Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Προσκλητήριο Σαμαρά προς Κεντροδεξιά σε …Tea Party Υψηλών τόνων οι ομιλίες του πρωθυπουργού στο συνέδριο της ΝΔ – Χώρισε τους Έλληνες «σε μας» και «στους άλλους»-Του Αποστόλη Ζουπανιώτη



 Την μεγάλη στροφή της ΝΔ ακόμη πιο δεξιότερα σε μια προσπάθεια συνένωσης των δυνάμεων της δεξιάς, επιβεβαίωσε το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χθες. Και στην εναρκτήρια ομιλία του προέδρους του κόμματος Αντώνη Σαμαρά, αλλά και στο κλείσιμο του συνεδρίου την Κυριακή, 
οι θέσεις που ανέπτυξε θύμιζαν ξεκάθαρα την ρητορική της ακροδεξιάς πολιτικής πτέρυγας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Tea Party.
Είναι χαρακτηριστική η αναφορά στης χθεσινής ομιλίας του πρωθυπουργού «εμείς κρατάμε ψηλά τη σημαία, όταν οι άλλοι την καίνε», την οποία μάλλον κάποιος αμερικανός σύμβουλος πρέπει να έγραψε, καθώς περισσότερο με τις ΗΠΑ έχει σχέση (το θέμα του καψίματος της σημαίας είναι πεδίου ανταγωνισμού), παρά με την Ελλάδα όπου το φαινόμενο είναι σπάνιο.
Αλλά και οι τοποθετήσεις στο συνέδριο άλλων στελεχών, όπως ο κ. Βορίδης – πρώην πρόεδρος της νεολαίας του κόμματος ΕΠΕΝ που ίδρυσε ο δικτάτορας Παπαδόπουλος – αποδεικνύουν ότι το προξενιό με την ακροδεξιά δεν είναι προσωρινό φαινόμενο. 

Η ομιλία του κ. Βορίδη πάντως, άναψε φωτιές στις σχέσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αν και ο κ. Σαμαράς την Παρασκευή έπλεξε το εγκώμιο του κ. Βενιζέλου για το αίσθημα ευθύνης του.
Ο κ. Βορίδης επανήλθε χθες μέσω Mega, εμμένοντας στις απόψεις του. Ωστόσο εξήγησε πως η αναφορά του στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ απευθυνόταν στο εσωτερικό του κόμματος και ότι ειπώθηκε σε ένα γενικότερο πλαίσιο ιδεολογικής κατεύθυνσης.
«Να επιμείνω εγώ στις απόψεις μου της ιστορικής αποτιμήσεως, και να πω ότι εγώ δεν άνοιξα αυτή τη συζήτηση με όρους του να κάτσουμε να αποτιμήσουμε σήμερα τι έκανε ο Α ή ο Β πολιτικός.
» Εγώ μίλησα για την ιδεολογική δουλειά απέναντι στην ηγεμονία της Αριστεράς που έχει να κάνει η ΝΔ. Και ως παράδειγμα έφερα το ΠΑΣΟΚ» επισήμανε ο κ. Βορίδης.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΑΜΑΡΑ
«Η δημιουργία της νέας Ελλάδας είναι εθνική ανάγκη» τόνισε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του με την οποία έκλεισαν οι εργασίες του 9ου συνεδρίου της ΝΔ.
Ο Αντώνης Σαμαράς απηύθυνε προσκλητήριο για την ενότητα της κεντροδεξιάς, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μας ενώνει η αγάπη για την Ελλάδα, αφήνουμε στους άλλους τη μιζέρια».
Κάλεσε τους συνέδρους και ιδιαίτερα τους νέους να ανοίξουν τις οργανώσεις και να βρεθούν κοντά σε όσους κατά καιρούς απομακρύνθηκαν «για διάφορους λόγους» από τη Νέα Δημοκρατία.
«Κανείς δεν περισσεύει» είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός άσκησε δριμύτατη κριτική στην Αντιπολίτευση, λέγοντας ότι το μόνο της σχέδιο είναι η μιζέρια.
«Τους είδατε αυτές τις μέρες: Όταν κάποιοι προσπάθησαν να μειώσουν ακόμα και τη σημασία του ΤΑΡ. Να αμφισβητήσουν τα τεράστια οφέλη που θα δώσει στη χώρα μας. Όμως, μέχρι προχθές ήταν ακριβώς οι ίδιοι που μας ρωτούσαν: ‘Πού είναι οι επενδύσεις που λέγατε ότι θα μας φέρετε;».
» Και τώρα που ήλθε η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε τις τελευταίες δεκαετίες στη Νότια Ευρώπη, και μάλιστα με τεράστιες γεωπολιτικές συνέπειες, θετικές για αυτόν τον τόπο, μας είπαν το ανεπανάληπτο: ‘σιγά την επένδυση’. Δεν έχουν πολιτική. Μιζέρια έχουν. Και κάνουν τη μιζέρια τους πολιτική» τόνισε.
Σχολιάζοντας μάλιστα τον όρο «προοδευτικός», ο πρωθυπουργός είπε ότι πρόοδος είναι να υπάρχει όραμα, σχέδιο και αποφασιστικότητα.
«Εμείς έχουμε όραμα, αλλά πρέπει να έχεις και σχέδιο, που να πατά στη γη. Εμείς αποδείξαμε ότι έχουμε και σχέδιο. Αλλά χρειάζεται και αποφασιστικότητα και εμείς αποδείξαμε ότι στα δύσκολα δεν διστάζουμε και ότι αν χρειαστεί για να κάνουμε το άλμα, ‘σπάμε και αβγά’» υπογράμμισε.
Καταλήγοντας ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Η αληθινή πρόοδος χρειάζεται ενωτικό πνεύμα. Εμείς το δείξαμε. Απευθύνω προσκλητήριο για την ενότητα της κεντροδεξιάς, σε όσους ήταν μαζί μας, αλλά για κάποιους λόγους απομακρύνθηκαν, και μαζί σε όλους τους πολίτες, που νιώθουν την ανάγκη για τη νέα Ελλάδα. Εμείς κρατάμε ψηλά τη σημαία, όταν οι άλλοι την καίνε. To 2021 η Νέα Ελλάδα δεν θα είναι όραμα, θα είναι πραγματικότητα.»

ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ
«Η νέα Ελλάδα, που θέλουμε, είναι μια χώρα που στέκεται σταθερά στην ευρωζώνη. Χώρα ευρωπαϊκή και περήφανη» είπε, μιλώντας στο συνέδριο της ΝΔ, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης.
«Όλοι μαζί οφείλουμε να ακολουθήσουμε τους ρυθμούς Σαμαρά. Να αλλάξουμε ταχύτητα» συμπλήρωσε.
Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο, τόνισε ότι η έξοδος από την Ευρώπη δεν συζητείται πια, καθώς τα σημάδια ανάκαμψης είναι πλέον εμφανή, ενώ έμφαση έδωσε και στην εδραίωση της χώρας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.
«Κεντρικός μας στόχος είναι η ολική επανεκκίνηση του εκπαιδευτικού συστήματος» σημείωσε, επισημαίνοντας την ανάγκη αυτό το σύστημα να είναι ισχυρό. «Η εφαρμογή των πολιτικών, που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση αποτελεί μονόδρομο» είπε και κάλεσε όλους όσοι υποστηρίζουν τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, να συνταχθούν με την κυβέρνηση.
Στο μεταναστευτικό ζήτημα και το θέμα της ασφάλειας, αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας.
«Δική μας προμετωπίδα είναι ο νόμος και η τάξη. Τον νόμο και την τάξη θα επιβάλουμε. Για εμάς δεν είναι ανεκτές οι Σκουριές, όπως δεν είναι ανεκτή και η Μανωλάδα» πρόσθεσε και επισήμανε ότι η Ελλάδα διαφώνησε με την Ευρώπη στο Δουβλίνο 3. «Από εδώ και πέρα θα υπάρχει πορεία διαφοροποίησης» συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.
«Η τελευταία πολιτική κρίση δεν βοήθησε τη χώρα προς την κατεύθυνση της προόδου» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας πως σε ένα σημαντικό κομμάτι της βάσης της ΝΔ η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ δημιουργεί αμηχανία και ερωτήματα.
«Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πετύχει, παρά τα προβλήματα και παρά το γεγονός ότι αυτός ο πολιτικός γάμος για πολλούς φαίνεται αταίριαστος», δήλωσε κάνοντας σαφές πως οι υπερβάσεις, η ενότητα και η ομοψυχία είναι αναγκαίες για να βγει η χώρα από το τέλμα.
«Συμπληρώσαμε σχεδόν 40 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ. Αυτή η παράταξη έρχεται από πολύ μακριά. Με ηγέτη τον Αντώνη Σαμαρά θα πάει ακόμα μακρύτερα. Είμαστε υπερήφανοι για την παράταξή μας. Για τον ιδρυτή μας, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή» είπε ο γραμματέας του κόμματος Μ.Κεφαλογιάννης.
Ανέφερε επιπλέον ότι «η κρίση έχει ονοματεπώνυμο και η βάση είναι στη χαμένη δεκαετία του 1980 και στις νοοτροπίες της, οι οποίες μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ του 2013».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
«Είναι εμφανής η αμηχανία του πρωθυπουργού του μαύρου, να βρει τρόπο να δικαιολογήσει την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής του και να πουλήσει εκ νέου ένα success story» δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την ομιλία Σαμαρά στο συνέδριο της ΝΔ. «Δεν πείθει κανέναν, όσο και αν τα Μέσα της διαπλοκής στηρίζουν αυτή την απέλπιδα προσπάθεια» συνεχίζει.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται:
«Αυτό που είναι προκλητικό όμως, είναι ότι την ίδια ώρα που στην κυβέρνηση ετοιμάζονται για νέα μέτρα που θα δώσουν το τελειωτικό πλήγμα στην κοινωνία και στην οικονομία, οι κυβερνητικοί εταίροι το παίζουν εθνικοί σωτήρες.
» Η δε αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τις ευθύνες του παρελθόντος είναι ανέξοδη, καθώς τα δύο αυτά κόμματα αποτελούν το οργανικό κομμάτι του συστήματος της οικονομικής και πολιτικής διαπλοκής που χρεοκόπησε τη χώρα.
» Ο κ. Σαμαράς, χέρι-χέρι με τον κ. Βενιζέλο, δεν θα μπορούν να στριμώχνονται για καιρό στη σάπια καρέκλα της εξουσίας που τους ενώνει. Οι μέρες τους είναι μετρημένες.»
Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Νότης Μαριάς σχολίασε ιδιαίτερα τις αναφορές του πρωθυπουργού στην ελληνική σημαία, λέγοντας:
«Η ελληνική σημαία συμβολίζει το έθνος αλλά και το κράτος που είναι εθνικά κυρίαρχο, που δεν παραδίδει για κανένα λόγο την εθνική κυριαρχία του. Αν το αύριο του κ. Σαμαρά, είναι η Ευρώπη του φεντεραλισμού που καταργεί τα έθνη-κράτη, εμείς ναι, επιμένουμε στο χθες με το εθνικά κυρίαρχο κράτος και την Ευρώπη των εθνών-κρατών στην οποία ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ενέταξε την Ελλάδα.
» Η τιμή προς την σημαία δεν σημαίνει σχέδιο Ανάν II. Η τιμή προς την σημαία σημαίνει προσήλωση στις αρχές του Βουκουρεστίου και τη μη αποδοχή παράδοσης του όρου Μακεδονία για κανένα λόγο.  Η τιμή προς την σημαία σημαίνει εθνική πολιτική χωρίς Ειδικές Οικονομικές Ζώνες και μεταφορά στρατοπέδων λαθρομεταναστών-φτηνών εργατών που οδηγούν σε ‘κοσσοβοποίηση’.
» Τέλος, σεβασμός στη σημαία δεν μπορεί να υπάρξει με το αγγλικό δίκαιο του κ. Σαμαρά και της κ. Μέρκελ.»
Το ΚΚΕ σημείωσε από την πλευρά του ότι η διαμάχη ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιπαράθεση μεταξύ υποστηρικτών της ΕΕ και του ίδιου καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, που οδήγησε τον λαό στη χρεοκοπία.
«Χρειάζεται απεγκλωβισμός του λαού από τη μέγγενη του νέου δίπολου ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και των δορυφόρων του, που προωθείται. Η συμπόρευση με το ΚΚΕ, η ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας αποτελεί τον μόνο ελπιδοφόρο για τον λαό δρόμο» αναφέρει το ΚΚΕ και προσθέτει: «Για να αποκρουστούν τα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση με την τρόικα και να ανοίξει ο δρόμος για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση. Με αποδέσμευση από την ΕΕ και ανατροπή του σάπιου συστήματος και της εξουσίας των μονοπωλίων».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου