http://www.koutipandoras.gr/article/125133/cs-monitor-stin-ellada-osoi-ekprosopoi-toy-typoy-antitithentai-stin-kyvernisi
«Για μήνες το 2012, όλοι στην Ελλάδα ήξεραν για την «λίστα Λαγκάρντ», αλλά λίγοι είχαν πραγματικά την είχαν δει. Ο κατάλογος περιείχε τα ονόματα των 2.000 πιθανών Ελλήνων φοροφυγάδων που διέθεταν ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, και δόθηκε από τον πρώην Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών Christine Lagarde στους Έλληνες ομολόγους της, τον Οκτώβριο του 2010, κατά τη διάρκεια της χειρότερης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα», αναφέρει σε άρθρο του το "CS Monitor" όπου κάνει εκτενή αναφορά στα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα σε σχέση με την ελευθεροτυπία και την ελευθερία του λόγου.
«Ωστόσο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι έχουν χάσει τη λίστα – στην αρχή ένα CD, μετά ένα USB - και στη συνέχεια κωλυσιεργούσαν για μήνες. Το φθινόπωρο του 2012, ο Έλληνας δημοσιογράφος–ερευνητής Κώστας Βαξεβάνης πήρε ένα αντίγραφο της λίστας και το δημοσίευσε στο περιοδικό του, Hot Doc.
Κατονόμασε πολιτικούς, συγγενείς τους και μεγιστάνες των επιχειρήσεων. Ξαφνικά, η κυβέρνηση ανέλαβε δράση. Σε λιγότερο από 24 ώρες το ένταλμα εκδόθηκε και 50 αστυνομικοί έσπευσαν να συλλάβουν τον Κώστα Βαξεβάνη και όχι τους φοροφυγάδες. «Μπαίνουν στο σπίτι με εισαγγελέα τώρα. Με συλλαμβάνουν. Διαδώστε το» έγραψε ο ίδιος στο twitter. O Κώστας Βαξεβάνης τελικά αθωώθηκε από την κατηγορία της «παραβίασης προσωπικών δεδομένων» για τη δημοσίευση της λίστας Lagarde. Αλλά ήταν εμφανείς οι προσπάθειες της κυβέρνησης για να τον σταματήσει να ερευνήσει σε βάθος τη διαφθορά.
Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης πριν από έξι χρόνια, οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα έχουν βρεθεί ανάμεσα σε «διασταυρωμένα πυρά» κυβερνητικών αξιωματούχων και μεγιστάνων του επιχειρηματικού χώρου. Χωρίς εσωτερική νομοθεσία για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας του λόγου, οι δημοσιογράφοι είναι ευάλωτοι σε εκφοβισμούς . Ως αποτέλεσμα, η χώρα έχει πέσει στο δείκτη ελευθερία του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, από την 31η θέση το 2008 στην 70η το 2010, και στην 99η το τρέχον έτος.
Μια ιστορία της διαφθοράς
Η διαφθορά που από καιρό μαστίζει την Ελλάδα και επιτάχυνε την οικονομική κρίση συνεχίζεται , συμπεριλαμβανομένου του τομέα των μέσων ενημέρωσης. «Σχεδόν όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα και ραδιοφωνικοί σταθμοί, εφημερίδες και περιοδικά της χώρας, καθώς και μεγάλες δικτυακές πύλες, ανήκουν σε μια χούφτα μεγιστάνων», λέει ο Μιχάλης Νευραδάκης, υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν και εμπειρογνώμων σχετικά με τα ελληνικά μέσα.
«Οι ιδιοκτήτες που ελέγχουν τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ελέγχουν και τις μεγάλες τράπεζες της χώρας, τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, τη ναυτιλία, τις κατασκευαστικές εταιρείες, και παίρνουν τις σημαντικές συμβάσεις από το κράτος για τα δημόσια έργα», πρόσθεσε ο κ. Νευραδάκης.
«Δεν φοβάται την αλήθεια»
Από την πλευρά του, μετά τη δημοσίευση της λίστας Lagarde, ο κ. Βαξεβάνης ήταν συχνός επισκέπτης στα δικαστήρια της Αθήνας. «Έχουμε περίπου 30 αγωγές το χρόνο», λέει. «Μας κοστίζει 50.000 ευρώ (63.000 δολάρια) και φυσικά πολύ χρόνο για προετοιμασία». Εν τω μεταξύ, μόνο το ένα τέταρτο των ανθρώπων στη λίστα-συμπεριλαμβανομένων των δύο στενών συμβούλων του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, και τεσσάρων ξαδέλφων του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου-είναι υπό διερεύνηση. Η διαδικασία είναι πολύπλοκη και χρειάζεται πολλούς μήνες για να συλλεχθούν τα δεδομένα για κάθε περίπτωση.
Αλλά το Hot Doc συνεχίζει να εκδίδεται, και ο Κώστας Βαξεβάνης δεν έχει μετανιώσει. «Είμαι δημοσιογράφος, και έκανα τη δουλειά μου». «Θέλω να είμαι ένας δημοσιογράφος σε μια χώρα που δεν φοβάται την αλήθεια», λέει. «Δεν θέλω εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος δημοσιογράφος να είναι σε κίνδυνο εξαιτίας των όσων έχουμε αποκαλύψει»».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου