Τα νέα από τον Λευκό Οίκο ο Αντ. Σαμαράς τα έμαθε μόλις προσγειώθηκε στο Πεκίνο. Η ελπίδα για συνάντηση με τον Ομπάμα, όπως τον ενημέρωσαν, κατέρρευσε, καθώς δεν θα γίνει δεκτός στην Ουάσιγκτον. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Το ταξίδι στην Κίνα και η στάση στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, ανεξάρτητα από τους διθυράμβους που γράφηκαν σε ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης.
Εκποίηση υποδομών
Οι «επενδύσεις» των Κινέζων αφορούν λιμάνια, αεροδρόμια, χρηματοδότηση ναυπήγησης ελληνικών πλοίων στην Κίνα -κόντρα στην Ν. Κορέα που σχεδόν μονοπωλεί τις ναυπηγήσεις-, δηλαδή επενδύσεις που ελάχιστα θα συμβάλουν στη μείωση της ανεργίας.
Η εκποίηση, όμως, στρατηγικής σημασίας υποδομών ουσιαστικά αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της χώρας.
Αυτή, όμως, η λογική της «ανάπτυξης» που προωθεί το Μαξίμου [«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη», δηλώνει ο Αντ. Σαμαράς] αλλάζει πλήρως τον προσανατολισμό της οικονομίας της χώρας.
Οι Κινέζοι χρειάζονται μια βάση στην Ευρωζώνη με φθηνά εργατικά χέρια.
Και οι εργαζόμενοι της Ελλάδας των Μνημονίων και της ανεργίας έχουν εξαθλιωθεί, οι μισθοί έχουν καταρρεύσει [η λήξη της μετενέργειας θα τους μειώσει και άλλο],
οι ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών μειώνονται -το φθινόπωρο θα συζητάμε την κατάρρευση και των Ταμείων... Όσον αφορά τους Κινέζους τουρίστες, ας μη φανταζόμαστε εκατομμύρια επισκέπτες, καθώς και ο τουρισμός από την Κίνα είναι «ελεγχόμενος».
Δυσοίωνες προβλέψεις
Οι θετικές εντυπώσεις που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση για επικείμενη ανάπτυξη με βοήθεια από το εξωτερικό [Κινέζων, Ρώσων, Αζέρων, Γερμανών κ.λπ.] φαίνεται ότι δεν «εκτιμήθηκαν» δεόντως.
Το πρακτορείο Bloomberg κάνει δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον, ακόμα και αν η Ελλάδα «έχει μπει στην επενδυτική ατζέντα των Κινέζων», σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει γυρίσει σελίδα και δεν πρόκειται σύντομα να το κάνει.
Και υπενθυμίζει ότι «η ύφεση το α' τρίμηνο του 2013 έφτασε στο 5,3%», θεωρεί ότι «η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από τη Fitch σε B- από CCC παραμένει έξι μονάδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία», ενώ χαρακτηρίζει «ουτοπικό τον στόχο για ύφεση 4,2% εφέτος».
Το επόμενο διάστημα, μέχρι το τέλος του χρόνου, είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Δεν είναι τόσο οι γερμανικές εκλογές, που αποτελούν και άλλοθι για μετάθεση δύσκολων αποφάσεων, ενώ δεν αναμένονται και δραματικές αλλαγές στην καγκελαρία, όσο μια σειρά από εκκρεμότητες που «ωριμάζουν» και μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και μετωπικές συγκρούσεις -όχι βέβαια με εμπλοκή της Ελλάδας, όσο στο Μαξίμου ένοικος είναι ο Αντ. Σαμαράς.
Κόκκινες γραμμές
Η πολιτική του Βερολίνου, πάντως, δεν έχει προκαλέσει καμιά συσπείρωση εναντίον του από Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία. Κάθε χώρα, μη βλέποντας βιώσιμη λύση για την Ευρωζώνη συνολικά, έχει χαράξει τα όριά της -τις κόκκινες γραμμές της-, ενώ δείχνει να φοβάται [;] και τη μετωπική σύγκρουση - ούτε απόπειρα δεν έχει υπάρξει.
Η έλλειψη, όμως, εναλλακτικής πρότασης λειτουργεί προς δύο κατευθύνσεις: και δεν επιτρέπει συμμαχίες [τη συμμαχία του Νότου, για παράδειγμα, που σωστά επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ] και τροφοδοτεί συνεχώς τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση στους πολίτες. Ένταση που σήμερα μπορεί να μην εκφράζεται στους δρόμους ή στις πλατείες, αλλά η όποια κοινωνική έκρηξη μπορεί να έρθει απρογραμμάτιστα και ανεξέλεγκτα.
Ωστόσο, καμιά αλλαγή της πολιτικής δεν πρόκειται να σημειωθεί στο Βερολίνο μετά τις εκλογές.«Νομίζω ότι κάθε χαλάρωση θα έδινε λάθος μήνυμα», σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Μ. Μάιστερ [Βήμα, 19.05.13], ενώ ο διευθυντής του ιδρύματος Οικονομικών ερευνών Hans Boeckler Stiftung, Γκούσταβ Χορν, σημειώνει ότι «και μόνο η πλήρης αδυναμία στην είσπραξη των φόρων δείχνει ότι πρόκειται για ιστορία αποτυχίας» της κυβέρνησης Σαμαρά. Ο ίδιος, μάλιστα, τονίζει ότι «τυχόν νέο κούρεμα θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις και στην Ελλάδα και αλλού».
Νέο κούρεμα
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Μ. Μπαρνιέ [Καθημερινή, 19.05.13] είναι κατηγορηματικός. «Σκοπός μας είναι», τονίζει, «να μη χρησιμοποιείται δημόσιο χρήμα για τη διάσωση τραπεζών» και η παρέμβαση του κράτους να γίνεται μόνο όταν θα είναι απαραίτητο. «Αυτό θα γίνεται αφού έχουν, όμως, συμμετάσχει στη διάσωση ομολογιούχοι, μέτοχοι, καθώς και οι ανασφάλιστες καταθέσεις». «Μόνο οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ», τονίζει, «είναι απολύτως προστατευμένες και ασφαλισμένες».
Το κούρεμα των καταθέσεων αφορά, βέβαια, και τη χώρα μας, καθώς η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι δυνατόν να οδηγήσει σε ανάλογες με την Κύπρο καταστάσεις, ενώ το Δημόσιο πιέζεται για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές με ομόλογα. Κίνηση που θα γίνει μόνο αν τα γνωστά μας spreads πέσουν στο επίπεδο των 600 μονάδων, γεγονός που εκτιμάται ότι θα συμβεί περί το φθινόπωρο.
Το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, φρόντισε να διευκρινίσει ότι δεν υφίσταται κίνδυνος κουρέματος στα ελληνικά ομόλογα, καθώς το νέο κούρεμα που έχει δρομολογηθεί με απόφαση του Eurogroup και του ΔΝΤ θα αφορά μόνο τους τόκους ή το κεφάλαιο των διακρατικών δανείων και όχι των ομολόγων.
ΜΟΤΟ
Το πρακτορείο Bloomberg κάνει δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον, ακόμα και αν η Ελλάδα«έχει μπει στην επενδυτική ατζέντα των Κινέζων», σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει γυρίσει σελίδα και δεν πρόκειται σύντομα να το κάνει
Έρχομαι απ' το Πεκίνο
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι σας φέρνω από 'κείνο ...
http://www.youtube.com/watch?v=7RPTmi6L3RA