Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Σαμαράς:Aισιόδοξος άνευ λόγου


Της Αλίκης Μάτση
http://www.efsyn.gr/?p=933
Η αισιοδοξία είναι το όπιο του λαού, έλεγε ο Τρότσκι, κι ο πρωθυπουργός φαίνεται να έχει υιοθετήσει τη ρήση καθώς βρίσκεται ανάμεσα στις συμπληγάδες της συγκυβέρνησης, 
που πρέπει να κρατήσει τη συνοχή της, των δανειστών και των εσωκομματικών προβλημάτων, που μπορεί μεν να μην έχουν εκδηλωθεί ανοιχτά, 
ελλοχεύουν όμως, και κάποια στιγμή, ειδικά αν υπάρξουν νέα μέτρα, 
θα κάνουν εκρηκτικό το μείγμα.

Από τις Βρυξέλλες χθες, ο κ. Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τους Μπαρόζο και Ρομπάι, εμφανίστηκε ιδιαιτέρως αισιόδοξος: 
«Η δόση του δανείου αναμένεται να εκταμιευτεί κανονικά, αφού λυθεί η διαφορά προσέγγισης μεταξύ Ευρώπης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Γυρίζω στην Ελλάδα ακόμα πιο αισιόδοξος για την επόμενη μέρα».

Το ερώτημα που ο πρωθυπουργός δεν έθεσε είναι πότε ακριβώς θα επιλυθεί η συγκεκριμένη διαφορά μεταξύ των Ευρωπαίων και Αμερικανών δανειστών. 
Φρόντισε πάντως να επαναλάβει ότι 
«εξακολουθώ να παλεύω, όχι μόνο για να πάρουμε στο ακέραιο τη δόση των 31 δισεκατομμυρίων, αλλά και για το παραπάνω».

Από το περιβάλλον του έλεγαν εξάλλου ότι είπε στον κ. Μπαρόζο πως 
«είναι αφύσικο, μια χώρα σαν την Ελλάδα που περνά τόσο δύσκολα, ν
α τιμωρηθεί με μείωση του ποσού που της αναλογεί».

Στις Βρυξέλλες το προηγούμενο διήμερο η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε ένα στόχο, 
τη διετή επιμήκυνση, που όμως θα μας κοστίσει πολύ. 
Κατά τον πρωθυπουργό, πέτυχε και κάτι ακόμη: 
την ενίσχυση των ελληνικών θέσεων 
για τα κονδύλια που θα πάρει η Ελλάδα την περίοδο 2014 -2020.

Ως τότε όμως υπάρχει πολύς δρόμος και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν στο εσωτερικό, ιδιαιτέρως αν η κυβέρνηση αναγκαστεί τελικώς, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των αρχηγών και των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης, να πάρει νέα μέτρα.

Η έκθεση της τρόικας, όπως έγραψε χθες η «Εφ.Συν.», 
έκρυβε μέτρα 1,8 δισ. παραπάνω από αυτά που ψηφίστηκαν την περασμένη Τετάρτη, 
αλλά και επιπλέον φόρους 1 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι τίποτα δεν αποκλείεται.

Ηδη από προχθές η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε στο Reuters ότι δεν είναι διατεθειμένη να ψηφίσει κι άλλα μέτρα, ενώ χθες την ακολούθησε και ο Νικήτας Κακλαμάνης, δηλώνοντας μάλιστα ότι «ντρέπεται» που ψήφισε και τα προηγούμενα.

Οι πληροφορίες θέλουν και άλλους βουλευτές της Ν.Δ. να ενστερνίζονται την αντίληψη αυτή. Είναι άλλωστε γνωστοί οι δεσμοί της πρώην υπουργού Εξωτερικών με τους βουλευτές που επέστρεψαν μαζί της στη Ν.Δ. Πρόκειται για τους Γ. Κοντογιάννη, Χρ. Μαρκογιαννάκη και Λ. Αυγενάκη, αν και από το περιβάλλον της λένε 
πως «σε τέτοιους καιρούς κανείς δεν ξέρει».

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο ωστόσο θα έφερνε σε ιδιαιτέρως δυσχερή θέση και τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους, που δεν αντιμετωπίζουν και λίγα στα εσωτερικά των δικών τους κομμάτων.

Συμπέρασμα: Ο κ. Σαμαράς δεν έχει άλλη λύση από το να εμφανίζεται αισιόδοξος. Τουλάχιστον ώς τον Δεκέμβριο, οπότε ευελπιστούν στην κυβέρνηση ότι θα εκταμιευτεί η δόση. Μετά βλέπουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου