Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Διεθνής εξευτελισμός: Η Ελλάδα έχασε τη λίστα με τους φοροφυγάδες


Πρέπει να μην πίστευε στα αυτιά του ο δημοσιογράφος των κυριακάτικων Financial Times όταν άκουσε τον Γιάννη Στουρνάρα να λέει ότι δεν γνώριζε την ύπαρξη του CD, της περιβόητης «λίστας Λαγκάρντ» με τα ονόματα περίπου 2.000 φορολογουμένων Ελλήνων που έβγαλαν στην Ελβετία κεφάλαια 1,5 δισ. ευρώ.

«Θα ζητήσω αντίγραφο» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στην εφημερίδα. 


«Έμαθα για πρώτη φορά περί της ύπαρξης αυτού του CD την περασμένη εβδομάδα από τις εφημερίδες. Αν το ΣΔΟΕ δεν μπορεί να το εντοπίσει, τότε θα ζητήσουμε ένα νέο αντίγραφο από τους ευρωπαίους εταίρους μας» 
δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, έχοντας, προφανώς, αίσθηση ότι αποτελεί όνειδος για τη χώρα μας να γράφονται διεθνώς δημοσιεύματα που εμφανίζουν τη χώρα μας ανίκανη να πιάσει τους μεγαλο-φοροφυγάδες 
την ώρα που επιβάλει αιματηρές θυσίες σε μισθωτούς και συνταξιούχους.



«Δύο προηγούμενες κυβερνήσεις ξεκίνησαν παρόμοιες διαδικασίες πάταξης της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα αλλά απέτυχαν να τις ολοκληρώσουν εξαιτίας πιέσεων που δέχτηκαν από πολιτικούς και ισχυρούς επιχειρηματίες» δηλώνει στους Financial Times υψηλά ιστάμενο στέλεχος στο υπουργείο Οικονικών. 

Δύο πρώην διευθυντές του ΣΔΟΕ που υπηρέτησαν υπό τον Παπακωνσταντίνου δήλωσαν στην ίδια εφημερίδα ότι δεν είχαν δει ποτέ το cd με τη λίστα. 

«Μόνο ένας πολιτικός κρατείται αυτή τη στιγμή για διαφθορά, ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος κατηγορείται για προμήθειες όταν ήταν υπουργός Εθνικής Αμυνας» 
σημειώνει επικριτικά η εφημερίδα Financial Times. 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιβεβαιώνει στην ίδια εφημερίδα ότι το περιβόητο CD με τους Έλληνες που διατηρούν καταθέσεις σε λογαριασμούς στη Γενεύη το είχε παραλάβει ο ίδιος το 2010, αφού το είχε ζητήσει από την Κριστίν Λαγκάρντ, υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας εκείνη την περίοδο. 

Την λίστα «έχασε» ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου 
Η λίστα της Λαγκάρντ που παραδόθηκε χέρι-χέρι στον κ. Παπακωνσταντίνου περιέχει τρανταχτά ονόματα επιχειρηματιών και μεγάλων «οικογενειών» που κυριαρχούν στην οικονομικοπολιτική ζωή της χώρας και εδώ και 18 μήνες παραμένει άφαντη! 

Η λίστα αυτή περιέχει συγκεκριμένα 1.991 Έλληνες μεγαλοκαταθέτες της HSBC Γενεύης ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και ονόματα της οικογένειας ισχυρού πολιτικού, το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστό. 
Από τη λίστα Λαγκάρντ μόνο 20 ονόματα παραδόθηκαν στο ΣΔΟΕ από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου αλλά και γι'αυτά δεν έγινε τίποτε γνωστό. 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ισχυρίζεται ότι τα ονόματα των 20 μεγαλυτέρων καταθετών που περιέχονται στη λίστα δόθηκαν στον τότε Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη για έρευνα και διασταύρωση με εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία. 
Στη συνέχεια η πλήρης ηλεκτρονική λίστα παραδόθηκε προς έρευνα στο νέο Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη. 

Ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Καπελέρης ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει τίποτε για το περιβόητο CD, ενώ ο κ. Διώτης κάνει λόγο για μια λίστα που παρέλαβε ατύπως
 από τις υπηρεσίες ασφαλείας. 



Τον γρίφο θα κληθεί να λύσει ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, ο οποίος διέταξε να του παραδοθεί η λίστα, ενώ θα διερευνηθεί αν έχει τελεστεί το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφων σε βαθμό κακουργήματος 
ώστε να προστατευτούν άτομα που φοροδιαφεύγουν. 

Τι είναι η λίστα Λαγκάρντ που «καίει» 2.000 φοροφυγάδες 

Η υπόθεση της λίστας με τους φοροφυγάδες ξεκίνησε όταν ένας υπάλληλος της ελβετικής τράπεζας HSBC, ο Εβρέ Φαλτσιάνι, καλείται να κάνει αναβάθμιση δεδομένων στην τράπεζα και αποφασίζει να αντιγράψει τα ονόματα 24.000 πελατών σε έναν φορητό υπολογιστή. 

Ο σκληρός δίσκος περιείχε εκτός από τα ονόματα, τους λογαριασμούς και φυσικά το ύψος των καταθέσεων. Τον Δεκέμβριο του 2008 ο Φαλτσιάνι συλλαμβάνεται από Γάλλους αξιωματικούς και παραδίδει (κατά άλλους πουλάει) τα στοιχεία στην κυβέρνηση Σαρκοζί στις αρχές του 2009. Υπουργός Οικονομικών ήταν τότε η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παραλαμβάνει το cd. 

Οι γαλλικές αρχές όταν επεξεργάστηκαν τον σκληρό δίσκο διαπίστωσαν ότι υπάρχουν μεταξύ άλλων περίπου 3.000 γαλλικά ονόματα, 5.800 ιταλικά, 6.000 βρετανικά , 5.000 γερμανικά και περίπου 1.991 ελληνικά ονόματα εταιριών και φυσικών προσώπων. Η γαλλική κυβέρνηση κατόπιν αιτήματος παρέδωσε τα ονόματα μεταξύ άλλων στις Ιταλικές , Βρετανικές και γερμανικές αρχές. 

Η Ισπανία ενημερώθηκε για τους δικούς της πολίτες που τα ονόματά τους περιέχονταν στους δίσκους του Φαλτσιάνι και η χώρα ανέκτησε 6 δισ. ευρώ από φοροφυγάδες. Οι Γάλλοι έχουν ανακοινώσει ότι από την περίφημη λίστα έχουν εισπράξει σε φόρους 1,1 δισ. ευρώ οι Γερμανοί πάνω από 2,5 δις ευρώ και οι Ιταλοί πάνω από 1,5 δις ευρώ. 

Η λίστα παραδόθηκε από την Κριστίν Λαγκάρντ στον Ελληνα ομόλογό της Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο οποίος όχι μόνο δεν επέβαλε φόρους και δεν κίνησε την διαδικασία αλλά «έχασε» το cd! 

Από iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου