Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Είμαστε σε μια πορεία κατάλυσης της δημοκρατίας. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να αντιδράσει πριν να είναι πολύ αργά.-Tου Κώστα Χρυσόγονου






ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου

Τι είναι αυτό που έκρινε στην πραγματικότητα ο πρόεδρος του ΣτΕ Κ. Μενουδάκος;
Κ.Χ. Στη διαδικασία της προσωρινής διαταγής και στη συνέχεια της αναστολής, κύριο αντικείμενο δικαστικής κρίσης δεν αποτελεί η νομιμότητα της προσβαλλόμενης πράξης (εκτός αν συντρέχει περίπτωση «πρόδηλης» παρανομίας, κάτι όμως που δεν γίνεται σχεδόν ποτέ δεκτό από το ΣτΕ). 
Η νομιμότητα της προσβαλλόμενης πράξης (δηλαδή της απόφασης Στουρνάρα - Κεδίκογλου για κλείσιμο της ΕΡΤ) θα κριθεί από την ολομέλεια του ΣτΕ στις 27.9.2013 (η απόφαση θα δημοσιευθεί αρκετούς μήνες αργότερα). Αυτό που κρίνεται τώρα είναι το αν από την άμεση εκτέλεση της απόφασης για κλείσιμο της ΕΡΤ επέρχεται σε βάρος των αιτούντων (εργαζομένων) βλάβη, η οποία να μην μπορεί να επανορθωθεί σε περίπτωση αποδοχής (τελικά) από το δικαστήριο της αίτησης ακυρώσεως. Προφανώς ο κ. Μενουδάκος έκρινε ότι επέρχεται τέτοια βλάβη και γι' αυτό εξέδωσε προσωρινή διαταγή.
* Καλύπτει η απόφασή του τους εργαζόμενους;
Κ.Χ. Η προσωρινή διαταγή εντέλλεται τη «συνέχιση» της μετάδοσης των προγραμμάτων και αυτή δεν μπορεί λογικά να συντελεσθεί, προς το παρόν τουλάχιστον, παρά μόνο από τους υπάρχοντες εργαζομένους και μάλιστα στο σύνολό τους (αφού η απομάκρυνση μερικών ή πολλών από αυτούς θα προϋπέθετε την εφαρμογή θεσμοθετημένης διαδικασίας με εγγυήσεις διαφάνειας και αντικειμενικότητας και τέτοια διαδικασία δεν υπάρχει σήμερα).
* Πώς θα πρέπει να εφαρμοστεί η προσωρινή διαταγή;
Κ.Χ. Η προσωρινή διαταγή πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα, με την προσωρινή ανάκληση από τους Στουρνάρα - Κεδίκογλου της απόφασής τους.
* Με ποιους όρους και προϋποθέσεις θα πρέπει να λειτουργήσει ο μεταβατικός φορέας μέχρι τη σύσταση της νέας ΕΡΤ;
Κ.Χ. Ο μεταβατικός φορέας πρέπει να λειτουργήσει με την προσωρινή συνέχιση της εργασιακής σχέσης του συνόλου των εργαζομένων στην ΕΡΤ. Όσοι κάνουν λόγο για απομάκρυνση μέρους του προσωπικού δεν έχουν αντιληφθεί ότι πρόκειται για δημόσια επιχείρηση, όπου από το Σύνταγμα (άρθρο 4 παρ. 1) επιβάλλεται η ίση μεταχείριση των εργαζομένων και απαγορεύονται οι προγραφές ανεπιθύμητων.
* Για ποιους λόγους πιστεύετε ότι έγιναν οι διαβόητες «διαρροές» σχετικά με την ερμηνεία της απόφασης; Υπήρξε μεθόδευση;
Κ.Χ. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα πειρατικά («ιδιωτικά») Μέσα Μαζικής «Ενημέρωσης» (επιβολής) επιδίδονται σε επιχείρηση παραπληροφόρησης του κοινού. Επιβάλλεται η άμεση εφαρμογή της προβλεπόμενης στον νόμο δημόσιας διαγωνιστικής διαδικασίας για τη χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων και η αποβολή από αυτές των καταληψιών που τις νέμονται αυθαίρετα από το 1989.
* Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στην ΕΡΤ, πιστεύετε ότι τίθεται θέμα λειτουργίας των θεσμών στη χώρα;
Κ.Χ. Όπως εξηγώ αναλυτικά στο τελευταίο βιβλίο μου («Η καταστρατήγηση του Συντάγματος στην εποχή των Μνημονίων»), η χώρα διολισθαίνει διαρκώς σε μια πορεία κατάλυσης του δημοκρατικού πολιτεύματος. 
Τα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα καταπατώνται συστηματικά, 
τα πολιτικά δικαιώματα αδειάζουν από ουσιαστικό περιεχόμενο (π.χ., ψηφίζουμε «λεφτά υπάρχουν» και ακολουθούν δύο Μνημόνια ή «επαναδιαπραγμάτευση» και ακολουθεί το τρίτο και χειρότερο), 
ενώ από τα ατομικά δικαιώματα αρκετά στερούνται πρακτικής αποτελεσματικότητας (π.χ., η ελευθερία της έκφρασης σημαίνει ότι καθένας δικαιούται να εκφραστεί, όχι όμως και να ακουστεί, αφού «ακούγονται» μόνο όσοι επιλέγονται από τα πανίσχυρα «ιδιωτικά» μέσα «ενημέρωσης» των κρατικοδίαιτων μεγαλοεργολάβων κ.λπ.).
Στην περίπτωση της ΕΡΤ είχαμε σειρά ολόκληρη από σοβαρές παραβιάσεις κρίσιμων συνταγματικών διατάξεων και ιδίως του άρθρου 44 παρ. 1 Συντ., που επιτρέπει την έκδοση ΠΝΠ μόνο σε «έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης».
Εδώ η «ανάγκη» κάθε άλλο παρά απρόβλεπτη ήταν, αφού η συγκυβέρνηση είχε συμφωνήσει με την τρόικα τις απαιτούμενες από την τελευταία ανθρωποθυσίες πριν από πολλούς μήνες, αλλά παρέλειψε να φέρει σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Είναι εξάλλου ανήκουστο να δίνει η ΠΝΠ εξουσιοδότηση για έκδοση κανονιστικής υπουργικής απόφασης, αφού τούτο μόνο με τυπικό νόμο (ψηφισμένο από τη Βουλή) μπορεί να γίνει, σύμφωνα με το άρθρο 43 παρ. 2 Συντ. Όπως το παρασύνταγμα της μετεμφυλιακής περιόδου οδήγησε τελικά στη δικτατορία, έτσι και τώρα το παρασύνταγμα των Μνημονίων προετοιμάζει μια νέας μορφής εκτροπή. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να αντιδράσει πριν να είναι πολύ αργά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου