Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Ρεπορτάζ από το φονικό της Παιανίας


Του Niko Ago
Ο 43χρονος επίδοξος ληστής που δολοφονήθηκε στην Παιανία από τον φοιτητή 
-περισσότερο από 200 μέτρα μακριά από το σπίτι του- 
ήταν πατέρας τεσσάρων ανήλικων παιδιών, 
ζούσε στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια, 
ήταν με άδεια παραμονής δεκαετούς διάρκειας,
 τα τελευταία 2 χρόνια ήταν άνεργος 
και η γυναίκα του βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο του καρκίνου.
Μάλλον περισσότερο ένας απελπισμένος άνθρωπος δείχνει ότι ήταν, 
που θα μπορούσε ή θα μπορεί στη θέση του, να είναι αύριο-μεθαύριο οποιοσδήποτε βρεθεί στη θέση του, πάρα ένας σκληρώς κακοποιός. 
Δεν δικαιολογώ την πράξη του. 
Θα ήθελα, αφού αποπειράθηκε να ληστέψει οικογένεια, 
να τον είχαν πιάσει ή ακόμα και τραυματίσει,
 και να αποφάσιζε η δικαιοσύνη για τα περαιτέρω. 
Μήπως, εκτός από επίδοξος ληστής, όμως, ο συγκεκριμένος άνθρωπος, 
που δεν ήταν κάποιος που ήρθε χθες στη χώρα - άρα δεν το λες και... "λαθρομετανάστη"- ή
ταν ήδη θύμα της οικονομικής κρίσης, 
πριν επιτεθεί σε άλλους και χάσει και τη ζωή του;

5 σχόλια:

  1. εντάξει τώρα μην το παρατραβάτε και ωραιοποιείτε μία καθόλα εγκληματική πράξη που είναι η απόπειρα ληστείας, η ληστεία , η χρήση βίας κλπ κλπ .
    Δεν μπορεί μία συντονισμένη πολιτεία να ανέχετε τέτοιες πράξεις δυστυχώς όμως η ανυπαρξία του κράτους η έλειψη ασφάλειας οδηγεί σε φαινόμενα αυτοδικίας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ληστεία τιμωρείται με εκτέλεση λοιπόν;

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς αυτό. Δεν είναι τυχαίο ότι τα πάντα όσα σχετίζονται με τον άνθρωπο ως μέλος μιας κοινότητας σχετίζονται με την Πολιτική.
      Συγκεκριμένες πολιτικές οδήγησαν την ελληνική κοινωνία σε αυτή την κατάσταση. Η κρίση, που αλίμονο δεν είναι μόνον οικονομική είναι πρωτίστως αξιακή, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια και στην έκπτωση βασικών αξιών όπως η ανθρώπινη ζωή.
      Σαφέστατα η ενέργεια του συγκεκριμένου ανθρώπου ήταν παράνομη. Ναι συμφωνώ ότι και αυτός ήταν θύμα της οικονομικής κρίσης. Ναι συμφωνώ ότι περνούσε ένα δράμα με την γυναίκα του να πεθαίνει από καρκίνο. Αυτό δεν δικαιολογεί την παρανομία. Την απειλή ζωών.
      Από την άλλη, η αντίδραση μιας ολόκληρης κοινωνίας (ας είμαστε ειλικρινείς) ήταν το ίδιο απαράδεκτη, και δείχνει αυτό που εννοώ κρίση αξιών: οι πραγματικές κουβέντες που ακούγονται είναι του στυλ "καλά του έκανε του πούστη του Αλβανού".
      Την αυτοδικία την έχουν πληρώσει με πανάκριβο τίμημα άλλες κοινωνίες. Ας μη τις μιμηθούμε, ας μη κατρακυλήσουμε τόσο χαμηλά.
      Η μόνη λύση είναι η κοινή προσπάθεια δημιουργίας ενός οργανωμένου κράτους (γιατί το παλιό σάπιο κράτος που οραματίσθηκαν και έφτιαξαν οι Καραμανλήδες και οι Παπανδρέου είναι αυτό που ζούμε σήμερα).
      Αντώνης (vantonios)

      Διαγραφή
  2. Τίποτα στη ζωή δεν είναι άσπρο μαύρο.Ερωτήματα βάζω.μαχαίρι δεν βρέθηκε διαρρηκτικά εργαλεία δεν βρέθηκαν, οπλισμένος δεν ήταν.Δεν μπορεί να μας αποδείξει ο δράστης οτι οντως απειλησε την μητέρα του με μναχαίρι,απλά έτσι κατέθεσε στην Αστυνομία,εχει μάρτυρες εκτός απ τους δικούς του?. Κρίνοντας απο την οικογενειακή του κατάσταση ο δολοφονημένος πρέπει να ήταν σε απόγνωση.Μήπως λέω μήπως ηταν ενας αλλος συγχρονος Γιάνης Αγιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστό κι αυτό. δεν βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία. Υπάρχει μόνο η μαρτυρία του δράστη και των συγγενών του.
      Μα ακριβώς αυτό εννοούσα όταν έγραφα πιο πάνω για την αυτοδικία και τα επακόλουθά της.
      Αν και η "υπερασπιστική" γραμμή με την αναφορά στον Γιάννη Αγιάννη, δεν καλοστέκει και το καταλαβαίνουμε όλοι. Το γεγονός ότι ένας τεράστιος συγγραφέας μας μετέφερε την κοινωνική πραγματικότητα της εποχής του χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του Αγιάννη, δεν σημαίνει ότι θα δικαιολογήσουμε την μετατροπή των φτωχοποιημένων πολιτών σε λωποδύτες.
      Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δίνω έστω και ένα ίχνος δικαιολογίας στον νεαρό που σκότωσε άνθρωπο.

      Διαγραφή