Εξετάζοντας συνολικότερα την ατυχή ιστορία με το βάλε - βγάλε της Ρομά ακτιβίστριας Σαμπιχά Σουλεϊμάν στη λίστα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωβουλή, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι το πρόβλημα δεν είναι η συγκεκριμένη υποψηφιότητα.
Το πρόβλημα πρέπει να αναζητηθεί στη λειτουργία των δομών της ηγεσίας του κόμματος και στην ανεπαρκώς επεξεργασμένη πολιτική του κόμματος για ένα ζήτημα (μειονοτικό) που αποτελεί μείζον θέμα για την πολιτική ασφάλειας της χώρας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
Στην «παγίδα»
Ο ΣΥΡΙΖΑ – όπως και τα υπόλοιπα κόμματα – αντιμετώπισαν δυσκολίες στην ανεύρεση μειονοτικών υποψηφίων, καθώς το τουρκικό προξενείο είχε δώσει γραμμή για τη δημιουργία αμιγώς μειονοτικής λίστας και την κάθοδο στις ευρωεκλογές μειονοτικού κόμματος, προκειμένου, προφανώς, να υπάρξει καταμέτρηση και επίδειξη δύναμης του στοιχείου που αυτοπροσδιορίζεται ως «τουρκικό».
Επιμένοντας στην προσπάθεια αναζήτησης υποψηφίου από τη μειονότητα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξέτασαν την υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν, η οποία δηλώνει Ρομά υπογραμμίζοντας τη μη τουρκική καταγωγή της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δεδηλωμένη άρνηση της Σαμπιχά να ενταχθεί υπό την «αιγίδα» του τουρκικού προξενείου αποτέλεσε κριτήριο για την επιλογή της. Μια επιλογή την οποία – πριν παρουσιάσουν στην Κεντρική Επιτροπή, που τελικά την επικύρωσε – επιμελώς εξέτασαν, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Ποντίκι», πέραν των Δ. Βίτσα και Ρ. Ρινάλντι, δύο τουλάχιστον υψηλά στελέχη του κόμματος.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι κατά τη διενέργεια της έρευνας δεν βρέθηκε τίποτε μεμπτό ούτε διατυπώθηκαν ενστάσεις από την αρμόδια οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη. Τα... ψεγάδια της υποψηφιότητας της Σαμπιχά επισήμανε κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο Αϊ-χάν Καραγιουσούφ λέγοντας: «Εμάς τους Τούρκους της Θράκης δεν μας εκπροσωπεί μια Ρομά».
Στην εν λόγω τοποθέτηση του αυτοπροσδιοριζόμενου ως «Τούρκου» μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο Ρούντι Ρινάλντι λέγοντας: «εμάς τους Έλληνες μας εκπροσωπεί».
Αξίζει, τέλος, να υπογραμμιστεί ότι η εν λόγω υποψηφιότητα έλαβε πανηγυρικά την έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής και το όνομα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν συμπεριλήφθηκε στη λίστα που ανακοινώθηκε. Από αυτό το σημείο και έπειτα άρχισε η λειτουργία των... μηχανισμών του τουρκικού προξενείου.
Εκβιασμοί και υποσχέσεις
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Ποντίκι», αμέσως μετά την επικύρωση της υποψηφιότητας Σαμπιχά από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής του κόμματος από την Ξάνθη Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, απευθυνόμενος σε υψηλά ιστάμενα στελέχη του κόμματος, απείλησε ότι, στην περίπτωση που δεν αποσυρθεί από τη λίστα η Σαμπιχά (η οποία δεν μπορεί να εκπροσωπεί τους Τούρκους, κατά τη δήλωση του Αϊχάν Καραγιουσούφ στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ), τότε αυτός (ο βουλευτής Ζεϊμπέκ) δεν θα στηρίξει με την ψήφο του το κόμμα σε κρίσιμες ψηφοφορίες, όπως για παράδειγμα τον προσεχή Φεβρουάριο που θα υπάρξει η συζήτηση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο βουλευτής Χουσεΐν Ζεϊμπέκ υποσχέθηκε ότι, στην περίπτωση που το κόμμα πετάξει έξω από τις λίστες τη Σαμπιχά, τότε θα «εισπράξει» την ικανοποίηση των «Τούρκων» ψηφοφόρων στο πρόσωπο του Αχμέτ Κουρτ, ο οποίος μέχρι και χθες (πριν... εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ για να ενταχθεί στο «τουρκικό κόμμα») ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Όπως αποδείχτηκε, τα... επιχειρήματα του Ζεϊμπέκ ήταν πειστικά και έπιασαν τόπο, καθώς η δομή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρόθυμη να μετρήσει κάποια ψηφαλάκια στην περιφέρεια πετώντας έξω τη Σαμπιχά και αντικαθιστώντας τη, στα γρήγορα, με τον επιστημονικό συνεργάτη του Ζεϊμπέκ, Μεστάν Οσμάν Ουμίζ! Τόσο γρήγορα, όμως, ώστε οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ δεν έλαβαν υπόψη ότι ο ψηφοσυλλέκτης του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Αχμέτ Κουρτ είναι πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, η οποία είναι γνωστή στη Θράκη για τις πολύ στενές σχέσεις της με το τουρκικό προξενείο.
Ο Κουρτ έχει εκλεκτικές συγγένειες και με άλλα περίεργα πολιτικά μορφώματα, όπως το εθνικιστικό μειονοτικό κόμμα DEB, που ίδρυσε το 1991 ο Σα-δίκ Αχμέτ, στο οποίο τελικά εντάχθηκε χθες αφήνοντας σύξυλους τους ευαίσθητους περί των τουρκικών μειονοτικών δικαιωμάτων επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ!
Επαγγελματίες... ευαίσθητοι για τη μειονότητα
Η θεωρητική δικαιολόγηση των ψηφοθηρικών δοσοληψιών των επιτελών του ΣΥΡΙΖΑ με το «τουρκικό στοιχείο» της Θράκης ήταν έτοιμη και εμφανίστηκε με εκπρόσωπο τον Δημήτρη Χριστόπουλο, πανεπιστημιακό, υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του Κέντρου Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων (ΚΕΜΟ).
Το ΚΕΜΟ είναι αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ΜΚΟ) που ιδρύθηκε το 1996 από «τη διαπίστωση της έλλειψης συστηματοποιημένης και απαλλαγμένης από προκαταλήψεις επιστημονικής έρευνας στην Ελλάδα σχετικά με την παρουσία μειονοτικών ομάδων και γλωσσών».
Δεν γνωρίζουμε επακριβώς τα επιστημονικά συμπεράσματα της εν λόγω ΜΚΟ. Ούτε αν βρίσκεται στο μικροσκόπιο της έρευνας που έχει να κάνει με τις λεόντειες χρηματοδοτήσεις που έλαβε από το ΥΠΕΞ για να επιτελέσει το έργο της. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ένα προβεβλημένο στέλεχός της, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κατά δήλωσή του δούλεψε σκληρά για την απόσυρση της υποψηφιότητας της Ρομά Σαμπιχά από τον κατάλογο των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Δ. Χριστόπουλος δεν φαίνεται να παίρνει στα σοβαρά τη διακήρυξη των επιστημονικών στόχων που το ΚΕΜΟ έχει θέσει, δηλαδή «την απαλλαγμένη από προκαταλήψεις επιστημονική έρευνα στην Ελλάδα σχετικά με την παρουσία μειονοτικών ομάδων και γλωσσών».
Έχουμε την εντύπωση ότι, αν ήταν συνεπής με τους επιστημονικούς στόχους και διακηρύξεις του ΚΕΜΟ, θα αναγνώριζε το δικαίωμα σε μια Ρομά να αυτοπροσδιορίζεται ως Ρομά, να μην επιθυμεί την ένταξή της στο τουρκικό στοιχείο και να έχει το δικαίωμα να βρεθεί στους εκλογικούς συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, ο Δ. Χριστόπουλος, με δηλώσεις του υποστήριξε ότι είναι λάθος να ενισχύονται οι προσπάθειες διαφοροποίησης των Ρομά (προφανώς και των Πομάκων) από το αυτοπροσδιοριζόμενο ως τουρκικό στοιχείο της Θράκης.
Πρόκειται για μια τοποθέτηση η οποία αποτελεί πάγια θέση της Άγκυρας και του τουρκικού προξενείου, την οποία υιοθέτησε, τελικά, και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Συμπέρασμα: Σε ένα κόμμα που διεκδικεί να κυβερνήσει, το μειονοτικό ζήτημα δεν είναι ένα πεδίο ξεκαθαρίσματος εσωτερικών λογαριασμών. Είναι ένα ζήτημα που έχει να κάνει με στρατηγικές επιλογές με στόχο την προάσπιση ζωτικών συμφερόντων της χώρας και όχι τη συλλογή κάποιων (υπεσχη-μένων) ψήφων...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου