Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Θάνος Δημάδης: «Πλήρωσα την αξιοπρέπεια μου όταν έμεινα χωρίς δουλειά παραιτούμενος από τον ΣΚΑΪ»

































http://www.entertv.gr/article/337065/thanos-dimadis-plirosa-tin-axioprepeia-moy-otan-emeina-horis-doyleia-paraitoymenos
Γεννήθηκε στη Βέροια. Τα παιδικά του χρόνια τα έζησε στην Κύπρο και σε διάφορες πόλεις της "επαρχιακής" Ελλάδας, ενώ Γυμνάσιο και Λύκειο έβγαλε στις Βρυξέλλες. Έπειτα ακολούθησαν οι σπουδές δημοσιογραφίας. Ένα αντικείμενο που τον ενδιέφερε τελικά περισσότερο από όσο φανταζόταν! Το μεράκι, η εργατικότητα και το πάθος του για να πετύχει σ'αυτό που επέλεξε να ακολουθήσει, τον έφεραν στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης για όλα όσα συμβαίνουν στην πολιτική σκηνή της χώρας. Ανταποκριτής αρχικά σε Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες, μετέφερε από το 2010 όλες τις εξελίξεις γύρω από την ελληνική και ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
Ο Θάνος Δημάδης είναι σήμερα ο προϊστάμενος του πολιτικού ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ALPHA και τον τελευταίο μήνα παρουσιάζει ενόψει Ευρω-εκλογών μία ειδική πολιτική εκπομπή με τίτλο «Εκλογές 2014». Ο ανερχόμενος δημοσιογράφος δείχνει να κερδίζει ολοένα και περισσότερες "ψήφους" εμπιστοσύνης από το ελληνικό τηλεοπτικό κοινό!
Στον Νίκο Πιτάνιο
Ποια είναι τα όνειρά σου για την δημοσιογραφία;
Να αποδεικνύω καθημερινά με την στάση και την συμπεριφορά μου ότι η δική μου γενιά, η γενιά των σημερινών τριαντάρηδων μπορεί και να αποκαταστήσει την χαμένη τιμή και αξιοπρέπεια μίας δημοσιογραφίας απαξιωμένης στα μάτια των πολλών, αλλά και να δώσει ένα διαφορετικό στίγμα ύφους, ήθους και γνώσεων εκ μέρους όλων όσων έχουμε επενδύσει με σπουδές και εξειδικεύσεις σε έναν χώρο που επί σειρά ετών έδινε επαγγελματική στέγη σε πολλούς τυχάρπαστους και αμόρφωτους.

Πόσο δύσκολο είναι για ένα νέο παιδί από την επαρχία να κυνηγήσει τα όνειρά του και να πετύχει στον συγκεκριμένο χώρο; Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες μέχρι σήμερα;
Τις ευκαιρίες στην ζωή δεν μας τις χαρίζουνε. Τις δημιουργούμε  ή τουλάχιστον γι' αυτό προσπαθούμε καθημερινά, αναλαμβάνοντας ρίσκα άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε χωρίς. Και νομίζω ότι καθένας μας που ξεκινά να πορεύεται χωρίς να έχει τον μπαμπά του ή τη μαμά του στην δημοσιογραφία, χωρίς να είναι γόνος ή εκλεκτός των πολιτικών ελίτ, και φυσικά χωρίς να έχει στην πλάτη του την οικονομική καβάτζα των γονιών του,  μπορεί εύκολα να καταλάβει τις δυσκολίες του να μην τα έχεις στην ζωή σου όλα έτοιμα και "σερβιρισμένα στο πιάτο".

Είναι αξιοπρεπής και αποτελεσματική η δουλειά των ΜΜΕ στην Ελλάδα;
Για να κάνεις αποτελεσματικά την δουλειά σου πρέπει να προασπίζεις πρωτίστως την αξιοπρέπειά σου. Δυστυχώς στον δικό μας χώρο ενίοτε το ένα στέκεται εμπόδιο στο άλλο. Αποφασίζοντας να διαφυλάξεις την επαγγελματική σου αξιοπρέπεια και την προσωπική σου υπερηφάνεια, διακυβεύεις πολλές φορές την ίδια σου την ύπαρξη και την υπόσταση σε έναν κατ' εξοχήν συστημικό  χώρο, όπως τον δημοσιογραφικό, που κυριαρχούν οι πιέσεις, τα συμφέροντα και οι ιδιοτελείς σκοπιμότητες. 
Εγώ την αξιοπρέπειά μου την πλήρωσα όταν έμεινα χωρίς δουλειά παραιτούμενος από τον ΣΚΑΪ. Ξέρω λοιπόν πώς είναι να πληρώνεις το κόστος των επιλογών σου, εφόσον είσαι αποφασισμένος όχι μόνο να θέτεις κόκκινες γραμμές, αλλά αυτές τις γραμμές να της τηρείς χωρίς ήξεις αφίξεις ή ναι μεν αλλά, χωρίς αστερίσκους ή υποσημειώσεις.

Στις μέχρι σήμερα συνεντεύξεις σου επιλέγεις να μιλήσεις με σκληρές αλήθειες και να αποκαλύψεις όλα αυτά που σκέφτεσαι. Φοβάσαι μήπως αυτό έχει αρνητικές συνέπειες;
Μόνο στην Ελλάδα θεωρείται ότι κατά κάποιον τρόπο ένας δημοσιογράφος "παρεκκλίνει" με το να λέει αυτό που σκέφτεται ή πιστεύει, και το να μιλάει ή να αρθρογραφεί χωρίς τα συνήθη "φτιασιδώματα", "ωραιοποιήσεις" και "φιοριτούρες". Έχω σπουδάσει επικοινωνία στην Αμερική, και ξέρω πώς μπορείς να κάνεις καλές δημόσιες σχέσεις με απλούς και εύκολους τρόπους. Όμως για μένα δημοσιογραφία δεν είναι δημόσιες σχέσεις, και όσοι την βλέπουν έτσι, έχουν διαλέξει μάλλον λάθος επάγγελμα.

Πολλοί περιμένουν το βιβλίο σου που εμμέσως το έχεις προαναγγείλει με συνεντεύξεις σου. Τι πρέπει να περιμένουμε και πότε;
Στις 7 Οκτωβρίου από τις "Εκδόσεις 8" το βιβλίο θα είναι στα ράφια των βιβλιοπωλείων και είμαι πολύ χαρούμενος γι' αυτό, γιατί αυτή η συγγραφική προσπάθεια αντικατοπτρίζει την δουλειά τεσσάρων ετών που έκανα ως ανταποκριτής από το Λονδίνο, την Ουάσινγκτον, τη Νέα Υόρκη και τις Βρυξέλλες και φωτίζει με επιχειρήματα, συμπεράσματα και μαρτυρίες πτυχές μίας ιστορικής περιόδου τριών Μνημονίων, που μας σημάδεψαν ως κοινωνία. 
Είναι η δική μου προσωπική κατάθεση ψυχής, γνώσεων και εμπειριών που όλα αυτά τα χρόνια συνέλεξα και κατέγραψα, ζώντας από τα κέντρα λήψης αποφάσεων του εξωτερικού γεγονότα, καταστάσεις και πρόσωπα τα οποία οι Έλληνες γνωρίζουν ως επί το πλείστον μέσα από τον "διαμεσολαβητικό φακό" των εγχώριων media. Ίσως ήρθε η ώρα να αποκτήσουν μία καθαρότερη και διαυγέστερη ματιά, και φιλοδοξώ αυτό το βιβλίο να τους την προσφέρει.

Πολιτικά θα ήθελα να σου ζητήσω το σχόλιο σου για την ελληνική πολιτική πραγματικότητα. Πώς βλέπεις την άνοδο της Χρυσής Αυγής;
Η οικονομική κρίση είναι η γενεσιουργός αιτία αυτού του φαινομένου. Η δυναμική που συνεχίζει να αναπτύσσει όμως είναι απόρροια της αδυναμίας και ανικανότητας του απαξιωμένου πολιτικού συστήματος να δώσει πολιτική απάντηση σε ένα κατ' εξοχήν πολιτικό πρόβλημα που επιχειρείται ατυχώς να διευθετηθεί μόνο μέσω της ποινικής του καταστολής. 
Έχει ευθύνες η σημερινή κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου για την άνοδο της Χρυσής Αυγής; 

Η άποψή μου είναι πως το ύφος, οι δηλώσεις και οι συνυποδηλώσεις της σημερινής κυβερνητικής εξουσίας, του τρόπου που αυτή ασκείται και των προσώπων με τα οποία αυτή εκφέρεται, στέλνουν στην κοινή γνώμη μήνυμα ανοχής και συγκατάβασης απέναντι σε μια πολιτική πραγματικότητα, της οποίας το πλαίσιο λειτουργεί ενθαρρυντικά για την υιοθέτηση ακραίας ατζέντας και φοβικών επιχειρημάτων που συνθέτουν προσφιλές γήπεδο και γόνιμο έδαφος για τη Χρυσή Αυγή.


Πώς βλέπετε την Ελιά του κ. Βενιζέλου;
Όταν ένα κόμμα, εν προκειμένω το ΠΑΣΟΚ, κατεβαίνει στις εκλογές χρησιμοποιώντας "φερετζέδες", όπως ένα άλλο όνομα γιατί ντρέπεται ή φοβάται την αντίδραση του κόσμου αν κατεβεί με το δικό του, τότε τα πράγματα δεν είναι μόνο δύσκολα για το κόμμα αυτό. Είναι πρωτίστως θλιβερό για την ιστορία που αυτό το κόμμα εκπροσωπεί.

Ο Τσίπρας σας εκφράζει;
Το κόμμα του έχει το ηθικό πλεονέκτημα ότι δεν έχει κυβερνήσει ποτέ και άρα δεν βαρύνεται από τις ευθύνες των δύο κυβερνητικών κομμάτων της μεταπολίτευσης. Ωστόσο  φοβάμαι ότι τείνει να καλλιεργήσει υψηλές προσδοκίες με τον κίνδυνο αν εκλεγεί, να περάσει από κάτω.
 Βέβαια, ζητούμενο για τον Τσίπρα εκτός όλων των άλλων είναι να αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί και κάτι ακόμα: τις διαρκείς "τρικλοποδιές" που δείχνουν να του βάζουν στελέχη μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ με απόψεις που επισκιάζουν την όποια κυβερνητική δυναμική προσπαθεί να δημιουργήσει.

Μπορεί ένας νέος ηλικιακά δημοσιογράφος να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις μίας πολιτικής εκπομπής και μάλιστα σε μια  διχασμένη προεκλογικά περίοδο;
Στην διάρκεια ενός από τα πάνελ της προεκλογικής εκπομπής που παρουσίαζα στον ALPHA, ένας εκπρόσωπος κόμματος επιχείρησε να με μειώσει χρησιμοποιώντας την ηλικία μου. "Άκου να σου πω μικρέ..." θυμάμαι ότι μου είπε. Ίσως ήρθε η στιγμή να καταλάβουν οι "δεινόσαυροι" της πολιτικής και της δημοσιογραφίας, ότι το να είσαι νέος δεν είναι μειονέκτημα όπως επιμένουν να το παρουσιάζουν. 
Είναι πλεονέκτημα και ατού, ειδικά σε μία εποχή και σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα, που ο κόσμος αποζητά την ανανέωση όχι με όρους συνθηματολογικούς αλλά ουσίας. Λέω λοιπόν στους σημερινούς πενηνταπεντάρηδες και εξηντάρηδες ότι όπως η δική μας ηλικία, των εικοσιπεντάρηδων και τριαντάρηδων, δεν εγγυάται αναγκαστικά τη "νεότητα" από πλευράς ιδεών και αντιλήψεων- όπως συνηθίζουν να λένε- άλλο τόσο και η δική τους ηλικία δεν εγγυάται σίγουρα την "αυθεντία" τους που συχνά τους ακούμε να επικαλούνται. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου