Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Πετάνε στο δρόμο 20 καθαρίστριες λόγω ηλικίας !Μνημείο κυνικότητας τα λόγια του προέδρου του ΤΕΙ


Μιλάμε σιχάθηκα διαβάζοντάς τον
------
Το πιο σκληρό του πρόσωπο δείχνει το Μνημόνιο στην περίπτωση των είκοσι καθαριστριών του ΤΕΙ Κρήτης, στο Ηράκλειο. Με βάση το Νόμο 4046 οι εργαζόμενες, με προϋπηρεσία από έξι έως δεκαεπτά χρόνια, ειδοποιήθηκαν να εγκαταλείψουν τα πόστα τους από την 1η Ιουλίου. Ο νέος εργολάβος που ανέλαβε τον καθαρισμό του κτιρίου θα αξιοποιήσει τις διατάξεις του νόμου και θα προσλάβει νέες κοπέλες, κάτω των 25, τις οποίες μπορεί να πληρώνει 
με -32% του βασικού ημερομισθίου.
Οι καθαρίστριες του ΤΕΙ βρίσκονται σε απόγνωση,
 καθώς είναι πρακτικά αδύνατο να βρουν αλλού δουλειά λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά κυρίως λόγω της ηλικίας τους, αφού κάποιες από αυτές έχουν περάσει το 50ο ακόμα και το 60ο έτος της ηλικίας τους και βρίσκονταν ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότηση.

Το νόμιμο και το… ηθικό 
Για μείζον ηθικό θέμα που όμως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με νομικό τρόπο κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΤΕΙ, Βαγγέλης Καπετανάκης: 
«Έχουμε μειωμένο προϋπολογισμό για την καθαριότητα φέτος και ζητήσαμε καλύτερη προσφορά από τους εργολάβους των συνεργείων. 
Μας έδωσαν μεν πολλή καλύτερη τιμή, ωστόσο μας ενημέρωσαν ότι το προσωπικό θα αλλάξει και θα αντικατασταθεί με νεότερες υπαλλήλους. 
Δεν μπορούμε να προσβάλουμε την απόφασή τους αυτή 
ούτε να επιβάλλουμε με ποιες εργαζόμενες θα πραγματοποιήσει τον καθαρισμό αφού ο νόμος του δίνει το δικαίωμα να προλάβει φτηνότερο εργατικό δυναμικό. Κάναμε βεβαίως μια σύσταση στον εργολάβο να κρατήσει όσο μπορεί περισσότερες από τις γυναίκες που μας καθάριζαν τόσα χρόνια, 
αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο 
από το να ελπίζουμε στην καλή του θέληση».

Πράγματι ο νόμος δίνει τη δυνατότητα αυτή και έτσι η μία γενιά ήρθε απέναντι στην άλλη. Ήδη απολύθηκαν όλες οι καθαρίστριες και δόθηκαν υποσχέσεις για συνέχιση της συνεργασίας σε μόλις δύο από τις 20 «παλιές». 
Οι καινούργιες ανέλαβαν ήδη τα πόστα τους αντικαθιστώντας γυναίκες που θα μπορούσαν να είναι και μητέρες ή γιαγιάδες τους…

Για 2,8 ευρώ την ώρα 
«Δεν φταίνε τα κορίτσια» λέει στον Δρόμο η κυρία Διαμάντω Καστανέλη, 66 ετών, που περίμενε σε λίγο καιρό να βγει στη σύνταξη.
 «Όλος ο κόσμος ψάχνει για δουλειά και οι καιροί είναι δύσκολοι. Φταίει ο νόμος και αυτοί που τον ψήφισαν. Πέρασα τόσα χρόνια στο κτίριο αυτό και ήμουν πάντα συνεπής, ερχόμουν από τις πεντέμιση το πρωί ενώ το ωράριο άρχιζε στις 6. 
Με εμπιστεύονταν οι καθηγητές για τα γραφεία και τα εργαστήρια και ήξερα πολύ καλά τα προβλήματα που έχει ο καθαρισμός των εσωτερικών κυρίως χώρων. 
Με πέταξαν χωρίς δεύτερη κουβέντα, μου είπαν ότι θα έρθουν νεότερες και πιο φτηνές. Πόσο φτηνότερες μπορεί να είναι, 
αφού και εγώ μετά από τόσα χρόνια 400 ευρώ έπαιρνα…».
Κι όμως, για τις κάτω των 25 ο νόμος δίνει το δικαίωμα για συμβάσεις με 2,8 ευρώ την ώρα, δηλαδή περίπου 17 ευρώ τη μέρα και 336 ευρώ το μήνα. Δηλαδή κέρδος 60 ευρώ το μήνα για τον εργολάβο από κάθε νέα εργαζόμενη.

«Να προσλάβουμε και νεότερους κυβερνώντες» 
«Να κάνουν το ίδιο και για αυτούς που ψηφίζουν τους νόμους», λέει στον Δρόμο η κ. Ειρήνη Αναστασάκη, 52 ετών, επίσης απολυμένη μετά από 17 χρόνια στην ίδια δουλειά. «Όλοι αυτοί είναι άνω των 25, να τους απολύσουμε λοιπόν και να πάρουμε νέους και φθηνότερους, δεν χρειάζεται να τους πληρώνουμε τόσο ακριβά. Εγώ τα κτίρια που καθάριζα τα είδα και να χτίζονται. Έφαγα μια ζωή εδώ μέσα και όταν πρωτοήρθα υπήρχε μόνο το ένα από τα τρία σημερινά κτίσματα. Δεν ακούσαμε ένα «ευχαριστώ». Περιμέναμε έστω από τη διοίκηση του ΤΕΙ πιο δυναμική παρέμβαση, να πατήσει πόδι και να μην επιτρέψει στον νέο εργολάβο να μας πετάξει στο δρόμο».
Παρέμβαση για το θέμα έκανε το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, ενώ και οι ίδιες οι απολυμένες σκοπεύουν να κινηθούν και νομικά για τη δικαίωσή τους. Η ειρωνεία είναι ότι όλοι είχαν υποσχεθεί την κατάργηση του Νόμου 4046 προεκλογικά ως πρώτο βήμα για την «επαναδιαπραγμάτευση». 

Η τρικομματική κυβέρνηση έχει στο Ηράκλειο 5 βουλευτές (Κεφαλογιάννης, Αυγενάκης, Σενετάκης από τη Ν.Δ., Κεγκέρογλου από το ΠΑΣΟΚ και Μιχελογιαννάκης από τη ΔΗΜΑΡ). Αυτούς θέτουν προ των ευθυνών τους οι απολυμένες και τους καλούν να πάρουν άμεσα θέση.
«Ακούσαμε πολλά στις δύο εκλογές και πιστέψαμε πως τέτοιοι νόμοι θα καταργηθούν και δεν θα λύνουν τόσο πολύ τα χέρια των εργοδοτών να μας εκμεταλλεύονται», λέει η νεότερη των απολυμένων Ειρήνη Κάλα, 49 ετών. 

«Δεν λογαριάζουν τίποτα, πώς θα συντηρηθούμε, ειδικά οι μεγαλύτερες που έχουν και προβλήματα υγείας, πώς θα συμπληρώσουν τα ένσημά τους και ποιος θα τις πάρει στη δουλειά του στα 50 και στα 60. 
Οφείλουν να πάνε στο σπίτι τους αν δεν αλλάξουν τους νόμους αυτούς. Δουλεύαμε σε ένα ίδρυμα μάθησης που βγάζει επιστήμονες, αλλά τα λίγα γράμματα που ξέρουμε εμείς λένε πως αυτό που κάνουν είναι ανήθικο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου