ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΤΣΑΚΟΣ
Εκτός τόπου και χρόνου βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας, ο οποίος με τις χθεσινές του δηλώσεις στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, γύρω από τις διαστάσεις του μεταναστευτικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, εκτός από τις γνωστές ρατσιστικές απόψεις που συχνά εκφράζει επεχείρησε και έναν παραλληλισμό βασισμένο σε ψευδή στοιχεία.
Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε την Ελλάδα άτυχη, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό της Ν.Δ., η χώρα μας δέχεται εισροή «χαμηλής ποιότητας» μεταναστών και προσφύγων.
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, η ποιότητα των μεταναστών που περνούν τα ελληνικά σύνορα «είναι τραγική λόγω διαφορετικής κουλτούρας αφού έρχονται από έναν άλλο κόσμο από τον δικό μας». Με τις ρατσιστικές του κορώνες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στις οποίες υπερθεμάτιζε μάλιστα ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού προσθέτοντας τον χαρακτηρισμό «αμόρφωτοι», χαρακτήρισε ουσιαστικά ανεπιθύμητους τους μετανάστες που προέρχονται από ασιατικές και αφρικανικές χώρες λόγω χαμηλής ποιότητας, επιχειρώντας παράλληλα την αντιπαραβολή της Ελλάδας με τη Σουηδία.
«Ο μετανάστης της Σοβιετικής Ένωσης που πάει στη Σουηδία έχει ένα επίπεδο, εμείς αντιμετωπίζουμε μετανάστες από το Μπαγκλαντές και το Αφγανιστάν, με μια άλλη κουλτούρα, από έναν άλλο κόσμο. Αυτή είναι η δική μας ατυχία» δήλωσε ο κ. Δένδιας, βασιζόμενος όμως σε λανθασμένα στοιχεία.
Τα επίσημα στοιχεία των Σουηδών
Η διάψευση για τον υπουργό έρχεται από τα επίσημα στοιχεία του σουηδικού υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, τα οποία παρουσιάζουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Είναι χαρακτηριστικό πως στη σκανδιναβική χώρα του Βορρά σήμερα ζουν και εργάζονται περίπου 1,3 εκατομμύρια μετανάστες με χαρακτηριστική την απουσία εθνικοτήτων από την πρώην Σοβιετική Ένωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της σουηδικής στατιστικής υπηρεσίας, τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα μετά το 2011, η χώρα έχει δεχτεί ένα τεράστιο κύμα μεταναστών κυρίως από την Ασία και μάλιστα από χώρες «τραγικές», όπως τις χαρακτηρίζει ο ΝίκοςΔένδιας.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 2012 η Σουηδία άνοιξε επισήμως τα σύνορά της
σε 3.995 Αφγανούς,
5.153 Σύρους,
3.800 Σομαλούς,
2.361 Ιρακινούς
καθώς και χιλιάδες ακόμη μετανάστες από χώρες όπως το Ιράν, η Ερυθραία, η Ταϊλάνδη, η Τουρκία και η Κίνα.
Από τον κατάλογο των μεταναστευτικών κοινοτήτων που ζουν στη Σουηδία απουσιάζουν οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που χρησιμοποίησε ως παράδειγμα ο κ. Δένδιας, ενώ είναι χαρακτηριστική η αυξητική τάση μεγέθυνσης της συριακής παροικίας, που τον τελευταίο χρόνο παρουσιάζει μια εκρηκτική άνοδο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της σουηδικής κυβέρνησης, οι Σύριοι πρόσφυγες σε σχέση με το 2012 έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου. Ήδη, τον πρώτο μήνα του 2014 έχουν καταθέσει αίτηση χορήγησης ασύλου στις σουηδικές αρχές 400 πρόσφυγες από τη Συρία που κατάφεραν να περάσουν τα «τείχη» της Frontex.
Η αυστηρή Σουηδία νομιμοποίησε 44.000 πρόσφυγες και όλους τους πρόσφυγες από τη Συρία
Παρ' ότι η σουηδική νομοθεσία δεν χαρακτηρίζεται ελαστική στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, τη χρονιά που πέρασε η σκανδιναβική χώρα αποφάσισε να νομιμοποιήσει περίπου 44.000 πρόσφυγες από το σύνολο των 100.000 μεταναστών που μπήκαν με κάθε τρόπο στη χώρα.
Ειδική μνεία πάντως λαμβάνεται τα δύο τελευταία χρόνια για τους προερχόμενους από τη Συρία, για τους οποίους υπάρχει μια επιπλέον ευαισθησία και οι αιτήσεις τους γίνονται δεκτές σε ποσοστό 100%.
Η «άτυχη», κατά τη λογική Δένδια, Σουηδία αποτελεί σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα καταφύγια προσφύγων και μεταναστών «χαμηλής ποιότητας» στην ευρωπαϊκή ήπειρο, χωρίς να κυριαρχούν στη μεταναστευτική της πολιτική τα φυλετικά και πολιτισμικά κριτήρια του Έλληνα υπουργού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου