Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Κυβέρνηση 100 ημερών με ανοχή Μέρκελ...-Toυ Σεραφείμ Κοτρώτσου

Σε λιγότερες από 100 μέρες οι Γερμανοί πολίτες οδηγούνται στις κάλπες και όλα δείχνουν ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα κερδίσει μία ακόμα θητεία.
Ο προεκλογικός λόγος της Γερμανίδας καγκελαρίου στηρίζεται σε μία διπλή «εικασία»: πρώτον, η προτεσταντική αντίληψη περί του σκληρού δημοσιονομικού μοντέλου στην
ευρωζώνη πρέπει να φαίνεται αποτελεσματική και, δεύτερον, οι Γερμανοί δεν πρέπει να φοβούνται ότι θα πληρώσουν από την τσέπη τους την εξυγίανση των «παρακμιακών» κοινωνιών του ευρωπαϊκού νότου.
Το Βερολίνο γνωρίζει πως αυτή η διπλή «εικασία» δεν πρέπει, επ' ουδενί, να διακυβευθεί, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές για το νέο Ράϊχσταγκ.

Όμως, η ελληνική πολιτική αστάθεια θέτει σε προφανή κίνδυνο το προεκλογικό οπλοστάσιο της Μέρκελ. Η γερμανική πολιτικοεπιχειρηματική ελίτ δεν κατανοεί τίποτε απ΄ όσα περί «μαύρου» και «κατάλυσης της δημοκρατίας» ψελλίζουν στην Αθήνα ο Φώτης Κουβέλης ή η αντιπολίτευση. Και κάτι περισσότερο. Δεν ενδιαφέρεται.

Έπρεπε, λοιπόν, με κάθε τρόπο να στηριχθεί κάθε εναλλακτική που δεν θα προκαλούσε την πλήρη αποδόμηση της κυβέρνησης Σαμαρά και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. 

«Πρόωρο», όμως, για το Βερολίνο, δεν είναι μία εκλογική αναμέτρηση πριν την ολοκλήρωση της 4ετίας –πρόθεση την οποία διατύπωσε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του. «Πρόωρο» είναι οτιδήποτε συμβεί πριν τις γερμανικές εκλογές και μπορεί να διαταρράξει την εικόνα της Μέρκελ και την επίπλαστη ηρεμία στη ζώνη του ευρώ και τις αγορές.

Το ελληνικό success story «χρειάζεται» μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. 
Και οι εντυπώσεις πολιτικής σταθερότητας το ίδιο. 
Εάν όλα αυτά είναι μόνο μία «μαγική εικόνα» 
θα το διαπιστώσουμε μετά τις γερμανικές εκλογές.

 Τα δύσκολα, όμως, έχουν αρχίσει. Το Βερολίνο αντιμετωπίζει με σχετική ανακούφιση αλλά και με σκεπτικισμό τον σχηματισμό της δικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Ανακούφιση γιατί αποφεύγονται απρόβλεπτες εξελίξεις (εκλογές), σκεπτικισμός, όμως, διότι δεν αποφεύγεται η πολιτική αστάθεια.
Οι Γερμανοί γνωρίζουν πως η νέα ελληνική κυβέρνηση "αγοράζει" χρόνο (όπως συμβαίνει με όλες τις κυβερνήσεις της τελευταία 3ετίας). 
Όπως γνωρίζουν πως η ελληνική οικονομία εισέρχεται, εκ νέου, σε τροχιά εκτροχιασμού. Η Handellsblat έκανε λόγο το σαββατοκύριακο για Grexit, επέσεισε, δηλαδή, έναν κίνδυνο που υποτίθεται ότι είχαμε ξεπεράσει εδώ και μήνες.
Από το Grexit στο Greekovery (success story) και ξανά σε μια υποψία Grexit.
 Η διαδρομή γεννά ανησυχίες και οπωσδήποτε θα επηρρεάσει τις εξελίξεις. Μετά τις γερμανικές εκλογές, η τρόϊκα οφείλει να αντιμετωπίσει την παταγώδη αποτυχία του μνημονιακού μοντέλου. Οι γνωρίζοντες λένε πως η επιδίωξη του πρωτογενούς πλεονάσματος απομακρύνεται και η υπόθεση βιωσιμότητας του χρέους επιστρέφει καταιγιστικά. 
Από το φθινόπωρο, η κυβέρνηση θα κλυδωνίζεται καθώς θα επιχειρεί να υλοποιήσει χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο, καταργήσεις νοσοκομείων, νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, νέες περικοπές στις ισχνές αμοιβές των στρατιωτικών και άλλα πολλά.
Και η τρόϊκα θα βρεθεί μπροστά στο δίλημμα για ένα μεγάλο "κούρεμα" του χρέους, κάτι που θα συνδυαστεί με ένα νέο γιγαντιαίων απαιτήσεων μνημόνιο...









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου