Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Ανοιχτή Επιστολή προς Πρώτο Θέμα, Newsbomb, Star κ.α. με αφορμή τη δημοσιοποίηση φωτογραφίας με το νεκρό σώμα του Μ.Α.







Αθήνα, 29/08/2013
Θα ξεκινούσα την επιστολή μου ως είθισται, αλλά δυστυχώς δε σας θεωρώ ούτε αξιότιμους, μα ούτε και κύριους. Ο λόγος που απευθύνομαι σε εσάς είναι η πρόσφατη κίνησή σας να δημοσιοποιήσετε χωρίς ίχνος ντροπής φωτογραφία ενός νεκρού ανθρώπου. 
Μιλώ σε εσάς που βγάλατε τη φωτογραφία, που τοποθετήσατε επάνω της το λογότυπό σας για να μην σας την κλέψουν ή/και που σκεφτήκατε πως θα ήταν ωραία ιδέα να την προσφέρετε απλόχερα στο κοινό σας. 
Αναφέρομαι φυσικά για τη φωτογραφία του αυτόχειρα Μιχάλη Ασλάνη ο οποίος βρέθηκε χθες (28/08/2013) νεκρός στο διαμέρισμά του. 
Σε τι ακριβώς εξυπηρετεί άραγε η προβολή της φωτογραφίας ενός ανθρώπου που έδωσε τέλος στη ζωή του; Σε τι ακριβώς εξυπηρετεί αυτή η “αποκλειστικότητα”;
 Το γεγονός ότι, μετά από αντιδράσεις στα social media, αφαιρέσατε την εν λόγω φωτογραφία δε διορθώνει τίποτα. Αλλάξατε μήπως νοοτροπία; Φυσικά και δεν περιμένω καμία απάντησή σας καθώς είμαι βέβαιος πως αρνείστε πεισματικά να προβείτε στην οποιαδήποτε ειλικρινή αυτοκριτική. 
Ως blogger θα δεχόμουν για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου σκοπού να προβάλω ακόμη και την πιο αποτροπιαστική εικόνα. Άραγε αυτό με κάνει απάνθρωπο; Και τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τον κανιβαλισμό από την επικοινωνία; 
Προσπερνώντας για την ώρα το πρώτο ερώτημα, θα έλεγα πως η διαφορά του κανιβαλισμού από την επικοινωνία-δημοσιογραφία έγκειται αποκλειστικά και μόνο στην ιδιοτέλεια. Και εσείς μόνο ανιδιοτελείς δεν είστε.
Το όρνεο συντηρείται τρώγοντας νεκρή σάρκα όπως εξάλλου - αν και όχι κατ’ αποκλειστικότητα - και ο άνθρωπος. Ωστόσο, ένα όρνεο θα έδειχνε κάποιο έλεος στην όψη ενός άλλου νεκρού όρνεου. Ο λόγος είναι πως αυτό δε βλέπει τα πλάσματα του είδους του σαν τροφή! Τι θα έκανε όμως ο άνθρωπος σε μία παρόμοια περίπτωση; Ο άνθρωπος θα συγκλονιζόταν. Ο άνθρωπος θα προσπαθούσε να βοηθήσει. Ο άνθρωπος θα έριχνε - ακόμη και καθ’ υπερβολή - επάνω του μέρος της ευθύνης γιατί δεν κατάφερε να αποτρέψει έναν άδικο χαμό. Ο άνθρωπος. 
Αποτροπιαστικές εικόνες έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από φιλανθρωπικές και ακτιβιστικές οργανώσεις με σκοπό την πρόκληση συναισθημάτων που μπορούν να οδηγήσουν τους αποδέκτες των μηνυμάτων τους σε κάποια δράση. 
Βλέπουμε λοιπόν το υποσιτισμένο παιδί και σκεφτόμαστε - έστω και υποκριτικά - πως πρέπει να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε. Και στ’ αλήθεια δε θα χρειαζόταν να δούμε αυτές τις εικόνες αν δε ζούσαμε τόσα χρόνια στην απάθεια της καθημερινότητάς μας, αν δε ζούσαμε απομονωμένοι σε έναν κόσμο που φαντάζει, όμως δεν είναι ο μοναδικός.
 Αν δε μας είχατε συνηθίσει τόσο πολύ σε αυτές τις εικόνες παρουσιάζοντάς μας τες ως τρόπαιο σας.
Στην επικοινωνία, η προβολή αποτροπιαστικών εικόνων αποτελεί σαφώς μία ακραία τακτική που χρησιμοποιείται συχνά εκεί που οι λέξεις αδυνατούν να περιγράψουν μία πραγματικότητα, όχι μόνο γιατί κάποιος δε γράφει καλά ή επειδή ο αποδέκτης είναι αρκετά ηλίθιος για την αντιληφθεί, αλλά γιατί οι λέξεις - μέσα από την αλόγιστη λανθασμένη χρήση τους - έχουν χάσει το νόημά τους. Τα κλισέ που χρησιμοποιείτε καθημερινά δεν είναι τίποτε άλλο από αυτό που σας περιγράφω.
Όχι, δεν είναι απάνθρωπο να ακολουθείς μία τέτοια τακτική όταν ο σκοπός σου είναι η ευαισθητοποίηση, το κάλεσμα σε δράση ή η αλληλοβοήθεια. Απάνθρωπο είναι να δρας με γνώμονα την ιδιοτέλεια. Απάνθρωπο είναι να βάζεις στην άκρη την ανθρώπινη υπόστασή σου και να ζεις πουλώντας εικόνες νεκρών συνανθρώπων σου. Απάνθρωπο είναι να φωτογραφίζεις ένα πτώμα και να πουλάς τη φωτογραφία του δίχως κανένα άλλο κίνητρο πλην του - άμεσου ή έμμεσου - χρηματικού οφέλους.
Και για να αντικρούσω προκαταβολικά το γνωστό κυνικό αντεπιχείρημα πως “αυτό πουλάει”, θέλω μόνο να πω πως όχι, δεν πουλάει! Κεντρίζει δυστυχώς το ενδιαφέρον των ανθρώπων όπως θα συνέβαινε αν δημοσιεύατε ένα video με εσάς να τρώτε τα σκατά σας. ΕΣΕΙΣ το πουλάτε! ΕΣΕΙΣ το μετατρέπετε από πληροφορία - που ούτως ή άλλως είναι άχρηστη - σε προϊόν και το πουλάτε. Και γι’ αυτό δεν είστε ντροπή μόνο για τη δημοσιογραφία, αλλά ντροπή για το είδος μας. Κι αφού δεν έχετε ίχνος ντροπής που να σας οδηγήσει στην παραίτηση… ειλικρινά, ντρέπομαι για λογαριασμό σας. 
ΥΓ: Μετά λύπης διαπίστωσα πως η φωτογραφία έχει αναδημοσιευθεί και σε άλλους ιστοτόπους (blogs) με τίτλους όπως “Το τραγικό τέλος του Μ.Α. (Συγκλονιστική φωτογραφία)" και "Δείτε το πτώμα του Μ.Α”. 
- See more at: http://thearkanproject.com/post/59664412583/newsbomb-star#sthash.En4XR0A1.dpuf


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου