Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Επιτέλους: Ανέλαβε ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης!-του Άρη Δαβαράκη


Αυτόν περιμέναμε λοιπόν τόσες μέρες στις αγορές και τις πλατείες 
–τον νέο «Τσάρο της Οικονομίας» (μας αρέσει αυτός ο «τίτλος», Τσάρος της Οικονομίας, δεκαετίες τώρα, τον έχουμε γενναιόδωρα χαρίσει σε πολλούς και διάφορους). 

Αυτός είναι το new entry του ανασχηματισμού, οι υπόλοιποι είναι μία από τα ίδια. 
Όχι πως δεν τον έχουμε ξαναδεί και ξανακούσει και τον κ. Χαρδούβελη,  εδώ μαζί μας ζει και εργάζεται και με την εξουσία οι σχέσεις του είναι θαυμάσιες, όπως και με τους εταίρους μας και με την τρόϊκα και με τις τράπεζες και με ότι έχει σχέση με το χρήμα, την «επιστήμη» του (χρήματος) και με την ευελιξία και το «ανοιχτό μυαλό» που απαιτείται για ευκολύνεται κανείς να το διαιρεί, να το πολλαπλασιάζει, να το εξαφανίζει, να το διαχειρίζεται (το χρήμα) 
«για το κοινό καλό».

Ο καθηγητής λοιπόν της Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Γκίκας Α. Χαρδούβελης, επανέρχεται δριμύτερος αυτή τη φορά, ως υπουργός Οικονομικών. Ως επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Λ. Παπαδήμου είχε εμπλακεί στην πρώτη αναδιοργάνωση του ελληνικού χρέους το 2012, με το PSI+, μαθαίνουμε από το Capital.gr που χαρακτηρίζει «Θετική έκπληξη» την τοποθέτησή του στο ΥΠΟΙΚ.

Τι σηματοδοτεί λοιπόν η υπουργοποίηση του Γκίκα Χαρδούβελη (αν σηματοδοτεί οτιδήποτε). 

Το Euro2day μάς θυμίζει μεταξύ άλλων ότι την τετραετία 2000–2004 διετέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, κ. Κ. Σημίτη και μας προσφέρει ένα πλήρες βιογραφικό του.

 Η «Καθημερινή» πάλι, σε άρθρο του Γιώργου Π.Τερζή με τίτλο «Ανασχηματισμός: Ο Γκίκας Χαρδούβελης και οι άλλοι», προκαλεί μεγάλες προσδοκίες πριν την ανάγνωση
 διότι στην ουσία λέει σε μια φράση ότι όλοι οι άλλοι, εντάξει, τους ξέρουμε, το ζήτημα είναι ο Χαρδούβελης, αλλά αυτοαναιρείται απ’ την πρώτη παράγραφο γράφοντας ότι τίποτα πιο αναμενόμενο από έναν κύριο σαν τον Χαρδούβελη –με δικά του λόγια βέβαια : 

«Ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, στενός συνεργάτης του κ. Λουκά Παπαδήμου την περίοδο που επιδιώχθηκε η αναστροφή της εικόνας εξόδου της χώρας από το ευρώ, έρχεται να συνεχίσει στο δρόμο που είχε χαράξει ο κ. Γιάννης Στουρνάρας και να καθησυχάσει ενδεχόμενες ανησυχίες από το εξωτερικό».

Ζούπερ. Ανατρεπτικές καταστάσεις μιλάμε, ήρθανε τ’ απάνω κάτω, έχει ανατριχιάσει το Πανελλήνιο με την δημιουργική φαντασία που ξοδεύτηκε για τον μεγαλειώδη αυτόν ανασχηματισμό (όπου ο Βορίδης πήγε στην θέση του Άδωνη και η κ. Βούλτεψη στη θέση του κ. Κεδίκογλου).  

Εγώ προσωπικά έχω μια στεναχώρια βέβαια, αλλά θα μου περάσει. Δεν περίμενα τόση αχαριστία στο πρόσωπο του κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου που δέχτηκε να κατέβει για Δήμαρχος, παραιτήθηκε από βουλευτής –και δεν τον έκανε ο Σαμαράς ούτε Υφυπουργό, κάπου, στο Πολιτισμού ας πούμε, στο Αγροτικής μεταρρύθμισης –κάτι

Αυτό με στενοχώρησε –αλλά καλά λένε πως ο Σαμαράς τελικά είναι ντιπ άφιλος, δίκιο έχουνε, πως τον αφήνεις πάλι ξέμπαρκο τον Άρη ρε κύριε; Πότε θα ξαναγευθεί το γλυκό κρασί της εξουσίας ο συνονόματός μου; Γκριζάρισε κι’ αυτός πιά μέσα στο βάσανο της βιοπάλης.
Η Βασιλική Σιούτη από την άλλη, στο ThePressProject έχει βάλει τίτλο «Κυβέρνηση προστασίας των τραπεζών» και μια φωτογραφία του Στουρνάρα με τον Χαρδούβελη πολύ αγαπησιάρικη –από τις παλιές καλές μέρες. 

Σαν να μην έφτανε αυτό, γράφει η αναιδεστάτη: 
«Με την απόφαση αυτή τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν επί της ουσίας παραδέχονται απροκάλυπτα ότι ενεργούν υπό την καθοδήγηση των δανειστών, των τραπεζών και της διαπλοκής». Άκου πράγματα. «Ο Γκίκας Χαρδούβελης», επιμένει η αναιδεστάτη Σιούτη «δεν είναι επιλογή ούτε του Α.Σαμαρά, ούτε του Ευ.Βενιζέλου. 

Ο Γκίκας Χαρδούβελης επιβλήθηκε από τους δανειστές και τους τραπεζίτες, όπως περίπου είχε γίνει και με τον Λουκά Παπαδήμο. Αυτό είναι κοινό μυστικό τόσο στην κυβέρνηση όσο και στα κόμματα».

Αριστερίζει βλέπετε αυτό το ThePressProject και, ως εκ τούτου, γκρινιάζει. Τα ξέρουμε αυτά. «Η κρίση, με αυτή την κυβέρνηση, θα εξακολουθήσει να αποτελεί ευκαιρία για τις τράπεζες και τραγωδία για τους υπόλοιπους», καταλήγει η αναιδεστάτη, πριν καλά-καλά ορκιστεί η ολοκαίνουργια αυτή κυβέρνηση με τα φρέσκα άφθαρτα πρόσωπα που σχεδόν όλα θα δοκιμαστούν για πρώτη φορά (με εξαίρεση ίσως τον κ. Αβραμόπουλο). Τι να πεις;


Δεν θα κλείσω όμως με τις απόψεις των αριστερών κονδυλοφόρων. 
Όσο βαρετό και αν σας ακούγεται θα σας συνδέσω με το «Έθνος» ώστε πριν κοιμηθείτε να διαβάσετε καμιά δεκαριά φορές όλες τις περγαμηνές του νέου μας σωτήρα από ένα φύλλο έγκυρο: «Ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Α. Χαρδούβελης» υπογραμμίζει το «Έθνος», «είναι καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, και Οικονομικός Σύμβουλος και Επικεφαλής Οικονομικών Μελετών του ομίλου της Eurobank. 

Στο εξάμηνο της κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα (Νοέμβριος 2011 - Μάιος 2012) διατέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. 

Είναι ερευνητικός εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου και στο Centre for Money, Banking and Institutions του Surrey Business School. Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών καθώς και εκπρόσωπος της στο EBF- EMAC.
Και αν θέλετε και άλλα δεν έχετε παρα να κάνετε ένα κλικ στο προσωπικό του site – αλλά, σας προειδοποιώ, δεν θα θέλετε να ξεκολλήσετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου