Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Μπάμπης Παπαδημητρίου:Επιτέλους λίγο χιούμορ χρυσαύγουλά μου
































Υποσχέσεις χωρίς λογική
Του Μπάμπη Παπαδημητρίου
Συνέντευξη έδωσε ο πρωθυπουργός στην «Ελευθεροτυπία», την «αγαπημένη των τρομοκρατών», όπως σχολίασε με (επιτέλους!) κάποιο χιούμορ η Χρυσή Αυγή. Το όφελος για τον Αντώνη Σαμαρά είναι ότι του δόθηκε η ευκαιρία να διαπιστώσει ο ίδιος την απροσμέτρητη σύγχυση που υπάρχει στο μυαλό των πολλών, σχετικά με τα πραγματικά και μεγάλα προβλήματα της χώρας.

Πριν περάσω στη βασική απορία που μου προξένησε η ανάγνωσή της, σας δίνω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της σύγχυσης. Ερωτούν οι ερωτώντες: 

«Πώς μπορεί να υπάρχει success story στην πολιτική σας, όταν ένας στους δύο ενεργούς Ελληνες είναι άνεργος;». 

Για να απαντήσει ο κ. Σαμαράς: «Οι άνεργοι σήμερα είναι λιγότεροι από ένας στους τρεις, όχι ένας στους δύο, όπως λέτε». 

Πράγματι, το εργατικό δυναμικό είναι 5 εκατομμύρια άτομα, επομένως άνεργος είναι ένας στους τρεις. Ακόμη και η έκφραση «ένας στους δύο “ενεργούς” είναι άνεργος» καθιστά πασίδηλη απουσία λογικής. Ας είναι...
Για να έρθω στην απορία μου, λογικά ασυνεπής εμφανίστηκε και ο πρωθυπουργός όταν είπε: «Με το που θα κλείσει η χρονιά με πρωτογενές πλεόνασμα, το μεγαλύτερο μέρος του -το 70%- θα το δώσουμε για να διορθωθούν κάποιες από τις προηγούμενες αδικίες, όπως η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων».

Σύμφωνα με τους ισχύοντες, κατά το Μνημόνιο, υπολογισμούς -που βεβαίως θα αλλάξουν σημαντικά στις επόμενες εβδομάδες- έχει σχεδιαστεί για το 2014 πλεόνασμα εσόδων ύψους 2,8 δισ. ή 1,5% του ΑΕΠ. 

Για να το επιτύχει αυτό, ο κ. Σαμαράς θα αφαιρέσει από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ως επικεφαλής του κράτους, εισόδημα 70,8 δισ. ευρώ, προκειμένου να μοιράσει μισθούς, συντάξεις και άλλα τρέχοντα έξοδα (πλην κρατικών επενδύσεων) ύψους 71,1 δισ. ευρώ. 

Αν ο κ. Σαμαράς ταυτίζει το πρωτογενές πλεόνασμα με το περίφημο «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου, τέτοιες μέρες το 2009, τότε, ειλικρινώς, πρέπει όλοι οι τίμιοι φορολογούμενοι να σταματήσουν να πληρώνουν το κράτος, ακόμη κι αν αυτό τούς κάνει «λιγότερο τίμιους». 

Αν, επιπλέον, έχουν δίκαιο οι πολιτικοί αναλυτές, που ερμηνεύουν τη συγκεκριμένη αποστροφή του πρωθυπουργού ως προεκλογική δέσμευση, τότε καλύτερα να εγκαταλειφθεί, χωρίς άλλες περιστροφές, η προσπάθεια σταθεροποίησης.

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο κ. Σαμαράς δεν γνωρίζει ότι το σχεδιαζόμενο πλεόνασμα, το οποίο η κυβέρνηση δεν έχει καλά καλά «πιάσει στα χέρια», απορροφάται πλήρως στην αποπληρωμή των τόκων επί του τρέχοντος δημόσιου χρέους. 

Βεβαίως, αποτελεί βασική προτεραιότητα η περαιτέρω μείωση των τόκων. 
Ομως, το πρώτο όφελος από την αναδιοργάνωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, αν θέλουμε ανάπτυξη, πρέπει να είναι η μείωση των φόρων.
Γιατί άραγε το ξεχνά ο κ. Σαμαράς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου