Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Η νέα πρόκληση των Γλύξμπουργκ

































2153424








Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, που έχει το προφίλ ενός μετριοπαθούς, σοβαρού και αξιοσέβαστου πνευματικού ηγέτη, δεν φημίζεται για φιλομοναρχικά αισθήματα. 

Δεν θα μπορούσε ωστόσο να χαρακτηριστεί παρά ως ατόπημα το γεγονός ότι αποδέχθηκε να ανοίξει το Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνα, να αποδεχθεί ο ίδιος να τελέσει λειτουργία για τους κολλητούς του τέως βασιλικού ζεύγους που εόρταζε τα 50 χρόνια του γάμου τους και, κυρίως, να ανεχθεί μία «συμβολική κίνηση», όπως ερμηνεύθηκε από τους παρευρισκόμενους: 
Να βάλει τον Κωνσταντίνο και την Αννα-Μαρία να καθίσουν στους βασιλικούς θρόνους που υπήρχαν και στον γάμο τους στο Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας το 1964.
2153402-1
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Espresso, πριν ακριβώς από μισό αιώνα ο Κωνσταντίνος και η Αννα-Μαρία αντάλλαξαν όρκους αιώνιας πίστης στον συγκεκριμένο ναό, που άνοιξε την Πέμπτη εκτάκτως και κατ” εξαίρεσιν, έπειτα από επιθυμία τους. 
Αυτό που προκαλεί, όμως, έκπληξη είναι το «δώρο» που έκαναν οι ιερείς στο τέως βασιλικό ζεύγος, οι οποίοι έβαλαν τον Κωνσταντίνο και την Αννα-Μαρία να καθίσουν στους βασιλικούς θρόνους που υπήρχαν και στον γάμο τους! Οι δύο θρόνοι φυλάσσονται στο υπόγειο του Μητροπολιτικού Ναού της Αθήνας από την ημέρα του γάμου του τέως βασιλικού ζεύγους το 1964.
2153405-1
Παρά τις σκαλωσιές που βρίσκονται εντός του ναού, καθώς είναι υπό κατασκευή, ο κεντρικός χώρος είχε καθαριστεί και η Αγία Τράπεζα είχε τοποθετηθεί ακριβώς απέναντι από τους δύο θρόνους! Καθισμένοι, λοιπόν, επάνω στους δύο θρόνους, ο Κωνσταντίνος και η Αννα-Μαρία -που σάστισαν όταν τους είδαν, αφού δεν περίμεναν ότι είχαν διασωθεί και μάλιστα σε τόσο καλή κατάσταση- προσευχήθηκαν και έψαλλαν μαζί με τους ιερείς. Ακριβώς πίσω βρίσκονταν τα παιδιά τους, τα οποία είχαν καθίσει σε απλές καρέκλες.
2153407-1
Στη διάρκεια της σύντομης και ιδιωτικής τελετής, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, αυτό που προκάλεσε, επίσης, αίσθηση ήταν η ειδική ευχή, που τους αναγνώσθηκε και τους ανέφερε ως βασιλείς:
Αυτή η «ιδιαίτερη μεταχείριση» που συνιστά πρόκληση προς το λαό της χώρας που έχει αποφανθεί τελεσίδικα και αμετάκλητα για το θεσμό της βασιλείας δεν μπορεί παρά να δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά, με δοδομένο ότι ο Κωνσταντίνος ουδέποτε έκρυψε τις επιδιώξεις του να επανέλθει, με κάποιον τρόπο, στα πολιτικά πράγματα της χώρας ως ένας νέος «εθνοσωτήρας» που θα συσπειρώσει την ακροδεξιά.
Ούρε βεβαίως είναι τυχαίο ότι βρέθηκε ξαφνικά στο You Tube το βιντεάκι με τους βασιλικούς γάμους του 1964:

3 σχόλια:

  1. δλδ αν ζουσε η βουγιουκλακη θα πηγαινε κι αυτη εκει;
    και τι θα ελεγε ο κοκος..."απο δω η γυναικα μου και απο κει το αισθημα μου,σας αγαπαω και τις δυο κλπ κλπ;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΜΕΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΛΟΧΟΥΝΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΠΑΔΕΣ
    ΠΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΙΩΝΕΣ ΖΟΥΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή