Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΒΕΒΑΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ


Τωρα πια ειμαστε βεβαιοι...η δημοσκοπικη παρουσια του ΣΥΡΙΖΑ σε διψηφιο ποσοστο ανταποκρινεται σαυτο που συμβαινει τωρα στην ελληνικη κοινωνια...σημερα το βραδυ περιπου 1000 ατομα στην μεγαλυτερη ....μεταπολιτευτικα....συγκεντρωση της Ανανεωτικης και Ριζοσπαστικης Αριστερας στην Πατρα σε κλειστο χωρο...πανω απο 300 ορθιοι... συγκεντρωση με παλμο.πεισμα και θυμο ..για την κατασταση την σημερινη...προσωπα απο το κοινωνικο ΠΑΣΟΚ , προσωπα της ευρυτερης Αριστερας ...που επανερχονται σε δημοσιες εκδηλωσεις μετα απο χρονια ,αλλα και ...η μεγαλη εκπληξη...πολιτες γνωστοι μας στην Πατρα που χρονια στηριζαν την συντηρητικη παραταξη....ΕΠΕΙΓΕΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΛΟΥ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ.....Αποτελεσμα ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΟ.... η ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΑΝΕΠΙΣΤΡΕΠΤΙ....και χαρακτηριστικο.... δεκαδες σημαιες μονο του συριζα......





Κάλεσμα Αλ. Τσίπρα για συστράτευση της Αριστεράς

synt,Παρασκευή, 02-12-2011
Πλήθος κόσμου  από όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους «πλημμύρισε» την πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα, με ομιλητές τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, τον Μανώλη Γλέζο και τη Σοφία Σακοράφα, στην κατάμεστη αίθουσα του «ΠΑΝΘΕΟΝ».

Πριν ανέβει στο βήμα ο Αλέξης Τσίπρας, χαιρετισμό απηύθυνε ο ηθοποιός και πρώην βουλευτής Γ. Πάντζας, ο οποίος εκπροσωπούσε το ΔΗΚΚΙ και πρότεινε δυναμικό κάλεσμα συστράτευσης στο ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια, ο Γ. Γκόβας, εκπροσωπώντας την Κοινωνική Αριστερά, πόλο των αποχωρησάντων του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι από εδώ και στο εξής θα υπάρχει συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα.
          
Ανεβαίνοντας στο πολιτικό βήμα, ο Μανώλης Γλέζος με τη μεστότητα του λόγου του και τα βιώματα μιας μακράς πολιτικής και αγωνιστικής πορείας, παρέθεσε την άποψη ότι, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει χρέος. 

Αλλά, ακόμη και στην περίπτωση που δεχθούμε πως υπάρχει, μπορεί αυτό να εξαλειφθεί.

Ένας τρόπος είναι, καθώς είπε, η Γερμανία να επιστρέψει τα 162 δισ. ευρώ, που χρωστάει από τις πολεμικές επανορθώσεις (χωρίς τον υπολογισμό των τόκων).
          
Ένας δεύτερος, σύμφωνα με τον κ. Γλέζο, είναι οι εγχώριες τράπεζες, που έχουν υποστηριχθεί από τις δύο προηγούμενεςκυβερνήσεις με 130 δισ. ευρώ, ενώ η παρούσα κυβέρνηση ετοιμάζεται να τους διοχετεύσει ακόμη 90 δισ. ευρώ, και οι οποίες δανείζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τόκο μόλις 1%, να δανείζουν τους καταναλωτές με 1,2% τόκο (ώστε να τους μένει και κάτι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, για τα λειτουργικά τους έξοδα). 

Σε διαφορετική περίπτωση, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρότεινε και θα προωθούσε, αν του δινόταν από το λαό η ευκαιρία, όχι την εθνικοποίηση ή την κρατικοποίηση αλλά την κοινωνικοποίηση των τραπεζών.

Επίσης, για τον Μανώλη Γλέζο η εξάλειψη του χρέους μπορεί να επιτευχθεί, αν για δέκα χρόνια, για παράδειγμα, δεν δίνουμε ούτε ένα ευρώ για στρατιωτικές δαπάνες, όπως ακριβώς έκανε η Γερμανία μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε δεν διέθεσε ούτε ένα μάρκο για τέτοιες δαπάνες, διοχετεύοντας όλα τα έσοδά της στην ανάπτυξη. 

Αυτό, όπως είπε, ήταν που την οδήγησε στο μεταπολεμικό της οικονομικό θαύμα. Κι εμείς, πρόσθεσε, με τέτοιους όρους και προϋποθέσεις, θα μπορούσαμε να πετύχουμε όχι ένα, αλλά πολλά τέτοια θαύματα. 

Ανέφερε δε ενδεικτικά ότι η Ελλάδα δαπανά για στρατιωτικές δαπάνες το 24% του ΑΕΠ, ενώ οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες από 5% -12%.
"Ούτε ένα ευρώ σε στρατιωτικές δαπάνες για 10 χρόνια"

Αναφερόμενος στις σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς τόνισε: 

«Δεν θέλουμε να ληστέψουμε το χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά να γίνει αυτοαποκατάσταση του ΠΑΣΟΚ στις αρχικές ιδεολογικές του αρχές και μετά να συνεργαστούμε, σε ισότιμη βάση»

Απευθύνθηκε, παράλληλα, στο ΚΚΕ, κάνοντας «έκκληση, παράκληση, έγκληση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, για συνεργασία, με διατήρηση της αυτονομίας και των διακριτών ιδεολογικών χαρακτηριστικών του καθενός, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει αναδρομή και στο ΕΑΜ, υπενθυμίζοντας ότι το ΚΚΕ την εποχή εκείνη είχε πρωτοστατήσει στη δημιουργία αυτού του ενωτικού εγχειρήματος του λαού. 

Ωστόσο, τώρα το επέκρινε ότι «ακολουθεί μοναχικό δρόμο, που οδηγεί στο Άγιο Όρος, αφού εκεί πάνε οι μοναχοί», όπως συμπλήρωσε χαριτολογώντας.

Υποστήριξε ακόμη ότι η κρίση είναι οικονομική, πολιτική, κοινωνική και ηθική και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι το χρήμα εκείνο που παράγει τις αξίες, αλλά οι εργαζόμενοι.
Η Σοφία Σακοράφα, από τη μεριά της, πρότεινε κι αυτή συστράτευση στο ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτήθηκε: «Αν όχι τώρα, πότε; Αν όχι εμείς, ποιοι;».
Πού θα πάνε τα λεφτά της 6ης δόσης

Ο Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας την ομιλία του, ευχήθηκε να γίνει πραγματικότητα η προοπτική της ευρύτερης δυνατής συνεργασίας της Αριστεράς και όχι μόνο.
Επίσης, έδωσε αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για το πού προορίζονται να κατευθυνθούν τα χρήματα της 6ης δόσης
το 23% στους εγχώριους επενδυτές, δηλαδή στις τράπεζες, κατά κύριο λόγο, το 18% στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (και μάλιστα χωρίς να προβλέπεται εκεί  "κούρεμα"), 
40% σε ξένους επενδυτές, κυρίως Γερμανούς και Γάλλους, 
και μόνο το 19% στα ταμεία του Κράτους.

Ισχυρίστηκε δε πως οι κυβερνώντες έλεγαν ψέματα, ότι δεν είχαν να πληρώσουν τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου χωρίς τα χρήματα της 6ης δόσης, δεδομένου ότι αυτές καταβλήθηκαν, χωρίς ακόμη να έχει γίνει η εκταμίευση της περίφημης αυτής δόσης. 

Κατά τον ΑλέξηΤσίπρα, έπρεπε να θέσουν το δίλημμα όχι αν θα έχουμε λεφτά για συντάξεις και μισθούς, αλλά για την πληρωμή τόκων και χρεωλυσίων στους δανειστές μας.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε την ομιλία του με την ευχή οι δυνάμεις της Αριστεράς να συμπαραταχθούν στο σύνολό τους, «για να νικήσουν το συνασπισμό του Μνημονίου και της "μαύρης συμμαχίας"».

Πολλές οι παρουσίες

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησαν πολλές παρεμβάσεις κι ερωτήσεις από το ακροατήριο. Μάλιστα, επειδή δεν ήταν δυνατόν, λόγω έλλειψης χρόνου, να ικανοποιηθούν όλοι όσοι ήθελαν να παρέμβουν, αναλήφθηκε εκ μέρους του Αλ. Τσίπρα (με τη θερμή συνηγορία του Μαν. Γλέζου) η δέσμευση να διοργανωθεί προσεχώς στην Πάτρα -με την παρουσία, φυσικά, της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ- ένα συνέδριο, στο οποίο ομιλητές θα είναι αποκλειστικά οι σύνεδροι.

Τέλος, συγκλονιστικό και από καρδιάς, με την αναφορά προσωπικών βιωμάτων, ήταν το κλείσιμο του θρυλικού Μαν. Γλέζου.

Μεταξύ άλλων, στην πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ παραβέθηκαν ο δήμαρχος Πατρέων, Γ. Δημαράς, ο πρόεδρος του Καρναβαλικού Οργανισμού, Ηλ. Γρηγόρης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Ν. Κοντοές, η δημοτική σύμβουλος και τέως αντιδήμαρχος Πατρέων Ήρα Κουρή, ο δημοτικός σύμβουλος Χρ. Πατούχας, ο περιφερειακός σύμβουλος Δυτ. Ελλάδας Βασ. Χατζηλάμπρου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών, Γ. Ρώρος, και τα στελέχη του ίδιου Συλλόγου Θαν. Μανθόπουλος και Ν. Στριφτούλιας, ο πρ. πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαΐας Δημ. Ηλιόπουλος, ο δικηγόρος και αγωνιστής Γιάννης Βελλόπουλος, ο γνωστός οικολόγος Βλάσσης Βελλόπουλος, οι δικηγόροι Γιάννης Παπαναστασόπουλος, Σπ. Αργυριάδης, η συμβολαιογράφος και στέλεχος της παράταξης Δημαρά, Έλλη Περπερίδου και, βέβαια, στο σύνολό τους τα τοπικά στελέχη των διαφόρων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου