Για την ακρίβεια, στυμμένη λεμονόκουπα είναι οι τράπεζές της καθώς το μεγάλο παγκόσμιο κεφάλαιο αναζητά και βρίσκει άλλους φορολογικούς παραδείσους.
Το ενδιαφέρον του παγκόσμιου καπιταλιστή είναι στραμμένο στην πολλά υποσχόμενη λεμονόκουπα των κοιτασμάτων πετρελαίου… και προϋπόθεση για να βγάλουν αυτά κερδοφόρο χυμό είναι το ξεζουμισμένο και υπό διεθνή επιτήρηση τραπεζικό σύστημα.
Ύφεση με κεφαλαίο «ύψιλον» περιμένει την Κύπρο καθώς το κούρεμα των καταθέσεων σημαίνει ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρα θα καταστραφεί και μαζί του όλη η οικονομία της χώρας.
Αυτή είναι η εκτίμηση του βραβευμένου Αμερικανού δημοσιογράφου Μάθιου Ο’Μπράιεν που γράφει στην ηλεκτρονική έκδοση του έγκριτου περιοδικού Atlantic Montly (28.3). «Και αυτή ακριβώς η ύφεση θα καθιστά την παραμονή στο ευρώ έναν πολιτικό και οικονομικό εφιάλτη. Όσο πιο γρήγορα η Κύπρος ξυπνήσει και εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα τόσο το καλύτερο».
«Η Κύπρος θα καταρρεύσει», γράφει με ανατριχιαστική σιγουριά ο Ο’Μπράιεν, παραθέτοντας πρόσφατα στοιχεία και πίνακες του IIF (International Institute of Finance) που δείχνουν ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Κύπρου θα μειωθεί μέχρι και 20% τα επόμενα χρόνια.
Επίσης υπενθυμίζει ότι η ανεργία στην Κύπρο είναι ήδη 14,7% και εκτιμά ότι εύκολα μπορεί να εκτιναχτεί στο 25% ή και παραπάνω, ανάλογα με το πόσοι Κύπριοι θα μεταναστεύσουν στο εξωτερικό αναζητώντας εργασία.
«Η Κύπρος είναι βυθισμένη σε μια ευρω-παράλυση», παρατηρεί.
«Δεν απολαμβάνει ούτε τα πλεονεκτήματα του ευρώ αλλά και ούτε τα πλεονεκτήματα του δικού της νομίσματος».
Ο Ο’Μπράιεν επικαλείται τον Πολ Κρούγκμαν και άλλους οικονομολόγους που μιλούν για την ανάγκη της εξόδου της Κύπρου από το ευρώ: «Όπως επισημαίνει ο Μπάρι Έιτσενγκριν, οι χώρες δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το ευρώ επειδή οι τράπεζές τους θα καταρρεύσουν και θα υπάρξει μαζική φυγή κεφαλαίων και… μα για στάσου.
Αυτά τα πράγματα έχουν ήδη συμβεί στην Κύπρο. Δεν έχουν απομείνει πολλά για να χάσει η Κύπρος από μια ευρω-έξοδο. Αντίθετα, έχει πολλά να κερδίσει».
Οι απόψεις του Ο’Μπράιεν δεν είναι πρωτότυπες. Την ίδια ημέρα ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν έγραφε στους Νιου Γιορκ Τάιμς πως αν ήταν δικτάτορας, θα κρατούσε τις τράπεζες κλειστές μέχρι να φύγει η Κύπρος από το ευρώ. Ο Κρούγκμαν εξηγεί ότι μένοντας στο ευρώ, με δεδομένες όλες τις νέες παρεμβάσεις και συνθήκες, η Κύπρος θα καταδικαστεί σε μια ύφεση που θα διαρκέσει χρόνια «ακριβώς σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομία της αποπειράται να μετατραπεί σε εξαγωγική, με προοπτική και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων μελλοντικά».
Αυτός που πρώτος είπε και ελάλησε είναι ο Φίλιπ Σατλ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΙΙF, που σε συνέντευξη Τύπου, αυτή την εβδομάδα, ανέπτυξε τις επιφυλάξεις του για την παραμονή της Κύπρου στο ευρώ.
Να υπενθυμίσουμε ότι το IIF, που έχει έδρα την Ουάσιγκτον, εκπροσωπεί τις περίπου 470 μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη και, επομένως, οι εκτιμήσεις του έχουν ιδιαίτερο βάρος. Μέσω του Σατλ, το IIF εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις του σχεδίου διάσωσης της Κύπρου σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες που αντιμεωπίζουν δυσκολίες.
«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό θα αυξήσει τα κόστη της χρηματοδότησης των τραπεζών που είναι η θεωρούνται αδύναμες», είπε ο Σατλ, «ιδίως σε Ισπανία, Πορτογαλία ή Ιταλία»»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου