Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΣΟΚ:"Εγκληματικη οργάνωση"

















Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

Τα διαφορετικά στρατόπεδα του ΠΑΣΟΚ και τις αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με τη στρατηγική πορεία του κόμματος έφερε στο προσκήνιο η πρόσφατη υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας με τη Ν.Δ.

Μπορεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος να θεωρεί τη συνεργασία του με τον Αντώνη Σαμαρά απολύτως δικαιολογημένη και σύμφωνη με τις αποφάσεις που έλαβε το «συντακτικό» συνέδριο του περασμένου Μαρτίου, ωστόσο στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη είναι σαφές ότι δεν υπάρχει ομοφωνία. 
Τρεις ξεχωριστές ομάδες-τάσεις που έχουν μορφοποιηθεί ατύπως εντός του Κινήματος προκρίνουν ως λύση για την «αναγέννηση» του ΠΑΣΟΚ αντιπαρατιθέμενα μεταξύ τους πολιτικά σχέδια, με αφετηρίες που δύσκολα μπορούν να συμβιβαστούν, μια κατάσταση που μάλλον εξηγεί το εκρηκτικό κλίμα μεταξύ βουλευτών και στελεχών, όπως εξάλλου αποτυπώθηκε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Στην πρώτη «τάση» συγκαταλέγονται οι βουλευτές και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ που ασπάζονται την προεδρική επιχειρηματολογία περί συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. στο πλαίσιο συμφωνημένων κανόνων, οι οποίοι περιγράφονται πλέον στο κείμενο της προγραμματικής. 
Ανάμεσα στους υποστηρικτές αυτής της άποψης είναι οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιάννης Μανιάτης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Φίλιππος Σαχινίδης, Παναγιώτης Ρήγας, Δημήτρης Καρύδης, Νίκος Σηφουνάκης και Συμεών Κεδίκογλου.

Συνεργασία με ημερομηνία λήξης

Λιγότερο «θερμή» και εξόχως προβληματισμένη από το πολιτικό «συνοικέσιο» με τη Συγγρού δηλώνει μια δεύτερη ομάδα που ζητά η συνεργασία με τη Ν.Δ. να έχει ημερομηνία λήξης και την επομένη των εκλογών το ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει τον «καταλύτη» μιας προοδευτικής κυβέρνησης στη χώρα. 
Κύριος εκφραστής αυτής της γραμμής εμφανίζεται ο Κώστας Σκανδαλίδης που έχει χαρακτηρίσει «ιστορικό συμβιβασμό» τη σύμπλευση με την Κεντροδεξιά, ενώ παράλληλα εισηγείται να μην κοπούν ολοσχερώς οι γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ.
 Στην ίδια κατεύθυνση τοποθετούνται οι Νίκος Ανδρουλάκης, Κώστας Τριαντάφυλλος, Φώφη Γεννηματά, Γιάννης Κουτσούκος, Μιχάλης Κασσής, Γιώργος Ντόλιος, Πάρις Κουκουλόπουλος και Μαριλένα Κοππά.

Στην κατηγορία των σφοδρών επικριτών της επιλογής για συγκρότηση δικομματικής, εξαπολύοντας πυρά στον Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο καταλογίζουν προσπάθεια ενθυλάκωσης της Χαριλάου Τρικούπη στη Ν.Δ. ανήκουν οι Θεοδώρα Τζάκρη, Θάνος Μωρΐτης, Μιχάλης Καρχιμάκης, Γιώργος Πεταλωτής, Παντελής Οικονόμου και τα στελέχη που συγκροτούν την «ομάδα της Βόρειας Ελλάδας», Χάρης Τσιόκας και Λευτέρης Τζιόλας.
 Στους διαφωνούντες με την τακτική του Ευάγγελου Βενιζέλου εντάσσεται και ο Δημήτρης Ρέππας. Σε ό,τι αφορά τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, μιλώντας στο συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ για την 3η του Σεπτέμβρη είχε κάνει λόγο για βασικές «κόκκινες» γραμμές «με τον κάθε Σαμαρά και τον κάθε Τσίπρα».

Με δεδομένη την ποικιλομορφία των απόψεων και τις πυκνές συζητήσεις για τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ. Συν.», ο Ευάγγελος Βενιζέλος προγραμματίζει για ένα από τα Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου.

d.kouklouberis@efsyn.gr

Ο Τζιτζικώστας και το πρωτόκολλο


Πλειοψηφικές ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς είναι οι απόψεις του διορισμένου περιφερειάρχη Θεσσαλονίκης Απ. Τζιτζικώστα, ο οποίος, οχυρωμένος πίσω από το πρωτόκολλο και με στόχο να ανοίξει δίοδο επικοινωνίας με τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, προσκάλεσε τη Χρυσή Αυγή στην παρέλαση σηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ.
Αν ήταν ειλικρινής ο κ. Τζιτζικώστας θα επέμενε σε αυτό που πιστεύει. 
Χωρίς... διορθωτικές δηλώσεις. 
Οτι, δηλαδή, δεν θεωρεί εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή, αλλά θεωρεί εγκληματική οργάνωση το ΠΑΣΟΚ. Οπως ακριβώς πιστεύει η συντριπτική πλειονότητα των οπαδών της Ν.Δ., οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής, αλλά και μεγάλο κομμάτι των οπαδών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του ΛΑΟΣ κ.ο.κ.
Και υπό αυτό το πρίσμα είναι αποκαλυπτικό το σκηνικό που στήθηκε γύρω από την παρέλαση της Θεσσαλονίκης. Με τη Νέα Δημοκρατία να προσπαθεί να πείσει ότι αποδοκιμάζει τον εαυτό της, αλλά και το ΠΑΣΟΚ να δείχνει ότι και σε θέματα δημοκρατίας καταπίνει την κάμηλον (Μαξίμου) και διυλίζει τον κώνωπα (Τζιτζικώστα).
Η επίσημη Νέα Δημοκρατία αποδοκίμασε τις απόψεις Τζιτζικώστα όχι γιατί ήταν εκτός της ιδεολογικής της γραμμής, αλλά επειδή σε αυτή τη συγκυρία δεν βοηθά τη στρατηγική της να συγκρούεται με τον κυβερνητικό της εταίρο. 
Οποιος διαβάσει προσεκτικά το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας δεν θα έχει απορίες επ' αυτού. Πρόκειται για συναπόφαση εκεχειρίας σε ιδεολογικές και πολιτικές διαφωνίες, με άγνωστο χρονοδιάγραμμα.
Το επίσημο ΠΑΣΟΚ σήκωσε το θέμα επειδή υπολόγισε ότι εύκολα μπορεί να συγκρουστεί με έναν περιφερειάρχη, όταν στο πρόσφατο παρελθόν απέφυγε για παρόμοιους λόγους να συγκρουστεί με το Μαξίμου. 
Βαράει το σαμάρι για να ακούσει ο γάιδαρος, δηλαδή, καθώς οφείλει να εξηγήσει γιατί επέδειξε αυξημένα δημοκρατικά ανακλαστικά -και καλά έκανε- στις δηλώσεις του κ. Τζιτζικώστα, αλλά μειωμένα ανακλαστικά όταν το μάτι στη Χρυσή Αυγή έκλειναν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού (Τ. Μπαλτάκος, Φ. Κρανιδιώτης, Χρ. Λαζαρίδης), αλλά και ο ίδιος ο Α. Σαμαράς, «πουσάροντας» στην αρχή της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής τη θεωρία των δύο άκρων.
Πόσο διαφορετικό από αυτό που έκανε ο Απ. Τζιτζικώστας ήταν αυτό που έκανε η επίσημη Νέα Δημοκρατία όταν έστειλε -έπειτα από δεκαετίες- εκπρόσωπο στη γιορτή μίσους στο Βίτσι, τη βουλευτή της Ν.Δ. Μαρία Αντωνίου;
Πόσο διαφορετικό ήταν από αυτό που έκανε ο Απ. Τζιτζικώστας αυτό που είχε πει το καλοκαίρι ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Τ. Μπαλτάκος ότι είναι απευκταίο αλλά όχι απίθανο το σενάριο συγκυβέρνησης Ν.Δ. - Χρυσής Αυγής μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές;
Αυτή ήταν η επίσημη γραμμή της Ν.Δ. απέναντι στη Χρυσή Αυγή πριν από την πολιτική δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που ανάγκασε την ομάδα που διοικεί τη Νέα Δημοκρατία να αλλάξει τακτική και να αρχίσει τις συλλήψεις για να «ξεπλυθεί» ενώπιον της ελληνικής κοινής γνώμης για την ανοχή που σκόπιμα έδειχνε έναντι της Χρυσής Αυγής.
Προσκαλώντας τη Χρυσή Αυγή ο διορισμένος από τον πρωθυπουργό περιφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απ. Τζιτζικώστας στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου ενάντια στους Γερμανούς ναζιστές, κατακτητές και εγκληματίες που οι χρυσαυγίτες υμνούν, όντως ακολούθησε το πρωτόκολλο. Το κομματικό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου