Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Καλέ ο Μπέζος θά'ναι

Διαβάζοντας αυτό το τουίτ,δεν ξέρω γιατί αλλά το μυαλό μου πήγε στον Μπέζο......
Τα δύο πρόσωπα του Γιάννη Μπέζου
Ο Γιάννης Μπέζος δεν είναι ένας κακός κωμικός. Φαίνεται, ωστόσο, ότι έχει εγκλωβιστεί στη μανιέρα του, καθώς ο δύσκολος χαρακτήρας δεν του επιτρέπει να εξελίξει σε μεγαλύτερο βαθμό το ταλέντο του
http://www.tovima.gr/vimagazino/lastpage/article/?aid=472497
ΚΑΛΟΣ ΚΩΜΙΚΟΣ

Ο νεαρός ηθοποιός είδε μάλλον με έκπληξη το όνομά του να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα στη μαρκίζα της παράστασης «Η εύθυμη χήρα» στο Θέατρο Κήπου το 1983. Το προηγούμενο καλοκαίρι είχε τσακωθεί άγρια, για οικονομικούς λόγους, με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και εκείνη όχι μόνο του πρόσφερε ξανά δουλειά, αλλά φρόντισε να του εξασφαλίσει και «προνομιακή» θέση στην ταμπέλα του θεάτρου. Η εθνική σταρ ήξερε να ξεχωρίζει τους ταλαντούχους. Και ο Γιάννης Μπέζος έχει ταλέντο.

Η μεγάλη αναγνώριση για τον ίδιο ήρθε μέσα από τη σειρά «Οι απαράδεκτοι». Ο ρόλος του γκρινιάρη γκέι Γιάννη υπήρξε αβανταδόρικος και εκείνος κατάφερε να δώσει μια σπιρτόζα για την εποχή ερμηνεία. Εκτοτε οι τηλεοπτικές επιτυχίες διαδέχονταν η μία την άλλη και ο Μπέζος, βρίσκοντας το μαγικό φίλτρο της τηλεθέασης μέσα από τραβηγμένους ρόλους όπως του Επαµεινώνδα Κάκαλου («Της Ελλάδος τα παιδιά») και του Ζάχου Δόγκανου («Εκείνες κι εγώ»), ακολούθησε την πεπατημένη και δεν έκανε ξανά τη μεγάλη έκπληξη στην τηλεόραση όπως είχε συμβεί με την παρέα των «Απαράδεκτων». Οταν, άλλωστε, το κοινό είναι απόλυτα ευχαριστημένο με οικογενειακές κομεντί, όπως το «Ευτυχισμένοι μαζί», γιατί να προσπαθήσεις να του δώσεις το κάτι παραπάνω;

Είναι, πάντως, ένας καλός ηθοποιός: απολαυστικός στα έργα του Μολιέρου και καλός στον Αριστοφάνη. Επίσης, διαθέτει εξαιρετική φωνή. Θα μπορούσε να είναι άνετα και τραγουδιστής, κάτι που το γνωρίζει - συχνά συμμετέχει σε μουσικά αφιερώματα μεγάλων συνθετών.

Στη ζωή αλλά και στην τέχνη επιθυμεί τα πράγματα να γίνονται με τον δικό του τρόπο. Γι' αυτό και προτιμά τις περισσότερες φορές να σκηνοθετεί ο ίδιος τον εαυτό του. Βέβαια, αν είχε επενδύσει περισσότερο στους σκηνοθέτες - όπως έκανε εφέτος με τον Νίκο Μαστοράκη στις «Νεφέλες» - το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα θα ήταν σαφώς ανώτερο. Εκαστος στο είδος του...

Μεγάλες του αγάπες αποτελούν η σύζυγός του, επίσης ηθοποιός, Ναταλία Τσαλίκη, αλλά και η κόρη του Ηρώ, η οποία διανύει τα πρώτα βήματά της στην υποκριτική.

ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

«Noμίζω ότι το κοινό ακολουθεί εμένα και όχι τους ρόλους». Η παραπάνω αυτάρεσκη δήλωση ανήκει στον Γιάννη Μπέζο. Πρόκειται για έναν πολύ έξυπνο άνθρωπο. Ποιος άλλος θα παρουσίαζε το σοβαρότερο μειονέκτημά του ως πλεονέκτημα; Γνωρίζει πολύ καλά ότι έχει εγκλωβιστεί στη μανιέρα του, που ναι μεν μπορεί να είναι χαριτωμένη, αλλά δεν παύει να αποτελεί μανιέρα. Μολονότι λοιπόν είναι τελειομανής, επαναλαμβάνει τον εαυτό του, βαυκαλιζόμενος στην ιδέα του κοινού που θέλει πάντα να του σερβίρουν το ίδιο πιάτο. Σε έναν βαθμό κουράζει.

Οσοι τον ξέρουν καλά μιλούν για έναν πολύ αυστηρό και μάλλον στρυφνό άνθρωπο. 
Την αυστηρότητά του την έχουν ζήσει μάλιστα στο πετσί τους οι ηθοποιοί που θα τολμήσουν να αργήσουν, έστω και λίγο, σε γύρισμα όπου και ο ίδιος συμμετέχει - ακόμη και τα παιδιά που μπορεί να παίζουν μπάλα στη γειτονιά του.

«Με τους αγράμματους και τους ηλίθιους είμαι σνομπ πολύ και δεν τους θέλω κιόλας. Εγώ δεν ήρθα σε αυτή τη ζωή για να κάνω παρέα με όλους τους ανόητους» έχει δηλώσει. Ο συμπαθής κωμικός έχει - αν μη τι άλλο - αυτογνωσία, καθώς παραδέχεται ευθαρσώς αυτή την πλευρά του χαρακτήρα του. Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι αν η μέχρι τώρα πορεία του δικαιολογεί αυτού του είδους το ύφος. 

Ειδικά όταν έχει στο ενεργητικό του κακές παραστάσεις, όπως το έργο «Απατεώνες και τζέντλεμεν», όπου πρωταγωνίστησε με τον Πέτρο Φιλιππίδη, αλλά και την Κατερίνα Παπουτσάκη. Κριτήριο δεν ήταν η ποιότητα, αλλά μάλλον η εμπορικότητα.

Η πρόσφατη ενασχόλησή του με την πολιτική, όταν κατέβηκε με το ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΔΗΜΑΡ, σε μη εκλόγιμη βέβαια θέση, εξέπληξε. Ο ίδιος στο παρελθόν, παρ' όλο που είχε τοποθετηθεί πολιτικά επάνω στα τεκταινόμενα, απέρριπτε τις κρούσεις της πιο ενεργής ενασχόλησης. Αν μη τι άλλο, ο Γιάννης Μπέζος είναι ένας άνθρωπος των εκπλήξεων: άλλοτε των θετικών και άλλοτε των αρνητικών...

-Αδέκαστη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου