασιλική Αυλή στο Marriott» ήταν ο τίτλος ρεπορτάζ στο «Spiegel».
Πιο καυστικό ήταν το σχόλιο της «Süddeutsche Zeitung», η οποία παρομοίασε τον κ.Τσίπρα με το αστέρι των show business Τζάστιν Μπίπερ και τους ηγέτες της Linke με groupies, μόνιμους ακόλουθούς του.
Οι τελευταίοι έδειξαν απογοητευμένοι, όταν το ίνδαλμά τους απέρριψε το αίτημά τους για κοινή συνέντευξη τύπου μπροστά στους 70 περίπου γερμανούς δημοσιογράφους, που περίμεναν όλη την ημέρα μπροστά στο ξενοδοχείο.
«Ο Τσίπρας είναι εδώ με την ιδιότητα του πρωθυπουργού και όχι του κομματικού ηγέτη» ήταν η εξήγηση συνεργάτη του πρωθυπουργού. Όμως η απογοήτευσή τους είχε ήδη ξεθυμάνει, όταν άρχισαν μόνοι τους τη συνέντευξη τύπου.
«Ο Τσίπρας είναι ευτύχημα για την Ευρώπη» επανέλαβε εμφατικά ο κ.Γκίζι.
Κι αυτό, επειδή είναι ο πρώτος αρχηγός κυβέρνησης, ο οποίος επιχειρεί την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην ευρωζώνη.
Αυτό βέβαια, πρόσθεσε, του δημιουργεί τεράστια προβλήματα, επειδή είναι μόνος εναντίον 18 άλλων ομολόγων του.
Παράλληλα επανήλθε σε παλιότερη πρότασή του, να εισαχθεί στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση το αμερικανικό σύστημα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Οι αμερικανοί πολίτες, τόνισε, φορολογούνται πάντα στην πατρίδα τους, ανεξάρτητα από τον τόπο που ζουν, ή έχουν μεταφέρει τις εταιρίες, τις περιουσίες και τα μετρητά τους.
Έτσι αδυνατούν να ξεφύγουν από τη μέγγενη των φορολογικών αρχών της χώρας τους – ή, σε περίπτωση που το κάνουν, διώκονται αυστηρά από αυτές.
Ο κ.Τσίπρας δέχθηκε επαίνους και από τους άλλους συνομιλητές του.
«Είστε η μοναδική μας ελπίδα για την κατάργηση του πελατειακού κράτους στην Ελλάδα» του είπε για παράδειγμα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΜEGA στο Βερολίνο Παντελή Βαλασόπουλο, ο κ.Γκάμπριελ. Ταυτόχρονα τόνισε, ότι πρέπει να σταματήσει ο μονόδρομος της λιτότητας,
αλλά και ότι η Αθήνα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αν θέλει να ξαναδεί βοήθεια από τους εταίρους.
Ο πρωθυπουργός, με τη σειρά του, ανάφερε στους επισκέπτες του, ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην πλήρη αναδόμηση του κράτους και της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα παραπονέθηκε για το φρένο που βάζουν οι «θεσμοί» και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα μέτρα της κυβέρνησής του.
Τα περί αύξησης του ορίου ηλικίας στις συντάξεις και άλλες κοινωνικές αγριότητες, δεν είναι, όπως αποκάλυψε στη συνέντευξη τύπου ο κ.Γκίζι, δικές του ιδέες, αλλά των θεσμών.
«Εμείς αμυνόμαστε εναντίον τους» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός.
Το αποκορύφωμα της ημέρας ήταν η επίσκεψη του κ.Τσίπρα στο πελωρίων διαστάσεων - 2700 τσιμεντένια μπλοκ σε δεκάδες στρέμματα - μνημείο του ολοκαυτώματος, δίπλα στην Πύλη του Βραδεμβούργου. «Έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και ρωτούσε συνεχώς για διάφορα περιστατικά» έλεγε αργότερα στο «Βήμα» η πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου των εβραϊκών οργανώσεων στη Γερμανία Σαρλότε Κνόμπλοχ.
Έτσι έμαθε, μεταξύ άλλων, ότι το ποσοστό των γερμανών Εβραίων στο σύνολο των κρατούμενων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν «μόνο» 2% - μεγάλο μέρος από αυτούς είχε κατορθώσει προηγουμένως να δραπετεύσει σε Ανατολή και Δύση, ή είχε αυτοκτονήσει.
Όπως έμαθε επίσης, ότι υπήρχε μια κοινότητα Εβραίων στα Ιωάννινα, η οποία καταστράφηκε εξολοκλήρου από τους ναζί.
Ότι άλλο έμαθε ο κ.Τσίπρας από τους γερμανούς συνομιλητές του, και κυρίως από την κ.Μέρκελ, παραμένει, λόγω της συμφωνηθείσης εχεμύθειας, στο σκοτάδι.
Στο φως είναι μόνο η αποκλιμάκωση της ένταση στις ελληνογερμανικές σχέσεις, καθώς και το τεράστιο ενδιαφέρον που προκάλεσε ο ίδιος στα μέσα ενημέρωσης,
αλλά και στην ίδια την οικοδέσποινά του:
Η τετράωρη συζήτηση που είχαν οι δυο τους τη νύχτα της Δευτέρας θεωρείται η πλέον μακρόχρονη με ξένο ηγέτη κατά τη διάρκεια της θητείας της.
Αυτό ήταν φως φανάρι στο Βερολίνο, που έκανε μάλιστα την καγκελάριο να χλομιάζει μπροστά του. Αλλά αν αυτές οι επιτυχίες βοηθήσουν στο ξεπέρασμα των φοβερών ταμειακών δυσκολιών, που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Αθήνα, είναι ανοικτό θέμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου