Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

8/9/2013-Τη ρητή δέσμευση ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέα μέτρα, ούτε να συνεχιστεί η λιτότητα, δίνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μέσα από την εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχωρεί στο «Εθνος της Κυριακής»






ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο Α. Σαμαράς δεσμεύεται: Οχι νέα μέτρα, όχι νέα λιτότητα

Τη ρητή δέσμευση ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέα μέτρα, ούτε να συνεχιστεί η λιτότητα, δίνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μέσα από την εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχωρεί στο «Εθνος της Κυριακής». 
Ο κ. Σαμαράς δεν αποκλείει την παροχή νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά σημειώνει ότι αυτό δεν θα συνοδευθεί από νέα μέτρα. 
Απευθύνεται στην τρόικα και τονίζει ότι «τώρα η Ελλάδα τήρησε τη συμφωνία από την πλευρά της. Και οι δανειστές θα τηρήσουν κι εκείνοι τη συμφωνία από τη δική τους πλευρά».
Ο πρωθυπουργός απορρίπτει την πιθανότητα «κοινοβουλευτικού ατυχήματος», αλλά σημειώνει ότι εάν βουλευτές της πλειοψηφίας αρνηθούν να στηρίξουν κυβερνητικό νομοσχέδιο, τότε αυτό «δεν θα είναι ατύχημα αλλά δολιοφθορά».

Τέλος, τοποθετείται με σαφήνεια στο θέμα που ανέκυψε με τις αμυντικές βιομηχανίες, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται η χώρα να μείνει χωρίς αυτές, ενώ για το πετρέλαιο θέρμανσης εμφανίζεται πιο επιφυλακτικός.
Εχει ξεκινήσει ήδη -όχι με δική σας ευθύνη- η συζήτηση για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Θεωρείται πιθανή μια τέτοια εξέλιξη;
«Εμείς τηρούμε τα συμφωνημένα και ζητάμε να τηρηθούν τα συμφωνημένα απ' όλους», λέει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον Γιάννη Σαραντάκο.
«Εμείς τηρούμε τα συμφωνημένα και ζητάμε να τηρηθούν τα συμφωνημένα απ' όλους», λέει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον Γιάννη Σαραντάκο.
Επειδή έχει δημιουργηθεί κάποια σύγχυση, να το ξεκαθαρίσουμε:
 Αυτό που συζητιέται τώρα είναι κάτι τελείως διαφορετικό απ' ό,τι στο παρελθόν! Κατά το παρελθόν η Ελλάδα δεν μπορούσε να πιάσει τους στόχους που είχαν τεθεί. Κι έτσι είχε όλο και μεγαλύτερη ανάγκη από δανεικά, διέτρεχε όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο να χρεοκοπήσει ανοικτά και να βγει από το ευρώ και κατέληγε σε επιβολή νέων όρων, ακόμα χειρότερων, προκειμένου να συνεχίσει τη χρηματοδότησή της. Φέτος, για πρώτη φορά αλλάξαμε εντελώς αυτή την εικόνα για την Ελλάδα στο εξωτερικό κι αυτή την τάση καταστροφής για την ελληνική οικονομία.
Για πρώτη φορά όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα πιάνει τους στόχους της! Σε κάποια σημεία βέβαια υπάρχουν ακόμα υστερήσεις, αλλά συνολικά όχι μόνο πιάνουμε τους στόχους αλλά και τους ξεπερνάμε. Τον κυριότερο στόχο, να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, όλοι σιγά σιγά παραδέχονται ότι θα τον πιάσουμε. Κι αυτό σημαίνει, με βάση τη συμφωνία που κάναμε με τους δανειστές μας τον περασμένο Νοέμβριο, δύο πράγματα: Πρώτον, ότι θα μας δώσουν πρόσθετες διευκολύνσεις ως προς το χρέος μας στο μέλλον.
Ο Α. Σαμαράς δεσμεύεται: Οχι νέα μέτρα, όχι νέα λιτότητα
Και δεύτερον, ότι εμείς θα μπορέσουμε να δώσουμε το μεγαλύτερο μέρος της υπέρβασης στόχου που πετυχαίνουμε για την ανακούφιση της κοινωνίας και της οικονομίας. Αυτά συζητάμε τώρα! Κι αυτά είναι πολύ διαφορετικά πράγματα... Δεν συζητάμε νέους χειρότερους όρους, επειδή τάχα αποτύχαμε... Αλλά επιπλέον διευκολύνσεις και ανακούφιση, επειδή πετύχαμε! Κι αυτά όλα προβλέπονται ήδη από την υπάρχουσα συμφωνία. Δεν απαιτούν νέα συμφωνία...
Εάν αυτό συμβεί, τότε το νέο πακέτο δεν θα συνοδευθεί από νέο μνημόνιο, όπως άλλωστε προέβλεψε πρόσφατα και η Ελληνίδα επίτροπος;
Αυτό ακριβώς σας λέω: Οποιαδήποτε πρόσθετη βοήθεια ή διευκόλυνση δοθεί στην Ελλάδα θα δοθεί βάσει της προηγούμενης συμφωνίας, όχι ύστερα από νέα συμφωνία. 
Οποιαδήποτε ανακούφιση δοθεί στην κοινωνία -ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων, ενστόλων, μειώσεις φορολογίας- θα δοθεί επειδή καταφέραμε να ξεπεράσουμε τους στόχους μας για το πρωτογενές πλεόνασμα, επίσης βάσει της προηγούμενης συμφωνίας.
Δεν θα είναι «νέα μνημόνια - νέοι επαχθείς όροι», όπως κραυγάζουν κάποιοι. Θα είναι καλύτεροι όροι βάσει της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας, ακριβώς επειδή πάμε καλά. Εδώ έχει φτάσει η αντιπολίτευση σε τέτοιο σημείο παραλογισμού, που ετοιμάζεται να καταγγείλει... «νέα μνημόνια» αν μας δώσουν νέες διευκολύνσεις στο χρέος ή στην αποπληρωμή του! Αλλά αφήστε τους γιατί ήδη διαψεύδονται και διασύρονται. Και όπως το πάνε, θα διασυρθούν κι άλλο.
Πολύς λόγος γίνεται για τις γερμανικές εκλογές. Το αποτέλεσμά τους πώς, κατά τη γνώμη σας, μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις στη χώρα μας;
Οι εκλογές στη Γερμανία είναι φυσικό να επηρεάσουν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις συνολικά. Εγώ δεν μπορώ ούτε πρόκειται να σχολιάσω όσα λέγονται προεκλογικά εκεί. Σημειώνω όμως πως σε ό,τι αφορά την ίδια την Ελλάδα, η συζήτηση που γίνεται στο εξωτερικό πλέον -και όχι μόνο στη Γερμανία- αφορά το πώς μπορεί να βοηθηθεί η Ελλάδα περισσότερο και όχι ότι πρέπει να «τιμωρηθεί» η Ελλάδα, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή την αλλαγή εικόνας επιτύχαμε τον τελευταίο χρόνο.
Τώρα η Ελλάδα τήρησε τη συμφωνία από την πλευρά της. Και οι δανειστές θα τηρήσουν κι εκείνοι τη συμφωνία από τη δική τους πλευρά.
Από κει και ύστερα, θα συζητήσουμε μετά τις γερμανικές εκλογές και όλα τα άλλα για το μέλλον της Ευρώπης. Αλλωστε, το πρώτο εξάμηνο του 2014 η Ελλάδα θα έχει την προεδρία της Ενωσης. Και ήδη ετοιμάζουμε σε συνεργασία με όλους τους εταίρους μας -ασφαλώς και με τη Γερμανία- μια πολύ καλή προεδρία. Αλλά με την Ελλάδα πλήρως σταθεροποιημένη πλέον από κάθε άποψη...
Εχετε δηλώσει ότι δεν τίθεται θέμα επιβολής νέων μέτρων. Εάν παρ' όλα αυτά η τρόικα ζητήσει συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής, πώς θα αντιδράσετε;
Λέω ευθέως και κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα μέτρα και δεν θα παρθούν νέα μέτρα! Δεν υπάρχει καν λόγος για νέα μέτρα, αφού η χώρα πιάνει τους βασικούς στόχους της και βγάζει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα. Η Ελλάδα πιάνει τους στόχους της και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι. Δεν χρειάζεται τίποτε παραπάνω από τα συμφωνημένα. Και τα συμφωνημένα προβλέπουν ανακούφιση από το πρωτογενές πλεόνασμα, όχι νέα λιτότητα.
Μέχρι πού είστε διατεθειμένος να φτάσετε προκειμένου να αποτρέψετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Είναι ακόμη και η απειλή των εκλογών στη φαρέτρα σας;
Σας είπα, δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο! Δεν τα αντέχει ούτε η κοινωνία ούτε η οικονομία! Αλλωστε, ο ένας διεθνής οργανισμός μετά τον άλλο -και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και το ΔΝΤ, και ο ΟΟΣΑ- λένε πλέον ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πλεόνασμα στην Ευρώπη!
Ξέρετε τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Οτι αν δεν υπήρχε η ύφεση, η Ελλάδα θα μπορούσε πλήρως να εξυπηρετήσει το χρέος της. Αρα, το σημαντικό πλέον είναι να την αφήσουν να αναπτυχθεί, όχι να επιτείνουν και να διαιωνίσουν την ύφεση! Αυτό ζητάμε κι εμείς. Κάναμε όσα συμφωνήσαμε. Θα τα κάνουμε μέχρι κεραίας, αλλά επιπρόσθετα μέτρα δεν θα πάρουμε. Ούτε επιτρέπεται να αποσταθεροποιήσω τη χώρα μιλώντας για πρόωρες εκλογές, τώρα που η Ελλάδα σταθεροποιείται και ετοιμάζεται, με πρωτογενή πλεονάσματα πλέον, να σταθεί στα πόδια της και να αρχίσει να ανακάμπτει.
«ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ»

Η μείωση χρέους μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους
Υστερα από αυτή την αναμέτρηση θα τεθεί και θέμα νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους;
Εμείς τηρούμε τα συμφωνημένα και ζητάμε να τηρηθούν τα συμφωνημένα απ' όλους. Μέσα στα συμφωνημένα προβλέπεται πως αν η Ελλάδα χρειαστεί πρόσθετη βοήθεια για να καλύψει κάποιο χρηματοδοτικό κενό στα επόμενα χρόνια και εφόσον έχει τηρήσει από την πλευρά της τους όρους της συμφωνίας, θα της δοθεί κάποιας μορφής πρόσθετη βοήθεια. Δε ξέρω για το «κούρεμα».
Η μείωση χρέους μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους: Θα μπορούσε να είναι περαιτέρω μείωση κάποιων τόκων, ή αναχρηματοδότηση κάποιων λήξεων ομολόγων, ή επέκταση της «περιόδου χάριτος» που έχει δοθεί ήδη, ή κάποιος συνδυασμός όλων αυτών. Το σημαντικό είναι πως ήδη μιλάνε για περαιτέρω στήριξη σε μια επιτυχημένη προσπάθεια. Οχι σε νέο σχέδιο σωτηρίας λόγω «αποτυχίας». Αυτό είναι το σημαντικό! Και το κρίσιμο είναι εμείς να μην μπούμε επίσημα σε αυτήν τη συζήτηση από τώρα. Διότι η Ελλάδα ήδη σταθεροποιείται και θα δίναμε την εσφαλμένη εικόνα ότι συνεχίζεται η αβεβαιότητα και η αστάθεια...
Πολύ πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές μέσα στην επόμενη χρονιά. Είναι εφικτή μια τέτοια κίνηση;
Ασφαλώς! Και ήδη προετοιμαζόμαστε συστηματικά για διάφορα σενάρια. Αλλωστε, το πόσο εφικτό είναι αυτό μας το τονίζουν πολλές πλευρές από το εξωτερικό. Να θυμάστε ότι τα δεκαετή μας ομόλογα είχαν φτάσει να έχουν επιτόκια 27%! Τώρα έχουν πέσει γύρω στο 10%. Είναι πολύ πιθανό να πέσουν γύρω στο 7% και σχετικά σύντομα πλέον. Αυτό θα σημαίνει ότι είμαστε πια πολύ κοντά να βγούμε οριστικά από τη «μνημονιακή» εποχή.
Εκτός από αυτό και τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, πού αλλού θα δώσετε «μάχη» στην επικείμενη αξιολόγηση με την τρόικα, έτσι ώστε να πετύχετε ορισμένες θετικές αποφάσεις για τα οικονομικά των νοικοκυριών;
Προτεραιότητά μας είναι η ανακούφιση των χαμηλοσυνταξιούχων και των ενστόλων. Πρέπει να πω ότι οι αστυνομικοί μας και οι στρατιωτικοί μας κάνουν με μοναδική αυταπάρνηση το καθήκον τους και η Πολιτεία οφείλει να τους το αναγνωρίσει. Ετσι κι αλλιώς είχαμε υποσχεθεί ανακούφιση στους χαμηλοσυνταξιούχους και στους ενστόλους και αυτά που λέμε θα τα κάνουμε πράξη. Αλλά τα πραγματοποιούμε βήμα βήμα και μελετημένα μόλις χτίσουμε τις προϋποθέσεις γι' αυτό. Δεν χτίζουμε στην άμμο...
Πάντως, από τα στοιχεία που έχετε στη διάθεσή σας για τις τιμές μετά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν θα πρέπει να είστε ικανοποιημένος. Οι Ελληνες καταστηματάρχες δεν άκουσαν την έκκλησή σας...
Δεν έχετε δίκιο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι άρχισαν να αυξάνονται οι επιστροφές του ΦΠΑ. Κι αυτό ήταν το κύριο ζητούμενο. Και πήραν ανάσα δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που αγκομαχούσαν. Κι αυτό ήταν ζητούμενο. Και σώθηκαν έτσι χιλιάδες θέσεις εργασίας. Κι αυτό ήταν ζητούμενο... Οι τιμές στην εστίαση αλλού έπεσαν, αλλού όχι. Γιατί άλλες επιχειρήσεις είχαν αυξήσει τις τιμές τους όταν ανέβηκε ο ΦΠΑ τα προηγούμενα χρόνια, ενώ άλλες δεν είχαν αυξήσει τις τιμές τους, τις είχαν απορροφήσει οι ίδιες και είχαν φτάσει στα όρια επιβίωσης. Αλλωστε το πόσο θα πέσουν οι τιμές τελικά, θα το διαμορφώσει και ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων...
Αλλά το πόσο θα επιτύχει το μέτρο, εξαρτάται από το πόσο θα συμμορφωθούν οι επιχειρήσεις με την καταβολή του ΦΠΑ. Κι εδώ έχουμε ήδη θετικές πρώτες ενδείξεις. Βοηθάνε βέβαια και οι έλεγχοι, που έχουν ενταθεί και θα ενταθούν κι άλλο. Αλλά όταν μειώνουμε αισθητά τη φορολογική επιβάρυνση, μπορούμε να είμαστε και πολύ πιο αυστηροί στον έλεγχο της φοροδιαφυγής. Εμείς κάναμε το καθήκον μας.
Τώρα είναι και σειρά των επιχειρηματιών να συμμορφωθούν. Και πολλοί έχουν αρχίσει να συμμορφώνονται. Να είστε σίγουρος ότι σύντομα αυτό θα γενικευτεί...
Μπορείτε σήμερα να πείτε ποια θα είναι η επόμενη μεγάλη αποκρατικοποίηση;
Θα επιμείνουμε στο πρόγραμμα και θα το φέρουμε σε πέρας στο ακέραιο! Και μέσα στο 2014 θα επιτύχουμε όλους τους στόχους της διετίας - κι εκείνα που δεν επιτεύχθηκαν το 2013, κυρίως τη ΔΕΠΑ. Αλλά το σημαντικότερο είναι να προωθήσουμε νέους τρόπους για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με προγράμματα ανάπτυξης, που θα φέρουν και αξία, και υπεραξία, και επενδύσεις. Ομως πάντα υπό ελληνικό έλεγχο, για να προλάβω μια ερώτηση για κάποιες ανοησίες που γράφηκαν πρόσφατα. Οπως ότι η Ελλάδα θα? χάσει δήθεν τον έλεγχο της δημόσιας περιουσίας της που είναι προς αποκρατικοποίηση! Αυτό άλλωστε διαψεύστηκε ακόμα και από την Κομισιόν.
«ΠOIOΣ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΞΗ;»

Δολιοφθορά κατά της χώρας το όποιο ατύχημα στη Βουλή
Φοβάστε «κοινοβουλευτικό ατύχημα»; Δηλαδή βουλευτές της πλειοψηφίας να αρνηθούν να στηρίξουν νομοσχέδιο της κυβέρνησης;
Σας είπα: ακόμα και η συζήτηση για πρόωρες εκλογές αυτήν τη στιγμή αποσταθεροποιεί τη χώρα! Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποιος κυβερνητικός βουλευτής που θα αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση και τη χώρα. Το έχουν δείξει, άλλωστε, ως τώρα. Με μεγάλη ευθύνη και σοβαρότητα. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν «ατύχημα». Θα ήταν δολιοφθορά! Ποιος θα έκανε τέτοια πράξη δολιοφθοράς σε βάρος της χώρας; Ποιος θα διακινδύνευε να πάνε στράφι οι θυσίες του κόσμου, ίσα ίσα τη στιγμή που αρχίζουν να πιάνουν τόπο; Ποιος θα έσπρωχνε πίσω την Ελλάδα στην αβεβαιότητα, ίσα ίσα τη στιγμή που αρχίζει η ανάκαμψη; Για να σας πω την αλήθεια, δεν είμαι καν βέβαιος ότι η αντιπολίτευση θα ήθελε να μπει η χώρα σε τέτοια περιπέτεια σήμερα. Ανεξάρτητα του τι λένε δημόσια...
Θα ακούτε και εσείς, φαντάζομαι, διάφορα πολιτικά σενάρια, ότι για να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές θα χρειαστεί να αλλάξει το πρόσωπο του πρωθυπουργού...
Τι να σχολιάσω. Εκείνοι που τα λένε, δύναμη μου δίνουν...
Ηδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις σχετικά με τις δημοτικές εκλογές. Ποιος θα είναι ο χαρακτήρας της αναμέτρησης αυτής;
Η Τοπική και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να γίνουν μοχλοί ανάπτυξης παντού, εκμετάλλευσης των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της χώρας και διάχυσης ευκαιριών. Πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στις τοπικές κοινωνίες να απεμπλακούν από κομματικούς ανταγωνισμούς του παρελθόντος και να δώσουν έμφαση σε αναπτυξιακές προτεραιότητες. Πιστέψτε με, αν το επιτύχουμε αυτό, θα έχουμε κάνει τεράστιο άλμα προς τα εμπρός. Και η μεγάλη ευκαιρία να το επιτύχουμε είναι οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Για την Αθήνα και την Περιφέρεια Αττικής, οι επιλογές των προσώπων που θα κάνετε θα είναι πολιτικές; Θα επιλέξετε δηλαδή πολιτικά πρόσωπα;
Πάντα τα κριτήρια είναι αναπόφευκτα πολιτικά. Αλλά δεν θα είναι στενά «κομματικά». Πρώτο κριτήριο πρέπει να είναι η αξιοσύνη!
Το όνομα του κ. Ν. Δένδια που ακούγεται για τον Δήμο Αθηναίων έχει βάση;
Δεν θέλω να μπω σε ονοματολογία. Αλλωστε, τέτοια συζήτηση δεν έχει ακόμα ξεκινήσει...
Τι ακριβώς θα συμβεί με τα τρία εργοστάσια της αμυντικής βιομηχανίας που έβαλε στο στόχαστρο η τρόικα;
Η Ελλάδα χρειάζεται αμυντική βιομηχανία! Το κακό είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις η αμυντική μας βιομηχανία αφέθηκε στην τύχη της, για να το πω κομψά. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, κάποια κυκλώματα προσπάθησαν να την οδηγήσουν στην απαξίωση. Κι έτσι σήμερα αντιμετωπίζουμε προβλήματα.
Προσπαθούμε να επιτύχουμε την αναδιάρθρωση των προβληματικών μονάδων, γιατί αντίθετα με ό,τι συμβαίνει αλλού στο Δημόσιο, ορισμένες είναι σε θέση να γίνουν παραγωγικές και βιώσιμες.
Και το προσωπικό τους και η εμπειρία του είναι περιουσιακό στοιχείο για τη χώρα. Πάντως, τώρα δεν είναι βιώσιμες και πρέπει να αναδιαρθρωθούν. Η τρόικα έχει τις απόψεις της κι εμείς τις δικές μας. Θα υπάρξει διαπραγμάτευση και επ' αυτού. Αλλά η Ελλάδα δεν θα μείνει χωρίς αμυντική βιομηχανία. Θα πρέπει να αποκτήσει μια αμυντική βιομηχανία χωρίς «τρύπες», απ' όπου χάνεται δημόσιο χρήμα...
Θα ήθελα να κλείσω με μια προσωπική ερώτηση. Αναλάβατε τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, στη δυσκολότερη ίσως των τελευταίων 50 ετών. Ποιο είναι το όραμά σας και πότε εσείς πιστεύετε ότι θα έχετε εκπληρώσει το χρέος προς τους Ελληνες;
Μια Νέα Ελλάδα! Αληθινά ανταγωνιστική, αληθινά εξωστρεφής, ικανή να κερδίζει ξένες αγορές, ικανή να κερδίζει νέους ρόλους στον διεθνή της περίγυρο και συμμάχους - όχι «προστάτες» πια...
Μια Ελλάδα που σε έξι-επτά χρόνια από τώρα το 50% και πλέον του ΑΕΠ της θα προέρχεται από την εξωστρέφειά της, από ανταγωνιστικά αγαθά και υπηρεσίες που θα εξάγει. Μια Ελλάδα δημοκρατική, δίκαιη και αξιοκρατική. Οπου κανένα συγκριτικό της πλεονέκτημα, κανένα ταλέντο των ανθρώπων της δεν θα πηγαίνει χαμένο.
Και που δεν θα υποβαθμίζει η ίδια τις ομορφιές, την Ιστορία, τα μνημεία και τον ρόλο που μπορεί να παίξει στον σύγχρονο κόσμο... Μια Ελλάδα σίγουρη για τον εαυτό της, που θα εμπνέει αξιοπιστία και σεβασμό προς τα έξω και υπερηφάνεια στους ίδιους τους πολίτες της. Μια Ελλάδα που δεν θα χρειαστεί ποτέ να ξαναβρεθεί σε «μνημόνια».
Μια Ελλάδα που θα λύνει τα προβλήματά της εγκαίρως, πριν βυθιστεί σε τέτοιες κρίσεις. Μια Ελλάδα επίκεντρο ενός νέου παγκόσμιου φιλελληνισμού, που θα δίνει πολιτιστικό υπόδειγμα νοήματος σε έναν κόσμο που μοιάζει να βαλτώνει. Μια τέτοια Ελλάδα μπορεί να σας φαίνεται σήμερα «μακρινό κι άπιαστο όνειρο». Πιστεύω ότι είναι τόσο εφικτή όσο εμείς πραγματικά τη θέλουμε.
Κι όσο είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε γι' αυτήν. Το χρωστάμε σε αυτό που πέρασε: στην Ιστορία μας. Και σε αυτό που δεν ήρθε ακόμα: στις μελλοντικές γενιές. Πρωτίστως όμως το χρωστάμε στον εαυτό μας: δεν θα μείνουμε εμείς στην Ιστορία ως η γενιά που λύγισε, που γονάτισε, που τα έχασε όλα... Θα μείνουμε ως η γενιά που παρά τα μεγάλα λάθη της στάθηκε όρθια, διόρθωσε τα σφάλματά της και γύρισε τη μοίρα του τόπου με τρόπο που κανένας δεν πίστευε. Αλλωστε, εμείς οι Ελληνες τα καταφέρνουμε καλύτερα στα δύσκολα, στα θαύματα και στο αναπάντεχο. Ας το αποδείξουμε άλλη μια φορά...
Πόσο εφικτό θεωρείτε τον στόχο να υπάρξει από φέτος, από την αρχή του χειμώνα, μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης;
Δεν μπορώ να σας απαντήσω απολύτως δεσμευτικά γι' αυτό. Οπως αποδείξαμε και με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, εκείνο που δεσμευόμαστε το παλεύουμε και μόλις μπορέσουμε το πραγματοποιούμε! Δεν λέμε εύκολα λόγια... Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που όλα δείχνουν πως θα επιτύχουμε πλέον θα το δώσουμε κατά 70% για να ανακουφίσουμε την κοινωνία.
Ενα από τέτοια μέτρα ανακούφισης που εξετάζουμε είναι και η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο. Και ως τότε, εξετάζουμε και τρόπους βελτίωσης του βοηθήματος στο πετρέλαιο θέρμανσης σε εκείνους που δοκιμάζονται περισσότερο.
Γιατί πέρυσι το επίδομα αυτό δεν απορροφήθηκε επαρκώς και εξετάζουμε πώς μπορεί φέτος να φτάσει σε αυτούς που το έχουν ανάγκη. Τελικός στόχος βέβαια παραμένει να πέσει ο συνολικός φόρος στο πετρέλαιο. Αλλά αυτό θα γίνει αφού δούμε πόσο πλεόνασμα θα βγάλουμε και πού αλλού θα δώσουμε ανακούφιση...
Να ανεβάσουμε στροφές στις αποκρατικοποιήσεις
Είστε ικανοποιημένος από τους ρυθμούς προώθησης των αποκρατικοποιήσεων;
Το σημαντικό είναι ότι ξεκίνησαν, επιτέλους, οι αποκρατικοποιήσεις. Ενώ μέχρι πρόσφατα δεν είχε γίνει απολύτως τίποτε. Κι ό,τι δεν έγινε ως τώρα, σε μεγάλο βαθμό δεν έγινε ακόμα όχι με δική μας ευθύνη. Χωρίς αμφιβολία, πρέπει να ανεβάσουμε στροφές και να λύσουμε προβλήματα που υπάρχουν. Και γι' αυτό δουλεύουμε τώρα.
Γιάννης Σαραντάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου