Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Η ΑΠΙΣΤΕYTH ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΣΙΔΕΡΩΣΑΝ ΤA ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΗΣ


Το πρωί της Πέμπτης 4 Αυγούστου του 1955, οι γιατροί του Τζάνειου νοσοκομείου στον Πειραιά, έμεναν άναυδοι μπροστά στην εικόνα ενός δωδεκάχρονου τρομαγμένου κοριτσιού, τυλιγμένου με μια μπλε κουβέρτα, με εμφανή εγκαύματα στο πρόσωπό του. 


Ήταν η μικρή Σπυριδούλα Ράπτη που τα τελευταία δύο χρόνια εργαζόταν ως υπηρέτρια στο σπίτι του Γιώργου και της Αντιγόνης Βεϊζαδέ. Εκείνο το πρωί δίπλα
στο κορίτσι στεκόταν η κ. Βεϊζαδέ με την 2,5 ετών κόρη της, η οποία έσπευσε να εξηγήσει στους θεράποντες γιατρούς πως το κορίτσι κάηκε, όταν έπεσε πάνω του μια κατσαρόλα με καυτό νερό.

Το σοκ για τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο ήταν μεγαλύτερο, μόλις αφαίρεσαν την κουβέρτα από τη Σπυριδούλα και διαπίστωσαν πως εκτεταμένα εγκαύματα που μετρούσαν τουλάχιστον δύο ημερών ζωή, υπήρχαν και σε άλλα σημεία, διάσπαρτα στο κορμί της. 


Αμέσως τοποθέτησαν γυμνό, το κοριτσάκι που «ψήνονταν» στον πυρετό και σφάδαζε από τον πόνο, σε ένα ειδικό ξύλινο κρεβάτι σκεπασμένο με κουβέρτες, καθώς τα σεντόνια κολλούσαν στις πληγές του και του χορήγησαν ορό. 


Την επομένη το βράδυ, μόλις σταθεροποιήθηκε η κατάσταση της Σπυριδούλας και μπόρεσε να αρθρώσει λέξεις, έντρομη διηγήθηκε σε μια νοσηλεύτρια τί πραγματικά είχε συμβεί. 
                                                            Η Σπυριδούλα και (δεξιά) η μητέρα της


Προ ημερών ο Γιώργος Βεϊζαδές που διατηρούσε το καμπαρέ «Τζων Μπουλ», στην Τρούμπα του Πειραιά, είχε χάσει ένα χαρτονόμισμα των 50 δολαρίων από το ντουλάπι του σπιτιού, όπου συνήθιζε να φυλάει τα χρήματά του. 


Οι υποψίες βάρυναν κατευθείαν το «ψυχοπαίδι» που είχε υπό την αιγίδα του το ζευγάρι. Όταν το ζεύγος κατηγόρησε την Σπυριδούλα για την κλοπή του ποσού, αυτή τα αρνήθηκε όλα και τότε άρχισαν να τη χτυπούν στα χέρια με ένα ξύλινο αντικείμενο.



Η Σπυριδούλα στο Τζάνειο Νοσοκομείο, με τον πατέρα
της (αριστερά) και ένα από τα αδέλφια της (δεξιά)


Παρά το ξύλο που έφαγε εκείνο το βράδυ η μικρή, συνέχισε και την επόμενη ημέρα να ισχυρίζεται πως δε γνωρίζει τίποτα για το τί απέγιναν τα 50 δολάρια και ήταν τότε που ο κύριος και η κυρία Βεϊζαδέ, την έδεσαν ανάσκελα, γυμνή στο τραπέζι και άρχισαν να τη βασανίζουν βάναυσα με ένα πυρακτωμένο σίδερο.
Πρώτα έκαψαν το παιδί στα πόδια και έπειτα «σιδέρωσαν» τα χέρια, συνεχίζοντας επί 36 ώρες και στο υπόλοιπο κορμί. 


Μάλιστα για να μην ακούγονται οι φωνές του στη γειτονιά, φρόντισαν πρώτα, να το φιμώσουν με ένα πανί. Κάθε φορά που η Σπυριδούλα έπεφτε λιπόθυμη από τον πόνο, το ζευγάρι σταματούσε τα βασανιστήρια, μέχρι αυτή να συνέλθει και να συνεχίσουν πάλι.
Όταν πια το κορίτσι δεν είχε πια άλλες αντοχές, το ζεύγος την κλείδωσε μια ολόκληρη μέρα στο δωμάτιό του χωρίς νερό και φαγητό. Ωστόσο, ήταν τα τρομερά εγκαύματα της μικρής και ο φόβος να μην πεθάνει στο σπίτι, που ανάγκασε την κ. Βεϊζαδέ να τη μεταφέρει το πρωί της Πέμπτης στο νοσοκομείο. 


Βεβαίως είχαν ήδη φροντίσει να την απειλήσουν πως αν μαρτυρούσε τίποτα από τα παραπάνω θα την έκαιγαν με βενζίνη.
Μόλις η Σπυριδούλα ολοκλήρωσε τη διήγησή της, η νοσοκόμα ενημέρωσε το προσωπικό του νοσοκομείου και αυτό με τη σειρά του την αστυνομία, που έσπευσε να συλλάβει την κ. Βεϊζαδέ. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης η οικογένεια επέμεινε στην εκδοχή του ατυχήματος με το καυτό νερό. 


Όταν αργότερα η κ. Βεϊζαδέ παραδέχτηκε ότι τα εγκαύματα προήλθαν από σίδερο, τα οποίο έγιναν μετά από πάλη που προηγήθηκε με τη μικρή, προσπάθησε να απαλλάξει τον άντρα της από τις κατηγορίες, ισχυριζόμενη πως αυτός έλειπε από το σπίτι την ώρα του περιστατικού. 


Στην απολογία του και ο κύριος Βεϊζαδές θα επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς, επαναλαμβάνοντας πως ουδεμία σχέση είχε με το συμβάν, καθώς ήταν εκτός σπιτιού.
Η κατάθεση του ιατροδικαστή που εξέτασε τα τραύματα σύντομα θα διαψεύσει όλους τους ισχυρισμούς του ζεύγους, καθώς το πόρισμα είναι καταπέλτης. 


Η Σπυριδούλα έφερε εγκαύματα 1ου, 2ου και 3ου βαθμού στο πρόσωπο, 
τον τράχηλο, 
το θώρακα, 
την κοιλιά, 
τα άνω και κάτω άκρα, 
καθώς και εκχυμώσεις στο μέτωπο, 
τα βλέφαρα, 
τους μηρούς 
και τις κνήμες. 


Η χαριστική βολή θα δοθεί από την έκθεση που υπέβαλε τις επόμενες μέρες στην εισαγγελία Πειραιά, στην οποία αναφέρεται: «Τα εγκαύματα έχουν επάλληλον διάταξιν κλιμακοειδούς τύπου και καλύπτουν το 60-65% της επιφανείας του σώματός της. Ίνα προξενηθούν τα εγκαύματα τούτα, το θύμα καθηλώθη υπό δύο αλληλοβοηθουμένων προσώπων».


Το ζευγάρι προφυλακίσθηκε και η δίκη έγινε μετά από 5 μήνες στις 30 και 31 Ιανουαρίου του 1956, στο Κακουργιοδικείο Λαμίας.

Ο Γιώργος Βεϊζαδές (αριστερά) και η σύζυγός του Αντιγόνη προσάγονται
στον ανακριτή για να απολογηθούν για τις πράξεις τους
Το δικαστήριο θα επιβάλει ποινή φυλάκισης 5 ετών στην Αντιγόνη και 4,5 στον Γιώργο Βεϊζαδέ, για «πρόκληση βαρειών σωματικών βλαβών σε βαθμό κακουργήματος», ενώ παράλληλα θα επιδικάσει και ποσό 20.000 δρχ. για τη ψυχική οδύνη της μικρής Σπυριδούλας.
Η συγκλονιστική αποκάλυψη της ιστορίας της μικρής Σπυριδούλας, θα συγκλονίσει την κοινή γνώμη.
Το κοινωνικό ενδιαφέρον ήταν  πρωτοφανές αλλά αναμενόμενο. Η Σπυριδούλα που βγήκε από το νοσοκομείο ένα μήνα μετά το συμβάν, θα γίνει λαϊκό ίνδαλμα και η περίπτωσή της θα εγείρει ποικίλες αντιδράσεις για το θέμα της παιδικής εργασίας.


.Ο Γιώργος και η Αντιγόνη Βεϊζαδέ πέθαναν μερικά χρόνια αργότερα, ενώ είναι άγνωστο τι απέγινε η κόρη τους. Η Σπυριδούλα Ράπτη παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, όπου διατηρεί εμπορικό κατάστημα. Τα σημάδια στο σώμα της επουλώθηκαν πλήρως, αλλά μόνο η ίδια γνωρίζει αν έμειναν σημάδια στη ψυχή της!
του Ανέστη Συμεωνίδη

14 σχόλια:

  1. Εχω παθει πλακα!!!!Φρίκη...παλιοτόμαρα λεφτάδες, που σιγα μη τ αοκτησαν με τον κοπο τους,εκμεταλλευονταν την αναγκη φτωχων κοριτσιων της επαρχιας...Αυτά τα ανθρωπόμορφα τερατα ηθελαν κρεμασμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δικιο εχεις φιλε. Κι αν κρινω απο το ονομα, μαλλον Εβραιοι ηταν αυτα τα μουνοπανα!

      Διαγραφή
  2. Πόσο αρρωστημένα παίζει να είναι αυτά τα άτομα. Όχι 5 και 4,5 χρόνια φυλάκισης αλλά ισόβια!! Εύχομαι στην επόμενη ζωή τους να βασανιστούν τόσο όσο αυτό το κορίτσι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ναι ρε φίλε δίκιο έχεις!!!!!!1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ο Γιώργος Βεϊζαδές που διατηρούσε το καμπαρέ «Τζων Μπουλ», στην Τρούμπα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανθρώπινα σκουπίδια χωρίς αισθήματα. Και τα ζώα ακόμη δεν κάνουν τέτοιες πράξεις! Αίσχος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γαμημενοι Απανθρωποι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κανονικά η ποινη τους θα επρεπε να ειναι η ιδια..να τους καινε με το σιδερο και με τα να τους σκοτωσουν..Τέτοιοι ανθρωποι δεν πρεπει να ζουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. εγω πιστευω ότι τους αξιζε η ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ η λυντσαρισμα από το πληθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κλαίω όποτε διαβάζω γι αυτή την ιστορία ... οι εικόνες φρικτές ... τι τραβούσαν αυτά τα κοριτσάκια για να βοηθήσουν τις οικ/νειές τους. Απάνθρωποι , εκμεταλλευτές τις μιζέριας κ τις απόγνωσης. Ακόμα κ τα άγρια ζώα έχουν αισθήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ξεκωλιασμα και ανασκολοπισμος σε δημοσια θεα θα ηταν πιστευω μια καλη τιμωρια για αυτα τα απολειφαδια. Και αρκετα επιεικης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτοι οι δυο επρεπε να καταδικαστουν σε θανατικη ποινη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. έπρεπε να τους ειχαν σιδερώσει κι αυτούς
    είχαν και παιδί το οποίο κανείς δεν ξέρει τι απέγινε ούτε μια συγνώμη έστω απο κανέναν
    τέρατα όλοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή