Διαβάζω τη συνέντευξη που έδωσε ο Παντελής Καψής στο Βήμα FM και σκέπτομαι όλα όσα συμβαίνουν στη Δημόσια Τηλεόραση. Τα δεδομένα: Για να βγει το πρόγραμμα της Δ.Τ., κάποιοι και κάποιες υπέγραψαν συμβάσεις. Οι συμβάσεις αυτές δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, οπότε δεν ξέρουμε αν ευσταθούν οι φήμες ότι δεν αναγράφουν αμοιβή.
Σημαντικό: Δεν έγινε έλεγχος όλων των αιτήσεων. Να το ξαναγράψω; Δεν έγινε έλεγχος όλων των αιτήσεων. Το παραδέχθηκε ο ίδιος ο Παντελής Καψής, λέγοντας το εξής: «Αν θέλαμε να κάνουμε πρώτα τον έλεγχο των αιτήσεων και μετά να ανακοινώσουμε ποιοι πληρούν τις προϋποθέσεις που θέσαμε, θα έβγαινε ενημερωτικό πρόγραμμα ένα μήνα αργότερα».
Σας μοιάζει παράλογη αυτή η διαδικασία, για να μην πω παράνομη; Υπάρχει απάντηση: «Ο νόμος όριζε ότι ο διαχειριστής μπορούσε να κάνει ό,τι κρίνει απαραίτητο για να εκπέμψει σήμα. Αρα με βάση το νόμο θα μπορούσε να καλέσει, να επιλέξει 100 άτομα και να προχωρήσει στην εκπομπή χωρίς να εξηγήσει τις διαδικασίες». Υποθέτω ότι τα διαβάζει όλα αυτά ο Χάρης Παμπούκης και βράζει στο ζουμί του. Ενα τέτοιο fast track «χωρίς να εξηγήσει τις διαδικασίες» ήθελε ο άνθρωπος για να βάλει την Ελλάδα στο δρόμο της κερδοφορίας...
Κάπως έτσι, λοιπόν, έφτασε να δηλώνει ο υφυπουργός: «Δεν μπορούσε να γίνει μια τέτοια κρίση επί της ουσίας ώστε να είναι απολύτως αξιοκρατικές οι προσλήψεις, όμως είναι αντικειμενικές». Μην ανησυχείτε πάντως, αυτή η «άδικη» διαδικασία (έτσι τη χαρακτήρισε ο Παντελής Καψής) θα διορθωθεί οσονούπω. Η κανονική διαδικασία των προσλήψεων «θα γίνει στο νέο φορέα όταν αρχίσει να εκπέμπει».
Και απολυμένοι και παράνομοι!
Ως τότε είναι όλοι «νόμιμοι» και η καταγγελία της ΕΣΗΕΑ στην Επιθεώρηση Εργασίας για παράνομη απασχόληση εργαζομένων στη Δ.Τ. είναι αστεία. Αυτό υποστήριξε ο υφυπουργός, προσθέτοντας τα εξής για την Ενωση Συντακτών: «Δηλαδή θέλει να μας πει ότι όσοι εργάζονται στην πρώην ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή είναι με συμβάσεις και ασφαλισμένοι; Θα ήθελα να το δω αυτό».
Το είπε κι ακολούθησε ο κάτωθι διάλογος:
Δημοσιογράφος: Αυτοί δεν είναι εργαζόμενοι.
Καψής: Τι κάνουν;
Δημοσιογράφος: Είναι απολυμένοι εκεί.
Καψής: Ναι και τι κάνουν; Πώς εργάζονται; Πώς παράγουν πρόγραμμα;
Με όλο το σεβασμό προς τον υφυπουργό και παλαιό συνάδελφο, αλλά εδώ μιλάμε περί αλμάτων λογικής. Οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί στην Αγία Παρασκευή προσφέρουν εθελοντική εργασία, με διόλου ευκαταφρόνητο προσωπικό κόστος. Δεν ζήτησαν αυτοί να απολυθούν από τη μία μέρα στην άλλη, δίχως καμία προειδοποίηση πέρα από ένα δημοσίευμα εφημερίδας. Χώρια οι χαρακτηρισμοί που εισέπραξαν (από τον Σίμο Κεδίκογλου, για να είμαστε δίκαιοι) περί αδιαφάνειας, σπατάλης, λεηλασίας, υπερωριών, σκανδάλων κ.λπ. κ.λπ. Και ερχόμαστε τώρα αυτούς τους ανθρώπους να τους χαρακτηρίσουμε παράνομους; Ελπίζω απλώς ο χαρακτηρισμός να είναι απλή καραμπόλα για τις καταγγελίες της ΕΣΗΕΑ στην Επιθεώρηση Εργασίας και όχι προαναγγελία «σκούπας» στο Ραδιομέγαρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου