Του Λεωνίδα Λιάμη και του Δημήτρη Διαμαντίδη
Αισιόδοξος ότι η νέα κυβέρνηση θα προσφέρει σταθερότητα και θα υποστηρίξει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης της
Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Κώστας Μητρόπουλος σε video-συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.com.Ο κ. Μητρόπουλος επισήμανε ακόμη ότι οι εν δυνάμει επενδυτές έχουν ανάγκη να δουν την αβεβαιότητα στη χώρα να υποχωρεί προκειμένου να προχωρήσουν σε επενδύσεις, ενώ υποστήριξε πως είναι κρίσιμης σημασίας να προχωρήσει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.
Επιπλέον, εκτίμησε ότι θα προσελκυστούν επενδύσεις ύψους 25 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει και θα βρεθεί πάλι σε αναπτυξιακή πορεία. Το ΤΑΙΠΕΔ δείχνει έτοιμο να επιταχύνει άμεσα τις διαδικασίες για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που είναι προς αποκρατικοποίηση και αναμένεται να δοθεί έμφαση και στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η επανεκκίνηση των προσπαθειών θα γίνει από το χώρο της ύδρευσης.
ΕΥΑΘ
«Τη σκυτάλη στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων από τη Βόρεια Ελλάδα θα πάρει πρώτη η ΕΥΑΘ Α.Ε.», ανέφερε στην «Η» ο κ. Μητρόπουλος, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, για να συμπληρώσει πως το επόμενο βήμα θα γίνει, μάλλον, με την «Εγνατία Οδό Α.Ε.» και κατόπιν θα ακολουθήσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ειδικά για την ΕΥΑΘ Α.Ε., στην οποία η ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. κατέχει το 74,02% των μετοχών και φαίνεται ότι θα παραχωρήσει εν τέλει και το management στον ιδιώτη, εσχάτως η γαλλική Suez επαναβεβαίωσε -με την παρουσία στελεχών της στη Θεσσαλονίκη- το ενδιαφέρον της για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, ενώ κάτι ανάλογο εκτιμάται ότι θα συμβεί και από άλλα επιχειρηματικά σχήματα μόλις εκκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία.
Υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, ωστόσο, αναμένεται να προσελκύσει και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο οποίο το Ταμείο κατέχει το 74,27% των μετοχών της ΟΛΘ Α.Ε. «Εκτιμώ ότι θα προκύψει σημαντικό ενδιαφέρον για το λιμάνι», είπε ο επικεφαλής του Ταμείου. Διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν θα πρόκειται για πώληση του λιμένα, αλλά για μακροχρόνια παραχώρηση μέρους ή του συνόλου της υποδομής, στη λογική του μοντέλου που ακολουθήθηκε με την Cosco στον Πειραιά, χωρίς, μάλιστα, να αποκλείεται η παραχώρηση ως «πακέτο» της ΟΛΘ και με άλλα συμπληρωματικά λιμάνια της περιφέρειας. «Είναι κάτι το οποίο θα προκύψει από τη μελέτη που έχουμε αναθέσει», τόνισε χαρακτηριστικά.
Οσον αφορά στο γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό της ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε πως στο δεύτερο μισό του 2012 θα ανακοινωθούν ακόμη δεκατρία project, ενώ πρόσθεσε ότι στις προτεραιότητες του Ταμείου είναι να προχωρήσει, μεταξύ άλλων, στη συγκρότηση της short list για το Ελληνικό και να προωθήσει στην επόμενη φάση τη ΔΕΠΑ, λαμβάνοντας ταυτόχρονα μια σειρά από άλλες αποφάσεις για νέα project ή για κλείσιμο παλαιότερων. «Για το Ελληνικό είμαστε έτοιμοι. Έχουμε διαλέξει τους τέσσερις υποψήφιους και θα πάμε στη δεύτερη φάση. Όλα τα νομικά ζητήματα είναι έτοιμα και προχωράμε.
Ένα κλικ μένει για να ξεκινήσουμε», τόνισε ο κ. Μητρόπουλος. Για το διαγωνισμό για τα λαχεία υπενθύμισε πως «ήταν να κλείσει το Μάιο», αλλά απέφυγε να προσδιορίσει το πότε θα ενεργοποιηθεί και πάλι το πλάνο, διότι «είναι σε συνάρτηση με τις συνθήκες στην αγορά και με τις προθέσεις των ενδιαφερομένων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου