Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Ο εφιάλτης των εξώσεων, το «θλιβερό σύμβολο» της ισπανικής κρίσης



                                               Ισαάκ Τριανταφυλλίδης



Οι Ισπανοί προσπαθούν να κρατηθούν όρθιοι μέσα στην θύελλα της κρίσης και της λιτότητας που σαρώνει τη χώρα τους. 
Απολύονται από τις δουλειές τους και ανήμποροι να αντιδράσουν, χάνουν τα σπίτια και τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο.
Οι αριθμοί και οι στατιστικές που στην περίπτωση της κρίσης και της ανέχειας , λένε την αλήθεια, αντικατοπτρίζουν ένα εφιαλτική σκηνικό που είναι όμως πέρα για πέρα πραγματικό.
  • Αυτή τη στιγμή στην Ισπανία, σε 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά δεν υπάρχει ούτε ένα μέλος αυτών των οικογενειών  που να μπορούν να προσφέρουν εισόδημα από εργασία.
  • 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους από τα τέλη του 2007 όταν έσκασε η φούσκα του κατασκευαστικού τομέα, με τους περισσότερους από τους μισούς να μην έχουν ακόμα βρει δουλειά και να θεωρούνται μακροχρόνια άνεργοι.
Και οι συνέπειες…Ένα ολοένα και αυξανόμενο ποσοστό των ανθρώπων των παραπάνω κατηγοριών, δεν μπορούν πλέον να πληρώνουν τα δάνεια που πήραν για να αγοράσουν διαμερίσματα και εμπορικούς χώρους την εποχή που  άνθιζε ο κατασκευαστικός τομέας στη χώρα. Οι δικαστικές αποφάσεις για κατασχέσεις και εξώσεις , καθημερινό πλέον φαινόμενο.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ισπανικής Κεντρικής Τράπεζας  ο αριθμός των κατασχέσεων όχι μόνο δεν θα μειωθεί, αλλά θα αυξηθεί κατά 30% μέσα στο επόμενος έτος.
Το 2013 προμηνύεται εφιαλτικό για τους Ίβηρες. Μικρές εταιρίες αντιμέτωπες με την χρεοκοπία, μεγάλες εταιρίες ανακοινώνουν επιπλέον απολύσεις ενώ πολυεθνικές φεύγουν από την χώρα. Η ομοσπονδία εργαζομένων της Μαδρίτης εκτιμά πως η οικονομική κρίση θα βαθύνει και άλλο μέσα στο 2013 και προβλέπει πως ο αριθμός των ανέργων θα ξεπεράσει τα έξι εκατομμύρια.
Αυτή την στιγμή, 12,7 εκατομμύρια άνθρωποι, ήδη επιβιώνουν με το 60% του βασικού μισθού ενός εργάτη ενώ το 27% του γενικού πληθυσμού, ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Μια κοινή έρευνα της Unisef και των Γιατρών χωρίς Σύνορα καταλήγει στο συμπέρασμα πως θα χρειαστούν περισσότερα από 20 χρόνια για να μπορέσει η κοινωνία να επανέλθει σε βιοτικό επίπεδο προ-κρίσης.
Η κρίση σύμφωνα με μη κυβερνητικούς οργανισμούς έχει αλλάξει το DNA της Ισπανίας. «Αυτή τη στιγμή η ισπανική κοινωνία μετατρέπεται από μια κοινωνία με φτώχεια, σε μια κοινωνία εξαθλίωσης.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου