Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Foxconn city. Το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο σκλαβοπάζαρο!



Παράγει ηλεκτρονικά εξαρτήματα, τα οποία ενσωματώνονται στα iPhone και iPad.
Πελάτες της είναι οι μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρονικών συστημάτων και υπολογιστών, όπως η Dell και η Hewlett Packard.

Αυτή είναι η μια όψη της Foxconn, της διαβόητης εταιρείας από την Ταϊβάν, που έχει στο σκλαβοπάζαρο της δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Η άλλη της όψη, η σκοτεινή, σχετίζεται με τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και το ρεκόρ αυτοκτονιών των εργαζομένων της που καταγράφονται στο Foxconn City!


H Foxconn City βρίσκεται στην επαρχία Σενζέν της Κίνας. Εκεί ο ταϊβανέζικος όμιλος δημιούργησε
την πόλη της Foxconn, η οποία διαθέτει γήπεδα ποδοσφαίρου, τράπεζες, νοσοκομείο, βιβλιοθήκη και γυμναστήρια.

Έχει ακόμη και δικό της τηλεοπτικό σταθμό. Πως λέγεται νομίζω όλοι καταλαβαίνουμε: Foxconn TV!  

Ο όμιλος βρέθηκε ξανά στο προσκήνιο, αλλά αυτή τη φορά για καλό σκοπό. Όπως ανακοίνωσαν οι επικεφαλής του ομίλου η Foxconn σκοπεύει να αγοράσει ένα εκατομμύριο ρομπότ έως το 2014!

Πρόθεση των υπευθύνων του ταϊβανέζικου κολοσσού είναι να προβούν στην στρατηγικής σημασίας κίνηση για να μειώσουν το κόστος εργασίας και να βελτιώσουν το δείκτη απόδοσης.




Οι ίδιοι, ωστόσο, διατείνονται ότι στοχεύουν στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.  Τα ρομπότ θα χρησιμοποιηθούν για απλές δουλειές, όπως ψέκασμα, συγκόλληση και συναρμολόγηση, εργασίες που σήμερα διεκπεραιώνονται από το προσωπικό των επιχειρήσεων της.

Σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, ο πραγματικός λόγος για τον οποίο η Foxconn προχωρά στη μεγαλύτερη προμήθεια ρομπότ όλων των εποχών, συνδέεται με το ασταμάτητο κύμα αυτοκτονιών που καταγράφεται στα εργοστάσια της  λόγω των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας.

Μια από τις σημαντικότερες επιχειρηματικές πρακτικές της Foxconn είναι να προσλαμβάνει νεαρής ηλικίας εργαζόμενους, τους οποίους αναγκάζει να υπογράφουν  ιδιωτικά συμφωνητικά υπεραπασχόλησης.

Οι εργαζόμενοι είναι όρθιοι καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου τους, πλην ενός ολιγόλεπτου διαλείμματος για πρόχειρο φαγητό
Απαγορεύεται να μιλάνε μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της εργασίας, με αποτέλεσμα να είναι ανύπαρκτες οι κοινωνικές σχέσεις.

Η εταιρία με στοχευμένες κινήσεις, μετά το θόρυβο που έχει προκληθεί σε χώρες της Δύσης, προσπάθησε να μειώσει τον αριθμό των αυτοκτονιών.

Αρχικώς  προχώρησε σε ασκήσεις μισθών από τα 145 ευρώ το μήνα στα 240 ευρώ.


Πέραν αυτού η Foxconn προχώρησε στη πρόσληψη ειδικών συμβούλων για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, παραβλέποντας τη γενεσιουργό αιτία, η οποία δεν είναι άλλη από τις απάνθρωπες συνθήκες.

Ένα άλλο μέτρο που έθεσε σε εφαρμογή ο όμιλος αφορά τον ψυχικό κόσμο των εργαζομένων της. Έναντι αδρής αμοιβής, βουδιστές ιερωμένοι, προσπερνούν όσα επονείδιστα αντικρίζουν τα μάτια τους  και περί άλλων τυρβάζουν: Ομιλούν για την ανάγκη να επανέλθει η εσωτερική γαλήνη στις ψυχές των εργαζομένων..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου