Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ «Μικρόψυχοι» όσοι δεν συμφωνούν με τα μέτρα







Για μια ακόμα βδομάδα η διοίκηση της ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ αξιοποιεί το Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που η ίδια εκδίδει, για να εξαπολύσει επίθεση - με ύβρεις και απειλές αυτή τη φορά - σε όσους αμφισβητούν τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης.

Στο σχετικό κείμενο, που υποτίθεται ότι συντάχθηκε για να στηρίξει τα μέτρα τρόικας - συγκυβέρνησης, γίνεται λόγος για«υστερία κατεδάφισης» και για «μικρόψυχους και ανυποψίαστους», που μιλούν για επικείμενο «κούρεμα» ή αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, 
ενώ καταγγέλλονται όσοι υποστηρίζουν ότι 
«η λιτότητα δεν είναι λύση και πρέπει να αντικατασταθεί με μια πολιτική ενίσχυσης της ζήτησης». 

Στο πλαίσιο ενός ανεξήγητου κρεσέντο, μάλιστα, οι συντάκτες του δελτίου διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους επειδή, τάχα, στη χώρα κάποιοι θεωρούν ότι «λεφτά υπάρχουν που πρέπει οι Γερμανοί να τα δώσουν, όχι ως δανεικά αλλά ως παροχές, στους υπερήφανους Ελληνες για να καταναλώνουν όπως αρμόζει σε ευπρεπείς Ευρωπαίους πολίτες».

Οι τύποι είναι προφανές ότι έχουν πρόβλημα με τα διαφορετικού τύπου σενάρια διαχείρισης της κρίσης, που διακινούνται μέσα στο τόξο των δυνάμεων της μπουρζουαζίας και όλων όσοι στηρίζουν τη φιλομονοπωλιακή πολιτική. 

Λίγο - πολύ τα όσα λέγονται αυτή τη βδομάδα, είναι η συνέχεια του ...μετώπου, που είχε ανοίξει η ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ, πριν λίγες βδομάδες, ενάντια στο ΔΝΤ.

Με αυτή την έννοια, «ας πάνε να κόψουν το λαιμό τους», όμως τα όσα γράφονται είναι ενδεικτικά για τον τρόπο που τα προπαγανδιστικά επιτελεία της ολιγαρχίας προσπαθούν κάθε φορά να περάσουν την άποψη που θέλουν. Και το κάνουν χωρίς ίχνος ντροπής. 

Γιατί μόνο ξεδιάντροποι μπορεί να είναι εκείνοι που μέχρι να αρχίσουν να εκθειάζουν το προηγούμενο «κούρεμα» χρέους, καταδίκαζαν κάθε ενδεχόμενο πραγματοποίησής του, ενώ σήμερα - περιμένοντας ασμένως ένα νέο «ψαλίδισμα» - καθυβρίζουν εκείνους που το προβλέπουν ή το προτείνουν.

Για όσους αναρωτιούνται γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό, η απάντηση βρίσκεται στο ότι μέχρι και την ανακοίνωση μιας τέτοιας απόφασης, οι διάφορες τράπεζες και χρηματοοικονομικοί οίκοι προβαίνουν σε πολλαπλές αγοραπωλησίες ελληνικών ομολόγων και ανάλογα με την έκβαση του χρέους κερδίζουν ή και μπορεί να χάσουν.

 Ετσι ακριβώς έκαναν και την προηγούμενη φορά και ενώ οι τράπεζες κέρδισαν, κάποιες χιλιάδες αποταμιευτές έχασαν, με το «κούρεμα», τις αποταμιεύσεις τους.

Σε ό,τι αφορά στις αναφορές για το τζάμπα χρήμα από τη Γερμανία, οι συντάκτες του κειμένου, μάλλον ...υπερβάλλουν εαυτούς. 

Γιατί, ενώ μία τράπεζα, όπως η ΑΛΦΑ, είναι δικαιολογημένο να γλείφει την ΕΕ, την ισχυρή Γερμανία και τη συγκυβέρνηση της χώρας, για τα 5 δισ. που εισέρρευσαν στα ταμεία της από τους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ, δεν είπαμε όμως κι έτσι. 

Και μπορεί η Μέρκελ και τα άλλα αστικά κόμματα της Γερμανίας να αξιοποιούν τα χρηματοδοτικά προγράμματα της τρόικας προς την Ελλάδα για προεκλογικούς και άλλους εσωτερικής κατανάλωσης λόγους, όμως μη μας περνάνε και για ...γερμανάκια. 

Η Γερμανία και οι τράπεζές της, όπως ακριβώς και η Γαλλία, η Ιταλία και οι άλλες χώρες της ΕΕ με τις δικές τους τράπεζες, όχι μόνο δεν επιβαρύνονται με τα δάνεια προς την Ελλάδα, αλλά, αξιοποιώντας τις συμφωνίες τους με τις κυβερνήσεις που έχουν στηρίξει κόμματα όπως η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΛΑ.Ο.Σ., η ΔΗΜΑΡ, κατάφεραν να εξασφαλίσουν υψηλά επιτόκια και μεγάλα κέρδη. 

Κέρδη που βγαίνουν από το αίμα των εργαζομένων της χώρας, από την κατάρρευση των συνθηκών ζωής των λαϊκών στρωμάτων, από την ανατροπή κοινωνικοπολιτικών δεδομένων που χρειάστηκαν δεκαετίες να οικοδομηθούν.


Για τους εργαζόμενους και όλο το λαό διέξοδος από αυτή την κατάσταση δεν μπορεί να αναζητηθεί ούτε στις επιλογές των κυβερνώντων, ούτε στα σενάρια όσων βρίσκονται στο στόχαστρο της ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ. 

Κάθε φιλολαϊκή προοπτική δεν μπορεί παρά να κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. 

Προς εκείνη που αμφισβητεί την εξουσία της οικονομικής ολιγαρχίας και ανοίγει το δρόμο για την ανατροπή της.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου