Στη συνέχεια παρακολουθήστε έναν απολαυστικό διάλογο με τον Μουρούτη,τον γνωστό.... τον διευθυντή του γραφείου του Σαμαρά και φίλων απ το τουίττερ.
ΞΕΒΡΑΚΩΜΑ
Κακούς μαθητές του Γκέμπελς θύμιζε η εκπομπή «Σε πρώτο πλάνο», που μετέδωσε η τηλεόραση του ΑΝΤ1 το βράδυ της περασμένης Κυριακής (31 Μάρτη). Μια ξανθιά ντεμέκ δημοσιογράφος που με στόμφο ανακοίνωνε πράγματα το περιεχόμενο των οποίων εμφανώς δεν αντιλαμβανόταν
και άλλη μία που υποτίθεται ότι έκανε επιτόπια έρευνα,
ανέλαβαν να κάνουν χοντροκομμένη προπαγάνδα υπέρ των χρυσοθήρων-καταστροφέων της «Ελληνικός Χρυσός».
Η εταιρία ζορίζεται, βλέπει ότι ο λόγος της δεν περνάει,
βλέπει ότι το θέμα έχει ανοίξει πια σε όλη τη χώρα και έχει σκιστεί το πέπλο της σιωπής που αρχικά είχε επιβάλει ο Μπόμπολας,
οπότε το παραδάκι ρέει άφθονο στα ΜΜΕ
(για τρίτη, αν δεν κάνουμε λάθος, εβδομάδα δημοσιεύτηκαν ολοσέλιδες προπαγανδιστικές διαφημίσεις στα σαββατιάτικα και κυριακάτικα φύλλα).
Δεν αξίζει τον κόπο ν' ασχοληθούμε με το σύνολο του «ρεπορτάζ», στο οποίο υπάλληλοι της εταιρίας αναλάμβαναν να «απαντήσουν» στα επιχειρήματα των κατοίκων της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής και των σοβαρών επιστημόνων που έχουν αναφερθεί με λεπτομέρειες στην καταστροφή που θα συντελεστεί.
Θ' αναφερθούμε μόνο σ' ένα δίλεπτο, στη διάρκεια του οποίου εμφανίζεται ένας κρατικός υπάλληλος, ο πρόσφατα συνταξιοδοτηθείς Δασάρχης Αρναίας Τάσος Αγαλής, για ν' απαντήσει στα επιχειρήματα περί καταστροφής του αρχέγονου δάσους των Σκουριών. Εχει τη σημασία του, όπως θα καταλάβετε, γιατί ειδικά αυτή η εμφάνιση δεν δείχνει μόνο τον πανικό της εταιρίας,
αλλά και τα μέσα που μετέρχεται.
Ο Τ. Αγαλής εμφανίζεται να περιδιαβαίνει την περιοχή δίπλα στο εργοτάξιο της εταιρίας, μαζί με τη «δημοσιογράφο», με πανομοιότυπη εξάρτυση:
λευκό κράνος και πορτοκαλί φωσφοριζέ γιλέκο.
Δηλαδή, με εξοπλισμό που τους παραχώρησε η εταιρία!
Γι' αυτό μιλάμε για κακούς μαθητές του Γκέμπελς.
Γιατί κάτι τέτοιες λεπτομέρειες τις προσέχουν οι καλοί προπαγανδιστές.
Ιδού η πλήρης απομαγνητοφώνηση του εξοργιστικού αυτού διλέπτου:
«Φωνή: Το πανέμορφο δάσος στις Σκουριές, μέρος του οποίου θα κοπεί, ποσοστό 0,4%, όπως κόβεται άλλωστε και κάθε χρόνο για καυσόξυλα, τονίζει ο ίδιος ο δασάρχης, έγινε ένα ακόμη επιχείρημα όσων αντιδρούν στην επένδυση.
Κάτοικος περιοχής:
Καταστρέφει ένα μεγάλο κομμάτι ενός πανέμορφου και αρχέγονου δάσους.
Αλλος κάτοικος:
Ο Κάκαβος είναι ένα από τα δύο αρχέγονα δάση της Ευρώπης.
Αυτό θα πάψει να υπάρχει.
Αν γίνει αυτό το μεταλλείο που λέμε, όλες αυτές οι ομορφιές κι αυτή η ιστορία σε δέκα χρόνια θα πάψουν να υπάρχουν.
Τ. Αγαλής (τ. Δασάρχης Αρναίας): Στην περιοχή υπηρετώ από το 1982. Ως δασάρχης ήμουνα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
«Δημοσιογράφος»: Γνωρίζετε την περιοχή πάρα πολύ καλά.
Τ. Αγαλής: Ναι. Είναι χαρακτηρισμένη η περιοχή αυτή έντονα δασική.
«Δημοσιογράφος»: Αυτό εδώ είναι ένα κομμάτι της περιοχής που πλέον θα εκμεταλλευτεί η εταιρία. Τι δάσος είναι;
Τ. Αγαλής: Είναι δάσος δρυός, είναι ηλικία περίπου 30 ετών, κόπηκε και διαχειρίζεται αποψιλωτικά και αν δεν ερχόταν η εταιρία, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κοβόταν κι αυτό αποψιλωτικά, όπως κόβονται και τα υπόλοιπα δάση, τα οποία δεν έχουν παραχωρηθεί στην εταιρία, σ' αυτή την περιοχή.
«Δημοσιογράφος»: Είναι μια συνήθης πρακτική.
Τ. Αγαλής: Η περιοχή αυτή ξυλεύεται για να παράγει καυσόξυλο και κόβονται όλα, τότε δεν είναι αιωνόβια. Αιωνόβια δέντρα σε αυτή τη μορφή δεν υπάρχει κανένα. Σε άλλη μορφή που κόβουμε αποψιλωτικά, που κόβουμε επιλεκτικά, εκεί υπάρχει ένα ποσοστό αιωνόβιων δέντρων το οποίο δεν ξεπερνά το 25%-30%.
«Δημοσιογράφος»: Αρα, όλα τα δέντρα στην περιοχή αυτή της εταιρίας δεν είναι αιωνόβια.
Τ. Αγαλής: Οχι, σίγουρα δεν είναι».
Δεν χρειάζεται ν' αναφερθούμε στα πολλά cut που είχε το μοντάζ και στον εμφανώς ψεύτικο τρόπο με τον οποίο λεγόταν οι ατάκες (σημάδι ότι προβαρίστηκαν πριν, ειπώθηκαν μερικές φορές και στο τέλος έγινε μοντάζ).
Ο πρόσφατα συνταξιοδοτηθείς δασάρχης εμφανίζεται τώρα ως προπαγανδιστής της εταιρίας, διαβεβαιώνοντας τον ελληνικό λαό ότι καμιά καταστροφή στο δάσος των Σκουριών δεν γίνεται. Για να δούμε, λοιπόν, τι έλεγε ο ίδιος άνθρωπος, όχι ως συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος και προπαγανδιστής της «Ελληνικός Χρυσός», αλλά ως εν ενεργεία δασάρχης.
Οχι σε καμιά μακρινή εποχή, αλλά μόλις πριν από δυο χρόνια,
στις 18.01.2011, σε έγγραφό του με αριθμό πρωτοκόλλου 5662 π.ε., το οποίο απηύθυνε στι Διεύθυνση Δασών Ν. Χαλκιδικής (βάζουμε και φωτογραφίες του εγγράφου, για του λόγου το αληθές, ενώ διατηρούμε αυτούσια την ορθογραφία και τη σύνταξη):
«ΘΕΜΑ: Απόψεις για το περιεχόμενο Μ.Π.Ε.
Σχετ.: 5829/14-12-2010 δική σας
Σε εκτέλεση της ανωτέρω
α) σχετικής και σε συνέχεια του αριθμ. 5054/03-12-10 εγγράφου μας σας αναφέρουμε ότι οι μεταλλευτικές δραστηριότητες που αφορούν κυρίως το σχέδιο εκμετάλλευσης των Σκουριών, όπου προβλέπεται επιφανειακή εξόρυξη διαμέτρου 705μ. βάθους 220μ., υπόγεια εκμετάλλευση, εργοστάσιο εμπλουτισμού και η κατασκευή δύο φραγμάτων στα ρέματα “Καρατζά Λάκκος” και “Λοτσάνικο” για την απόθεση των αποβλήτων του εργοστασίου εμπλουτισμού με συνολική επιφάνεια κατάληψης 1780στρεμ.,
θα προξενήσουν στο δασικό οικοσύστημα (χλωρίδα, πανίδα, μικροκλίμα, ατμόσφαιρα, υπόγεια και επιφανειακά νερά) της συγκεκριμένης θέσης αλλά και της ευρύτερης περιοχής καταστροφές
ανεπανόρθωτες και μη αναστρέψιμες διότι:
1) Κατά την γνώμη μας η επέμβαση αυτή αποτελεί βίαιη επέμβαση στο περιβάλλον, σε μοναδική φυσική περιοχή αρχέγονου δάσους (Τα δάση δυός και οξιάς που αποτελούν τα κύρια είδη κάλυψης της περιοχής των σκουριών είναι πολύ σημαντικά αρχέγονα οικοσυστήματα)
2) Προκειμένου να προχωρήσει η επιφανειακή εξόρυξη καταστρέφεται κατ’ αρχήν το υφιστάμενο δάσος. Το επιφανειακό έδαφος και οι οργανισμοί του αναμιγνύονται με γεωλογικά υλικά βαθύτερων στρωμάτων τα οποία έρχονται στην επιφάνεια. Το οικολογικό περιβάλλον για τα άγρια ζώα αλλάζει ριζικά ή περιορίζεται δραστικά και οι εγκαταλειπόμενοι σωροί υπολειμμάτων κάνουν το τοπίο αποκρουστικό (Χατζηστάθης και Ντάφης 1989, Χατζηστάθης και Ισπικούδης 1992).
3) Μια άλλη σοβαρή επίπτωση στο περιβάλλον είναι η υποβάθμιση και η ρύπανση των υδάτων. Τα υδρολογικά πρότυπα αλλάζουν ριζικά στις περιοχές αυτές. Τα πλημμυρικά νερά αυξάνουν, η διάβρωση είναι πολύ πιο έντονη και η μεταφορά στερεών υλικών στα ρέματα και τους ποταμούς είναι πολύ πιο μεγάλη. Το οικολογικό περιβάλλον για την υδρόβια ζωή μεταβάλλεται δραστικά και πολλοί ζωικοί οργανισμοί εξαφανίζονται (Warner 1969, Χατζηστάθης-Ισπικούδης 1992).
Τα παραπάνω έχουν ιδιαίτερη σημασία για περιοχές, όπως η δική μας, οι οποίες κατά καιρούς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από την δράση των τοπικών χειμάρρων. Τα χειμμαρικά φαινόμενα θα είναι πολύ καταστροφικά μετά την άσκηση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, αφού στον ευρύτερο χώρο θα υπάρχουν πολλές πηγές φερτών υλών οι οποίες θα τροφοδοτήσουν τα αυξημένα πλημμυρικά νερά και θα οδηγήσουν σε πρωτόγνωρες για την περιοχή καταστροφές.
Επίσης τα νερά αποτελούν τον πολυτιμότερο φυσικό πόρο και πιθανόν στο μέλλον οι υδάτινοι πόροι μιας περιοχής να αποδειχθούν πολυτιμότεροι κι από το χρυσό. Επομένως η υποβάθμισή τους και η ρύπανσή τους θα δρομολογήσουν σοβαρές αλλαγές στην περιοχή.
4) Οι αποψιλωμένοι χώροι θα φυτευτούν μετά την αποκατάστασή τους με εδαφικό επίστρωμα πάχους τουλάχιστον 60cm φυτικής γης με αυτόχθονα είδη. Από πού θα προέλθουν τα 1.068.000 κ.μ. Γόνιμης φυτικής γης?
Ο Δασάρχης Αρναίας
Αναστάσιος Αγαλής
Δασολόγος με βαθμό Α'».
Αυτά έγραφε ο δασάρχης Αρναίας Τάσος Αγαλής τον Γενάρη του 2011, επικαλούμενος και επιστημονική βιβλιογραφία μάλιστα.
Τώρα που βγήκε στη σύνταξη, εμφανίζεται σε προπαγανδιστικές τηλεοπτικές εκπομπές υπέρ της «Ελληνικός Χρυσός» και υποστηρίζει τα αντίθετα.
Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του και για τον ίδιο και για τα αστικά ΜΜΕ και για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η εταιρία.
ΥΓ. Οπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από το φαξ αποστολής, το έγγραφο του Δασάρχη Αρναίας το προμηθευτήκαμε διά της νομίμου οδού, μετά από αίτηση που υποβάλαμε στον ίδιο.
"Να συμφωνήσουμε.Στο Στρατώνι χρησιμοποιούμε κυανούχο νάτριο.
Στις Σκουριές δε θα χρησιμοποιηθεί."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου