Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

ΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ Γιατί οι εκλογές είναι μονόδρομος. Του Λευτέρη Παπαστεργίου


















ΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΩΣ όταν οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, σε σημείο μάλιστα που να απειλείται η ύπαρξη της ίδιας της κυβέρνησης, τότε ο χρόνος δεν επιτρέπει να φωτιστούν όλα τα γεγονότα.
ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΤΟ βράδυ της Πέμπτης, όταν στο Μέγαρο Μαξίμου μπήκε η κυβέρνηση των τριών και τελικά βγήκε κυβέρνηση των δυο, ήταν αδύνατο για κάποιον να σταθεί σε μια δήλωση η οποία είχε γίνει μόλις 5-6 ώρες νωρίτερα:
«Η χώρα διέρχεται μια δύσκολη περίοδο, που απαιτεί δημοσιονομική σταθερότητα, απαιτεί μεταρρυθμίσεις, απαιτεί ισχυρή, ευρεία κοινωνική και πολιτική συναίνεση».
Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΗΛΩΣΗ ανήκει στον Αντώνη Σαμαρά και έγινε από τη Βιέννη, όπου βρέθηκε για λίγες ώρες στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ήταν η πρώτη δημόσια παρέμβαση του Πρωθυπουργού αφότου ξέσπασε η καταιγίδα της «μεταρρύθμισης» της ΕΡΤ με ευθύνη δικιά του.
ΑΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΛΟΙΠΟΝ κανείς την παραπάνω δήλωση Σαμαρά, και σκεφτεί την πρόσφατη απόφαση του για κλείσιμο της ΕΡΤ με τον τρόπο που επέλεξε, τότε μπορεί να οδηγηθεί στις εξής τέσσερεις λογικές υποθέσεις:
Ή ο Πρωθυπουργός –ο οποίος αναγνωρίζει ως μείζων την ευρεία κοινωνική και πολιτική συναίνεση- δεν αντιλήφθηκε πως η ενέργεια του να ρίξει μαύρο στις οθόνες θα προκαλούσε μέγιστη αναταραχή η οποία δεν θα εξυπηρετούσε εν τέλει το ζητούμενο της συναίνεσης,
Ή ο Πρωθυπουργός γνώριζε πως θα προκαλούσε μέγιστη αναταραχή αλλά το έπραξε ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο,
Ή ο Πρωθυπουργός δεν πιστεύει τα όσα δηλώνει, αλλά απλά τα δηλώνει
Ή ο Πρωθυπουργός κατάλαβε εκ των υστέρων τη ζημιά και προσπάθησε με τη δήλωσή του αυτή να αποκαταστήσει τις ισορροπίες (προσφέροντας ταυτόχρονα γη και ύδωρ στους άλλους δυο κυβερνητικούς υποστηρικτές του).
ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ Η ΠΡΩΤΗ υπόθεση, τότε έχουμε να κάνουμε με έναν Πρωθυπουργό που αδυνατεί να εκτιμήσει τα δεδομένα και το τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία, οπότε δεν είναι ο κατάλληλος να οδηγήσει τη χώρα στο δρόμο της προόδου.
ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ, τότε έχουμε να κάνουμε με έναν Πρωθυπουργό ο οποίος χαρακτηρίζεται από μικροκομματικό καιροσκοπισμό, οπότε καθίσταται επικίνδυνος για τη χώρα.
ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ Η ΤΡΙΤΗ υπόθεση, τότε έχουμε να κάνουμε με έναν Πρωθυπουργό ο οποίος λέει συνειδητά ψέματα στον ελληνικό λαό.
ΑΝ ΔΕ ΙΣΧΥΕΙ Η ΤΕΤΑΡΤΗ υπόθεση, τότε οι επόμενες κινήσεις του θα πρέπει να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για «ευρύτατη πολιτική και κοινωνική συνοχή». Πράγμα που σημαίνει πως θα πρέπει, αφενός μεν σε πολιτικό επίπεδο να θυσιάσει τη στρατηγική του one man show και να συμβιβαστεί τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα της ΝΔ με τον Βενιζέλο –κάτι που δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο-, σε κοινωνικό δε επίπεδο, από τη μια να μην διανοηθεί πως μπορεί να επιφέρει νέα δυσβάσταχτα για την κοινωνία μέτρα, και από την άλλη να πείσει τους πολίτες πως οι δυο παρατάξεις που φέρουν την κύρια ευθύνη για το ότι η χώρα έπεσε στα βράχια, τώρα από κοινού αποφασίζουν να τη σώσουν.
ΤΟ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ πρώτες υποθέσεις είναι αρκετά εύκολο να το αντιληφθεί ο καθένας. Το ενδιαφέρον είναι το τι συνεπάγεται η τέταρτη. Και αυτό γιατί η μέχρι σήμερα πορεία του Πρωθυπουργού δείχνει πως πολύ δύσκολα θα παίξει τον ρόλο του ανθρώπου που συναποφασίζει. Αν δε υπολογίσει κανείς πως τα νέα μέτρα ίσως καταστούν μονόδρομος το Φθινόπωρο, καθώς επίσης και τον δεσποτικό ρόλο που θα θελήσει να παίξει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τότε οι εκλογές είναι μονόδρομος.

Υ.Γ: Το μόνο ενδεχομένως σενάριο το οποίο θα μπορούσε να καθυστερήσει τις εκλογές είναι η αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ. Αυτό όμως αποτελεί ξεχωριστό σενάριο το οποίο ακόμα δεν φαίνεται πως μπορεί να ενεργοποιηθεί.
- See more at: http://www.larissanet.gr/2013/06/21/giati-oi-ekloges-einai-monodromos-toy-lefteri-papastergiou/#sthash.dT3FNCfh.cXOwjxkf.dpuf

1 σχόλιο:

  1. Η ίδια δήλωση για "ισχυρή, ευρεία κοινωνική και πολιτική συναίνεση" - με άλλες λέξεις - είχε γίνει από τον Σαμαρά και την προηγούμενη Κυριακή, 16 Ιουνίου 2013 στην ομιλία του στο προσυνέδριο της ΝΔ στο Ναύπλιο [για τα ΘΕΣΜΙΚΑ και το ΣΥΝΤΑΓΜΑ (sic)]
    http://www.primeminister.gov.gr/2013/06/16/12226

    [...]
    Φίλες και φίλοι,
    Πριν ένα μόλις χρόνο πολλοί είχαν την Ελλάδα τελειωμένη… Και πετύχαμε να σταματήσουμε την πορεία της χώρας στην καταστροφή, όχι μόνοι μας. Με άλλους μαζί. Γιατί;
    Για δύο λόγους κυρίως:
    Γιατί η σωτηρία του τόπου δεν είναι έργο μιας μόνο παράταξης. Είναι υπόθεση όλου του λαού.
    Κι ακόμα, γιατί η δική μας παράταξη ενώνει τους Έλληνες δεν τους διχάζει. Και μπορεί να συνεργαστεί, δίχως συμπλέγματα, δίχως ιδεολογικές εμμονές, δίχως ιδεοληψίες, με όποιον θέλει το καλό του τόπου και παίρνει τις ευθύνες του.
    [...]
    Και οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν ευκαιριακά. Χρειάζεται και σχέδιο και όραμα. Κι αυτό κορυφώνεται στη μεγάλη μεταρρύθμιση των θεσμών την οποία σχεδιάζουμε. Και τελικά στη Συνταγματική Μεταρρύθμιση.
    [...]
    Κι από το 2011 τις παρουσιάσαμε σε ένα ολοκληρωμένο Πρόγραμμα 31 τέτοιων προτάσεων. Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα, αλλά όχι τελειωτικό. Διότι θέλουμε να γίνει συζήτηση σε όλα τα μεγάλα ζητήματα.
    [...]
    * αν θα εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό και τι εξουσίες θα έχει.
    * ποιες μπορεί να είναι οι «δικλείδες ασφαλείας», ώστε να μην γίνονται έκτακτες εκλογές κάθε τόσο.
    * θα έχουμε ή όχι έναν μόνιμο εκλογικό νόμο που να έχει θεσπιστεί στο Σύνταγμα.
    * θα αναθεωρηθεί ή όχι το περίφημο άρθρο 16, ώστε να επιτραπεί η ίδρυση και η λειτουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων.
    * να αναθεωρηθεί το περίφημο άρθρο 24, ώστε να περιφρουρηθεί καλύτερα το περιβάλλον και να αντιμετωπιστούν ακραίες καταστάσεις που εμποδίζουν σήμερα την αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας.
    [...]

    ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ,

    και στο βάθος ΓΥΨΟΣ.

    Υ.Γ. : Παρότι σε προσυνέδριο της ΝΔ, η φράση Νέα Δημοκρατία δεν χώρεσε μέσα σε 3165 λέξεις. Δεν βγήκε απ’ το στόμα του ούτε μία φορά. ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ !!!
    Αναφερόταν σε κάποια αόριστη(;) ΠΑΡΑΤΑΞΗ (της Αποφασιστικότητας, του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού, της Δημοκρατίας και της Ευρώπης).

    ΑπάντησηΔιαγραφή