Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Der Spiegel: Το ελληνικό σύστημα υγείας προ της κατάρρευσης








«Φανταστείτε ότι οι δαπάνες για το γερμανικό σύστημα υγείας θα έπρεπε να μειωθούν κατά 160 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Ο προϋπολογισμός για τα νοσοκομεία μας θα έπρεπε να μειωθεί στο ένα τέταρτο, 
οι δαπάνες για τα φάρμακα στο μισό. 
Κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο για εμάς. 
Όμως στη χτυπημένη από την οικονομική κρίση Ελλάδα αυτό το πρόγραμμα λιτότητας είναι πραγματικότητα εδώ και έξι χρόνια. Συνέπειες αυτού του πικρού 'διαιτητικού χαπιού': 
μεγαλύτερη βρεφική θνησιμότητα, 
περισσότερες αυτοκτονίες 
και όλο και περισσότεροι ασθενείς οι οποίοι είναι πολύ φτωχοί για να αντέξουν το κόστος της θεραπείας τους».



Ανταποκριτές του βρέθηκαν στην ελληνική πρωτεύουσα και μίλησαν με τα θύματα της κρίσης, ανασφάλιστους ασθενείς, νέους επιστήμονες που ετοιμάζονται να φύγουν στο εξωτερικό, μαγαζάτορες που βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να καταστρέφονται. 


Το ρεπορτάζ ξεκινά με την επίσκεψη στο νεκροταφείο συγγενών και φίλων ενός οδηγού ταξί, ο οποίος «δεν κατάφερε να επιβιώσει από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης». 
Έχασε τη δουλειά του, 
έμεινε ανασφάλιστος 
και στο τέλος έχασε τη μάχη με τον καρκίνο. 
«Θα μπορούσε να ζήσει ένα χρόνο ακόμα, να πάρει μια παράταση ζωής, όμως δεν μπορούσε να νοσηλευτεί γιατί ήταν ανασφάλιστος», λέει ένας στενός του φίλος. 




Πολλοί από τους πολίτες για τους οποίους δεν φροντίζει το κράτος, αναζητούν βοήθεια στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού
Τη δραματική κατάσταση περιγράφει ο καρδιολόγος και ιδρυτής του κοινωνικού ιατρείου, κ. Γ. Βήχας. Δείχνει μια λίστα ασθενών με σοβαρές παθήσεις, κάποιοι εκ των οποίων χρειάζονται άμεση χειρουργική επέμβαση. Μεταξύ αυτών βρισκόταν και το όνομα του οδηγού που δεν πρόλαβε να βρει πρόσβαση σε θεραπεία κατά του καρκίνου. 



Τρία εκατομμύρια Έλληνες δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, τονίζει το ρεπορτάζ. «Είμαι άνεργη, δεν έχω ασφάλιση ούτε λεφτά για να πληρώσω τα φάρμακά μου» δηλώνει μία γυναίκα. Μία άλλη αναφέρει ότι χάρη στη στήριξη του ΜΚΙΕ χειρουργήθηκε δύο φορές για καρκίνο του στήθους. Αν αναγκαζόταν να πληρώσει δεν θα έκανε τίποτα, «θα πέθαινα» λέει με πλήρη συνείδηση. 

Οι συνεργάτες του ΜΚΙΕ προσφέρουν εθελοντικά.
 Από τις αρχές του έτους μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, είχαν εξυπηρετήσει 19.359 ασθενείς, σύμφωνα με τα βιβλία επισκεψιμότητας.

 «Η κατάσταση στην υγεία είναι τριτοκοσμική, διαβητικοί δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακά τους, σε λίγα χρόνια αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν εγκεφαλικά, νεφρικές ανεπάρκειες και θα κόβουμε πόδια» δηλώνει στο Spiegel ο κ. Βήχας. 
Ένας διαβητικός ασθενής, που έχασε τη δουλειά του πριν από τρία χρόνια και είναι ανασφάλιστος, τονίζει πως «αν δεν υπήρχε το ΜΚΙΕ και ο κ. Βήχας, εγώ θα ήμουν νεκρός».



Στο Κοινωνικό Ιατρείο στη συνέχεια καταφτάνουν οι συγγενείς του νεκρού οδηγού, για να ευχαριστήσουν τον κ. Βήχα για την προσπάθεια που έκανε να βρει φάρμακα για τον καρκινοπαθή από δωρεές, η οποία όμως αποδείχτηκε μάταιη, σχολιάζει το Spiegel. 
«Του κλώτσου και του μπάτσου είμαστε. Αυτή είναι η Ελλάδα του σήμερα» λέει ο στενός φίλος του ταξιτζή κλαίγοντας. 



Το ρεπορτάζ συνεχίζει με τις σκληρές συνέπειες της κρίσης και της επιβαλλόμενης λιτότητας στην οικονομία: μία χώρα στο χείλος της καταστροφής, υγειονομικής και οικονομικής.
 . 
Η ανεργία έχει ανέβει στο 28%.
Οι Γερμανοί δημοσιογράφοι επισκέπτονται ένα εμπορικό κέντρο που άλλοτε ήταν γεμάτο ζωή, τώρα όμως υπάρχουν μόνο κλειστά καταστήματα. Η ιδιοκτήτρια μίας από τις ελάχιστες επιχειρήσεις που έχουν απομείνει σε λειτουργία λέει: 

«Ο Ιανουάριος ήταν καταστροφή, προσπαθώ οριακά να επιβιώσω». 
Με ένα μάθημα γερμανικών συνεχίζεται το ρεπορτάζ, το οποίο παρακολουθούν νέοι Έλληνες, κυρίως επιστήμονες, που ετοιμάζονται για τη φυγή τους στο εξωτερικό. 
Μία από τις μαθήτριες είναι μια 25χρονη ειδικευόμενη γιατρός, η οποία ζει ακόμα με τους γονείς της. «Σπούδαζε τόσα χρόνια, τόση κούραση και κόπος. 
Εδώ δεν έχει κανένα μέλλον» λέει η μητέρα της.

 Η ίδια λέει ότι θέλει να εργαστεί ως παιδίατρος στη Γερμανία και να υποστηρίξει οικονομικά και τους γονείς της. Περιγράφει τη δραματική κατάσταση με τους ανασφάλιστους πολίτες που καταφθάνουν  καθημερινά στα νοσοκομεία και τη δύσκολη θέση των γιατρών που προσπαθούν να κάνουν το σωστό, δηλαδή να τους περιθάλψουν. 
«Η υγεία θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα κάτι που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα της κρίσης» δηλώνει. 



Το ρεπορτάζ κλείνει με μια κινητοποίηση υγειονομικών έξω από το υπουργείο Υγείας.
 Παρά την τραγική κατάσταση που καταγγέλλουν, η κυβέρνηση –με την οικονομική βοήθεια των δανειστών- ισχυρίζεται ότι ο «ασθενής Ελλάδα πάει καλύτερα...», καταλήγει το Spiegel αφήνοντας όμως μετέωρα τα επείγοντα ερωτήματα, γιατί δηλαδή οι δανειστές με το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας καταδίκασαν την υγεία του ελληνικού λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου