Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Ο απολογισμός των επεισοδίων: Τα επίμαχα βίντεο και η απάντηση της Αστυνομίας




 




























6TH DEC
http://www.huffingtonpost.gr/2014/12/07/astynomia-asfaleia-grigoropoulos_n_6284004.html?1417973754&utm_hp_ref=greece

Η χθεσινή πορεία για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, εξελίχθηκε σε πεδίο μάχης στα στενά των Εξαρχείων. Η στάση της Αστυνομίας ωστόσο δημιουργεί κάποια ερωτηματικά: Αφενός για την σκοπιμότητα της εντολής να μπουν οι αστυνομικές δυνάμες στα Εξάρχεια την ώρα που τελείωνε η πορεία, εφόσον ήταν σίγουρο πως θα πυροδοτούσε εντάσεις. Αφετέρου για το βίντεο στο οποίο απεικονίζονται δύο αστυνομικοί να βάζουν σε μία τσάντα μία μολότοφ και για τα κριτήρια με τα οποία γίνονται οι προσαγωγές. Την ίδια στιγμή, τίθεται το ερώτημα γιατί χρησιμοποιήθηκε τόσο μεγάλος αριθμός μυστικών αστυνομικών δεδομένου ότι αυξάνεται η σύγχυση και πυροδοτούνται θεωρίες συνωμοσίας.
6 Δεκεμβρίου, ώρα 20.40
Δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ έχουν συγκεντρωθεί στη γωνία Πατησίων και Στουρνάρη, όπου έχουν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις. Οι αστυνομικοί δεν αφήνουν κανέναν να ανέβει την οδό Στουρνάρη, ακόμα και όταν τους δείχνουμε τις δημοσιογραφικές μας ταυτότητες.
Αφήνουν όμως 30 μαυροφορεμένους.



Ο φωτορεπόρτερ Γιώργος Νικολαϊδης διαμαρτύρεται: «Είναι ντροπή αυτό που κάνετε», λέει στους αστυνομικούς. Και συλλαμβάνεται.
Θα αφεθεί ελεύθερος μετά από παρέμβαση της Ένωσης Φωτορεπόρτερ.

10 λεπτά αργότερα, 200 περίπου μαυροφορεμένοι εμφανίζονται στην Πατησίων. Οι δημοσιογράφοι απομακρύνται φοβούμενοι μήν βρεθούν στη μέση μιας νέας σύγκρουσης αστυνομικών και διαδηλωτών. Λάθος συναγερμός. Οι μαυροφορεμένοι είναι και αυτοί αστυνομικοί. Θα παραταχθούν στη γωνία της οδού Σολωμού.
Ο αριθμός των αστυνομικών της ασφάλειας που συμμετείχαν στην πορεία για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ήταν πρωτοφανής και καταγράφηκε από όλα σχεδόν τα ΜΜΕ.
Σάλος με το επίμαχο βίντεο 


Στη Θεσσαλονίκη γυρίστηκε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το επίμαχο βίντεο που δείχνει άνδρες των ΜΑΤ να βάζουν σε τσάντα συλληφθέντα μολότοφ και να κλείνουν το φερμουάρ. Το βίντεο έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου προκαλώντας έντονες αντιδράσεις για το ρόλο των συγκεκριμένων αστυνομικών και για το κατά πόσο επιχείρησαν να «φορτώσουν» σε νεαρό μολότοφ που δεν κατείχε ο ίδιος.
Από την πλευρά της η Αστυνομία απαντά ότι στη HuffingtonPost Greece «στη Θεσσαλονίκη έγιναν 17 συλλήψεις. Κανείς, ωστόσο, από τους συλληφθέντες δεν κατηγορείται για κατοχή και χρήση εκρηκτικών υλών. Άρα, δεν υπάρχει περίπτωση να φόρτωσαν οι αστυνομικοί σε κάποιον τις μολότοφ. Η διαδικασία που ακολουθείται κατά τα άλλα στα επεισόδια είναι οι αστυνομικοί να βάζουν σε κούτες και να στέλνουν για εργαστηριακή εξέταση υλικό που έχει εγκαταλειφθεί στο δρόμο».
Όσο για άλλο βίντεο που δείχνει αστυνομικό να ξυλοκοπά συλληφθέντα στην Αθήνα, αναμένεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να διαταχθεί ΕΔΕ προκειμένου να βρεθεί ο αστυνομικός που φέρεται ως «πρωταγωνιστής».
Στην Αθήνα τουλάχιστον η πορεία για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, αν και εξελίχθηκε σε πεδίο μάχης, δεν άφησε πίσω της εκτεταμένες υλικές ζημιές.
Το Σύνταγμα έμεινε αλώβητο, καθώς οι διαδηλωτές είχαν αποφασίσει να μην γίνει τίποτα που θα έθετε σε κίνδυνο τους Σύριους πρόσφυγες.
Περιορισμένες καταστροφές έγιναν στην Πανεπιστημίου, κυρίως σε διαφημιστικές πινακίδες στάσεων λεωφορείων.
Στα Εξάρχεια όμως, οι συγκρούσεις κλιμακώθηκαν.

travmaties
Στις 8 το βράδυ και ενώ η πορεία αποσυρόταν προς τα Εξάρχεια, δύο Αύρες και δεκάδες αστυνομικοί της ομάδας Δέλτα άρχισαν να κατεβαίνουν την Ακαδημίας.
Οι διαδηλωτές απάντησαν με γλάστρες και μολότοφ από τα μπαλκόνια.

«Το σχέδιο είχε ως εξής: Είχαν ανοίξει τις πόρτες των πολυκατοικιών. Έβαλαν πέτρες στις πόρτες εισόδου για να μην κλείνουν. Έμπαινε όποιος ήθελε και ανέβαινε στις ταράτσες. Μιλάμε για εκατοντάδες άτομα. Πολλές από αυτές τις ταράτσες συγκοινωνούν μεταξύ τους. Εκεί άρχισαν να σπάνε μάρμαρα, να φτιάχνουν μολότοφ και να τα εκτοξεύουν κάτω. Οι άνδρες της ΔΕΛΤΑ και των ΜΑΤ δεν ήξεραν πώς να καλυφθούν. Κάποια στιγμή αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την πλατεία γιατί σίγουρα θα είχαμε σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο», λέει στην HuffingtonPost Greece στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.
Στην ερώτηση γιατί τα ΜΑΤ κινήθηκαν προς τα Εξάρχεια αφού γνωρίζαν εκ των προτέρων πως μια τέτοια κίνηση θα πυροδοτούσε εντάσεις, οι αστυνομικοί απαντούν πως υπήρχαν καταγγελίες από κατοίκους της περιοχής.
Μόνο στην Αθήνα έγιναν 296 προσαγωγές, από τις οποίες οι 46 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Ανάμεσα στους προσαχθέντες ήταν και μία δημοσιογράφος της Αυγής, που συνελήφθη δίπλα σχεδόν από τα γραφεία της εφημερίδας.
arrests athens
Ενωση Φωτορεπόρτερ: Συστηματική η παρενόχληση από την αστυνομία
Η ανακοίνωση της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας:


«Χθες το πρωί, 6-12-2014, στα Εξάρχεια, πέντε φωτορεπόρτερ απειλήθηκαν φραστικά από άντρες ομάδας ΔΕΛΤΑ, οι οποίοι τους είπαν : Σήμερα θα φάτε καλά.


Ο Πρόεδρος της ΕΦΕ, Μάριος Λώλος, επικοινώνησε αμέσως με το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ όπου τον διαβεβαίωσαν ότι κανένας φωτορεπόρτερ δεν θα παρενοχλείτο κατά την άσκηση του επαγγέλματός του.


Το ίδιο βράδυ, ο συνάδελφος Γιώργος Νικολαΐδης προσήχθη αναίτια στη ΓΑΔΑ ενόσω κάλυπτε φωτογραφικά τα γεγονότα στα Εξάρχεια.


Μετά την αδυναμία του αρχηγού της ΓΑΔΑ, στις 15-11-2014, να επιβάλει την εντολή του προς τις μονάδες ΥΑΤ και ΥΜΕΤ για να μη βιαιοπραγούν σε βάρος φωτορεπόρτερ, διαπιστώνεται εν τοις πράγμασι αδυναμία και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ να προστατεύσει συναδέλφους από την αστυνομική βία και αυθαιρεσία. Τι να υποθέσουμε;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου