Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Go British for a Week

ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΤΣΑΚΟΥ
Την ώρα που το καράβι της γηραιάς ηπείρου βυθίζεται στο βάλτο της οικονομικής ύφεσης, είναι υποκριτικό και ανόητο οι ξεπεσμένοι λόρδοι της Α' θέσης να γελούν και να ειρωνεύονται τους παρίες του καταστρώματος. 


Είναι θλιβερή η εικόνα μιας πολλαπλά προβληματικής κοινωνίας να καγχάζει πάνω από τα προβλήματα μιας άλλης μέσα από φτηνά τηλεοπτικά σκουπίδια κάνοντας τα στραβά μάτια με τα δικά χάλια.

Και αν στη Μεγάλη Βρετανία κάποιοι βρίσκουν αστείο το να ζήσουν μια εβδομάδα σαν Έλληνες μέσα από
το reality show του Channel 4, είμαι σίγουρος πως κανείς συμπατριώτης μας δεν θα ήθελε να πάρει μέρος σε ένα αντίστοιχο τηλεοπτικό πρόγραμμα με τίτλο «Go British for a week».


Ας φανταστούμε λοιπόν τρεις ελληνικές οικογένειες που θα μετέχουν στο ριάλιτι και θα γνωρίσουν 
την ανεργία, 
θα χάσουν το σπίτι τους 
και θα γνωρίσουν τον αλκοολισμό για μια εβδομάδα προσφέροντας άφθονο γέλιο στους τηλεθεατές.


Η πρώτη ελληνική οικογένεια θα ζήσει στα βρετανικά επίπεδα φτώχειας και τα παιδιά της θα είναι ανάμεσα στα 600 χιλιάδες παιδιά που υποσιτίζονται σήμερα στην Γηραιά Αλβιόνα και θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν όπως ο ήρωας των παιδικών τους χρόνων, Ολιβερ Τουίστ.

Η δεύτερη οικογένεια θα μπει στον κατάλογο των θυμάτων του αλκοολισμού που κατατρώει τα σωθικά της βρετανικής κοινωνίας και θα είναι και αυτοί μέσα στο 25% των ενήλικων Βρετανών που καταναλώνουν οινοπνευματώδη σε επίπεδα που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Όσο για την τρίτη οικογένεια του show αυτή θα ζήσει την εμπειρία της επιβίωσης κάτω από γέφυρες και σε πάρκα συντροφιά με χιλιάδες ακόμη άστεγους που αναζητούν καταφύγιο ακόμη και στα πιο απίθανα σημεία των βρετανικών πόλεων.

Το τηλεπαιχνίδι βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία που πιστοποιούν ότι
το 2013 στην Μεγάλη Βρετανία
περίπου 3,1 εκατομμύρια παιδιά,
2,5 εκατομμύρια γονείς,
4 εκατομμύρια ενήλικες χωρίς παιδιά 
και 2,1 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα ζουν στην απόλυτη φτώχεια. 
Ενας όρος που χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις όπου ο μισθός του εργαζομένου πέφτει κάτω από το 60% του μέσου εισοδήματος.

Ακόμη σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Κέντρο Ενημέρωσης του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας (NHS), ένας στους τρεις άνδρες και μία στις έξι γυναίκες καταναλώνουν τόσο αλκοόλ που διατρέχουν κίνδυνο βλάβης του ήπατος ή εμφάνισης ψυχολογικών προβλημάτων, όπως κατάθλιψης.

Τέλος, η Μεγάλη Βρετανία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αστέγων στην Ευρώπη καθώς υπολογίζεται ότι 4 στα 1.000 άτομα είναι άστεγα.

«Go British for a week» λοιπόν και καλή διασκέδαση...
http://www.protothema.gr/blogs/blogger/post/?aid=158053&fb_source=message

1 σχόλιο:

  1. τους χρειάζεται τους ανιστότιτους!όταν εμεις είχαμε πολιτισμό αυτοί ζούσαν σε καλύβες!φούστιδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή