Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Κωνσταντινούπολη: Το αίμα κυλάει και εκδίκηση ζητάει…

Κωνσταντινούπολη: Το αίμα κυλάει και εκδίκηση ζητάει…


Αρχίζει και μαζεύεται κόσμος και τα πρώτα πολιτικά πανό στα Προπύλαια όπου θα πραγματοποιηθεί πορεία προς το τουρκικό προξενείο.
Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στην Τουρκία. 
Δύο νεκροί και πολλοί τραυματίες είναι ο απολογισμός της άγριας καταστολής της ημέρας της κηδείας του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν στην Κωνσταντινούπολη. Ένας 30χρονος αστυνομικός πέθανε μέσα σε ένα περιπολικό από καρδιακή προσβολή εξαιτίας του καταιγισμού των δακρυγόνων που έπεσαν χθες στην πόλη, όπως αναφέρεται στον τουρκικό Τύπο.
Να σημειωθεί ότι ο Μπερκίν είχε τραυματιστεί βαριά στις περυσινές διαδηλώσεις όταν είχε πάει να αγοράσει ψωμί από ένα αρτοποιείο. Έτσι, πολλοί από όσους πήγαν στην κηδεία κρατούσαν μια φρατζόλα ψωμί, ένας συμβολικός φόρος τιμής στο παιδί.

Η ένοπλη  οργάνωση DHKP-C ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του 22χρονου ακροδεξιού Burakcan Karamanoğlu, τον οποίο πολλοί βιάστηκαν να βαφτίσουν διαδηλωτή. Το DHKP-C μιλάει για «προστασία της γειτονιάς από φασίστες» και δολοφονία ενός «φασίστα με πολιτικά». H κυβέρνηση επιδίδεται σε μια εκστρατεία να αξιοποιήσει τη δολοφονία για να «ισοφαρίσει» το σκορ και να αντιστρέψει το πολιτικό κλίμα.  Εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ερωτηματικά γύρω από τις συνθήκες της δολοφονίας αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μια ενέργεια που στρέφεται κατά του κινήματος αντίστασης. Οι ακροδεξιοί καλούν σε εκδίκηση κατά της Αριστεράς. Φασιστικές ομάδες, παρακρατικοί και αστυνομικοί επιχειρούν να πάρουν ρεβάνς στους δρόμους της Πόλης τρομοκρατώντας και χτυπώντας νεαρούς διαδηλωτές και διαδηλώτριες. Η ένταση έχει επικεντρωθεί στην περιοχή Okmrydanı με τους κατοίκους να απευθύνουν έκκληση για βοήθεια προκειμένου να υπερασπίσουν τη γειτονιά τους από φασίστες.

Έκρηξη προκάλεσε στο twitter o θάνατος του Μπερκίν. Μέσα σε δύο μόνο μέρες (11 και 12 Μαρτίου) πάνω από 14 εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν tweet. Ένα μόνο hashtag, τo #BerkinElvanÖlümsüzdür (#MπερκίνΕλβάνΑθάνατος) «ρετουιταρίστηκε) 11,9 φορές στην Τουρκία, ενώ έγινε retweet στο 77% των μηνυμάτων που γράφτηκαν. Πρόκειται για αριθμούς ρεκόρ για την Τουρκία μετά την έκρηξη της δραστηριότητας στα social media πέρυσι, στη διάρκεια των διαδηλώσεων για το πάρκο Γκεζί (τότε 28 εκατομμύρια tweets καθημερινά).
Στην Ελλάδα έχουμε τη γιαγιά που τραγούδησε αντάρτικα μπροστά στα ΜΑΤ στις Σκουριές, όμως στην Τουρκία έχουν την Εmine Cansemer, τη θρυλική «θεία με τη σφεντόνα» που η φωτογραφία της από τις περυσινές κινητοποιήσεις έκανε το γύρο του κόσμου. Χθες η γυναίκα αυτή έδωσε το παρών στη κηδεία του παιδιού.
sapanli1









sapan2













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου