Με την τρόικα στην Αθήνα και ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί με την ψήφο εμπιστοσύνης να ελαφρύνει το βαρύ -λόγω των εθνικών εκλογών στον ορίζοντα- πολιτικό κλίμα, εορτάζει σήμερα τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της η Νέα Δημοκρατία.
Από το ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό του Κωνσταντίνου Καραμανλή κατά τη Μεταπολίτευση μέχρι την εφαρμογή σήμερα της μνημονιακής πολιτικής, η γαλάζια παράταξη έχει φτάσει στο πιο κρίσιμο σημείο στην ιστορία της (και στα χαμηλότερα ποσοστά της) και ενδεχομένως το Φεβρουάριο να βρεθεί μπροστά σε μία εκλογική αναμέτρηση καθοριστική για το μέλλον και την ίδια της την ύπαρξη.
Η αποψινή εκδήλωση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, όπου θα μιλήσει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, παρουσία των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, επιχειρείται να αποτελέσει το δεύτερο σταθμό στην προσπάθεια ανασύνταξης των δυνάμεων της Κεντροδεξιάς, μετά τα μάλλον χλιαρά αποτελέσματα της εκδήλωσης στη Χαλκιδική το περασμένο Σάββατο. Οι προετοιμασίες, που συντονίζει ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, είναι πυρετώδεις μέχρι την τελευταία στιγμή, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση.
Με την ομιλία του ο κ. Σαμαράς επιθυμεί να δώσει στίγμα μεταμνημονιακής εποχής, καθώς οι επικλήσεις στην παραταξιακή συνείδηση και την καραμανλική ψυχή της Ν.Δ. δεν φαίνεται να επαρκούν για να συσπειρώσουν την οργισμένη γαλάζια βάση. Οπως έγινε και στη ΔΕΘ, η ομιλία του πρωθυπουργού θα γραφτεί την τελευταία στιγμή, λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις στις συζητήσεις με την τρόικα και την πολιτική στόχευση του αιτήματος για ψήφο εμπιστοσύνης.
«Ανοιχτή σε όλους»
Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη: «Η εκδήλωση της Ν.Δ. εννοείται ότι είναι ανοιχτή. Δεν υπάρχουν ονομαστικές προσκλήσεις. Μας ενδιαφέρει κάθε ψήφος κάθε βουλευτή που θέλει να στηρίξει τη χώρα».
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος δεν είχε πάει στη Χαλκιδική και παρά τις επιθέσεις στο Μαξίμου φέρεται να βρίσκεται σε τροχιά επαναπροσέγγισης, επανέλαβε χθες στο Σκάι ότι θα περιμένει να δει το προσχέδιο του προϋπολογισμού και να ακούσει την τοποθέτηση του κ. Σαμαρά στη Βουλή για να αποφασίσει εάν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Σημείωσε μάλιστα ότι «ψήφος εμπιστοσύνης και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι δύο διαφορετικά πράγματα», δείχνοντας το δρόμο που πιθανώς θα ακολουθήσουν ανεξάρτητοι βουλευτές μέχρι το Φεβρουάριο.
Στη σημερινή εκδήλωση εκλήθη και θα παραστεί ο πρώην υπουργός Θόδωρος Ρουσόπουλος, ενώ ο Παναγιώτης Ψωμιάδης έσπευσε χθες να καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Κωνσταντίνου Καραμανλή και να δηλώσει ότι δεν θα παραβρεθεί στην εκδήλωση της Αθήνας γιατί δεν αγωνίστηκε «για αυτή τη Ν.Δ.», αλλά είχε πιστέψει «στις δεσμεύσεις του Αντώνη Σαμαρά στα Ζάππεια».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου