Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Θάνατος από μαγκάλι το 2013







του Κώστα Ζαχαριάδη*
Εν έτη 2013, στην Ελλάδα του μνημονίου και της κρίσης, που διανύει τον πιο φτωχό χρόνο της εδώ και δεκαετίες, η είδηση του θανάτου δύο εικοσάχρονων  παιδιών από αναθυμιάσεις αυτοσχέδιας σόμπας έπεσε σαν βόμβα.
 Από την παρέα των πέντε παιδιών οι δυο βρέθηκαν νεκροί ενώ οι άλλοι τρείς νοσηλεύονται. Το περιστατικό είναι τόσο τραγικό που δεν προσφέρεται για αντιπαράθεση μικροπολιτικού χαρακτήρα.
Αν φύγουμε όμως από το περιστατικό και την συναισθηματική φόρτιση που δημιουργεί θα δούμε ότι ιδίως φέτος έχουν πολλαπλασιαστεί τα ατυχήματα που σχετίζονται με την ενεργειακή φτώχεια και την οικονομική εξαθλίωση όλο και μεγαλύτερου τμήματος της κοινωνίας μας. 
Από την φοβερή φωτογραφία της αιθαλομίχλης τον Δεκέμβριο του 2012 μέχρι και το φοβερό χθεσινό περιστατικό ίσως υπάρχει ένα λεπτό νήμα που συνδέει τα γεγονότα και έχει να κάνει με την ανημποριά μεγάλου μέρους του πληθυσμού να θερμανθεί με τις μεθόδους που για δεκαετίες είχαμε συνηθίσει. 
Θα μπορούσε κάτι να είχε συμβεί και την περίοδο των «παχιών αγελάδων» αλλά ας μην παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι συνέβη και τώρα και ότι τέτοια φαινόμενα πληθαίνουν.
Πέρα όμως από την ενεργειακή φτώχεια και την εξαθλίωση ο τραγικός χαμός των παιδιών αυτών ανοίγει ένα τεράστιο ζήτημα. 
Εν έτη 2013 έφτιαξαν ένα αυτοσχέδιο μαγκάλι από κομμένο θερμοσίφωνα για να ψήνουν και να ζεσταίνονται σε κλειστό χώρο. 
Οι άνθρωποι αυτοί με βάση τις στατιστικές ανήκουν στο υψηλότερο μορφωτικό κλάσμα της ελληνικής κοινωνίας κι όμως αγνοούσαν τις συνέπειες μιας τέτοιας πράξης ή τις γνώριζαν εν μέρει και τις υποτίμησαν.
Η είδηση αποτελεί μια τραγική επιβεβαίωση ότι πληρώνουμε σαν κοινωνία με πολύ βαρύ τίμημα, πέρα  από πολιτικά σφάλματα – εγκλήματα  και άλλες ανεπάρκειες όπως η χαμηλή κοινωνική μας μόρφωση και η υποτίμηση της αίσθησης των πραγματικών κινδύνων.
Υ.Γ. Η ευθύνη δεν αποδίδεται φυσικά στα θύματα αυτής της τραγικής ιστορίας αλλά στις τεράστιες ευθύνες του εκπαιδευτικού συστήματος, των ΜΜΕ και της κοινωνίας που αντί να ενημερώσουν για τις τραγικές συνέπειες της θέρμανσης με μαγκάλι περί άλλων τυρβάζουν. 
Οι μεγαλύτεροι έχουν πάθει και έχουν μάθει από ανάλογα τραγικά συμβάντα. Θα μπορούσαν οι νεότερες γενιές που σήμερα ζουν  σε ενεργειακή και κοινωνική φτώχεια να μην περάσουν τα ίδια . 
Δυστυχώς όμως και το 2013 η ιστορία της ενεργειακής φτώχειας επαναλαμβάνεται ως τραγωδία.
twitter: @CΖachariadis


@CZachariadis


*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι βιολόγος με μεταπτυχιακό περιβάλλον και δημόσια υγεία

2 σχόλια:

  1. Εξήγηση για να λυθεί η παρεξήγηση «Θάνατος από μαγκάλι το 2013»
    http://ecoleft.wordpress.com/2013/03/01/εξήγηση-για-να-λυθεί-η-παρεξήγηση-θάν/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πριν λίγες ημέρες, παρόμοιο περιστατικό στο χωριό Σπάρτο, κοντά στην Αμφιλοχία, με νεκρή 16χρονη μαθήτρια Λυκείου.

    Σώθηκαν από τύχη οι δύο μικρότερες αδελφές της - μαθήτριες Γυμνασίου και Δημοτικού - καθώς και η μητέρα τους.

    Ο πατέρας έψαχνε για μεροκάματο στην Αθήνα ...

    http://www.e-maistros.gr/main/2013/02/19/%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B4%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%80%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%87%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%AC%CE%B7%CE%BA%CE%B5/

    "Σα να'χαν ποτέ τελειωμό
    τα πάθια κι οι καημοί του κόσμου"
    Αλ. Παπαδιαμάντης

    http://lyk-amfil.ait.sch.gr/autosch/joomla15/index.php?option=com_content&view=article&id=116:2013-02-19-11-18-03&catid=11:2011-12-16-11-06-10&Itemid=8

    ΑπάντησηΔιαγραφή