Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Η Φωτο της Ημέρας: Μαϊμού σώζει Κουτάβι. Ερωτηματικό.


Note to self: Είναι τόσο δύσκολο να κάνεις δημοσιογραφία στο ίντερνετ. Πρέπει να έχεις τα μάτια σου τετρακόσια.

Πριν λίγο είδα στο twitter αυτό: 
 Μαιμού σώζει κουτάβι από σπίτι που πέφτει! 


Η καρδιά μου έλιωσε απ' το πόσο υπέροχο ήταν. 
 
Ήθελα να μάθω περισσότερα. Κι εκεί μπήκα σ' έναν ατελείωτο ιντερνετικό λαβύρινθο χρησιμοποιώντας όλες τις ντετεκτιβίστικες ικανότητές μου...
 
Το λινκ πήγαινε στο ελληνικό σάιτ Dog Lover.
Αναρωτήθηκα μήπως ήταν φώτοσοπ (για να λύσω από τώρα την απορία ΔΕΝ ήταν φώτοσοπ αλλά αληθινή φωτογραφία!) Διαβάστε και το κείμενο.
 
 
Όμως, αν εμείς βλέπαμε μόνο μια λεπτομέρεια της φωτογραφίας πού ήταν η υπόλοιπη; Έβαλα στο google μια φράση απ' το κείμενο και οδηγήθηκα στο Facebook της Φιλοζωϊκής Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης.
 
Και από κει οδηγήθηκα στην αρχική πηγή. Το Facebook lollybunny που  προχτές έβαλε αυτό:
 

(Το οποίο μετέφρασαν και τα ελληνικά σάιτ που ανέφερα.) Ψάχνοντας τον τύπο που αναφέρει το lollybunny, βρέθηκα τελικά να βάζω στο google φράσεις όπως "monkey saves puppy", "floods Thailand" κλπ. Κάποτε, στην αναζήτηση "Monkey saved dog", βρήκα επιτέλους κάποιο πραγματικό στοιχείο. 
 
Ήταν στο Huffington Post και ήταν όχι από προχτές, αλλά απ' τον Ιούνιο του 2010!  
 
Monkey Saves Puppy, But Not From China Explosion , ήταν ο τίτλος πράγμα που με μπέρδεψε παραπάνω. Μαϊμού σώζει κουτάβει αλλά όχι απ' την έκρηξη της Κίνας; Για τις πλημμύρες της Ταϊλάνδης δεν λέγαμε;
 
Διαβάζουμε λοιπόν εκεί, στο περσινό ποστ:
 
The photo was tweeted by user sinyi88, who claimed the monkey was rescuing the dog from the blast in China.
Unfortunately, it looks like this story isn't true. The photo has been circulating the Internet for several years, with March 10, 2006, as theearliest discovered instance. Still -- not a bad image to keep in mind when disaster strikes!

Είναι λοιπόν φοβερό το πόσο προσεκτικός πρέπει να είσαι στο ίντερνετ για να μην την πατήσεις. (Εγώ την έχω πατήσει ένα σωρό φορές). Υποψιάζομαι ότι όταν κάποιος κακός δημοσιογράφος ψάχνει για σούπερ θέμα, παίρνει μια οποιαδήποτε φωτογραφία, της βάζει μια δική του λεζάντα, στήνει την ιστορία, μαζεύει τα χιτς και τους αναγνώστες και μετά, στη χειρότερη, αφού έχει κάνει το σουξέ παραπλανώντας συνειδητά, αποσύρει το ποστ. Και απ' αυτόν την πατάμε όλοι οι υπόλοιποι.

Σήμερα όμως είπα να μην την πατήσω με τίποτα - έχασα ώρες ψάχνοντας αυτή τη χαζοίστορία - ακόμα κι όταν φαινόταν ότι δε θα βρω τίποτα παραπάνω. Το ξέρω, αν δεν ήμουν καχύποπτος όλα θα ήταν καλύτερα τώρα. Θα είχα φτιάξει το ποστ σε 3 λεπτά -βάζοντας τη φωτό και την πηγή-, θα είχα κάνει σουξέ, και όλοι θα ήταν ικανοποιημένοι.

Οι αναγνώστες δεν θα υποψιάζονταν τίποτα, όλοι θα έμπαιναν στο μπλογκ μου και θα έλεγαν "ωωω, τι γλυκό" και "αχ, τι καλή η μαϊμού που σώζει το γλυκό το κουταβάκι" και θα το προωθούσαν στους φίλους τους. Ενώ έτσι όπως το ξενέρωσα το θέμα, κι όπως απομυθοποίησα την κατάσταση όλοι θα μείνουμε δυσαρεστημένοι. 

Πόσω μάλλον αν σας δείξω γιατί, παρ' όλες τις προσπάθειές μου στα ιντερνετικά αρχεία δεν βρήκα αυτήν την φωτογραφία μεγαλύτερη, με το τι υπάρχει γύρω.

Μήπως επειδή στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος απ' τον οποίο η μαϊμού σώζει το κουτάβι;
Μήπως επειδή, όταν φτάνεις στην πρώτη πρώτη πηγή που δημοσίευσε πριν από 5 χρόνια τη φωτογραφία διαπιστώνεις ότι τελικά μπορεί τα πράγματα να ήταν...

(μουσική θρίλερ)


...τελείως διαφορετικά;

 Γι' αυτό.

2 σχόλια:

  1. Μοναδικός, απίστευτα εύστοχος τρόπος να αναδείξει κανείς τους κινδύνους άδολης ή και δόλιας παραπληροφόρησης μέσα στο διαδίκτυο.
    Αν μια έμπειρη blogger σαν την Κίρκη δυσκολεύτηκε, δεν θέλω καν να φανταστώ πόσο εύκολα θα είχα εγώ πατήσει την μπανανόφλουδα...
    vantonios

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου.Το διαδίκτυο προσφέρει απίστευτα πράγματα αλλά ανάμεσα στους κινδύνους που ενπεριέχει είναι και το πόσο εύκολα μπορεις να παραπληροφορηθείς αν δε το ψάξεις λίγο περισσότερο.Να,κι εσύ παραπλανήθηκες DDDD γιατί δεν πρόσεξες κάτω κάτω αυτό http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/27925
    χαχαχαχα-))) DDDDDD

    ΑπάντησηΔιαγραφή