Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Δημοσκόπηση σοκ για ΝΔ: Γυρίζουν την πλάτη σε Μητσοτάκη για εκλογές






















 Πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στη σημερινή κυβέρνηση
Γράφει ο Πολιτικός

Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων παρά την πανωλεθρία που έχουν πάθει στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις συνεχίζουν ακάθεκτες το έργο τους. Το έργο τους δεν είναι η αποτύπωση των τάσεων της κοινής γνώμης, αλλά η χειραγώγηση της καθώς σε μη εκλογικό χρόνο η πρόθεση ψήφου δεν έχει καμία σημασία. Οι πολίτες γνωρίζοντας το «παιχνίδι» που παίζουν οι δημοσκόποι ασκούν και αυτοί το «δικαίωμα» να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση.
Είναι κοινός τόπος ότι μέσα από τις δημοσκοπήσεις ασκείται «πολιτική» με θεμιτούς και αθέμιτους τρόπους.
Το τελευταίο διάστημα για να μην αμφισβητηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς όλες οι πολιτικές του επιλογές έχουν αποτύχει παταγωδώς, η σανίδα σωτηρίας του είναι η δήθεν δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι αλήθεια ότι κατά το παρελθόν αρκετοί δημοσκόποι συμμετέχουν ως «σύμβουλοι» στην… εκάστοτε κυβέρνηση, στα κόμματα και στα πολιτικά πρόσωπα, σήμερα στη ΝΔ αυτό επισημοποιήθηκε με την παρουσία του κ. Θεοδωρικάκου.
Πέρα από τους τίτλους που βγαίνουν υπάρχουν και τα ποιοτικά στοιχεία που… ξύνουν βαθύτερα τις απόψεις και τη γνώμη των πολιτών.
Παρά τα όσα γράφτηκαν για την απόφαση του πρόσφατου Eurogroup και την επίθεση που δέχτηκε η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας από το σύνολο των ΜΜΕ η έρευνα της Κάπα Research για «Το Βήμα της Κυριακής», παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Το μαύρο-άσπρο που συνήθως είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο γίνονται οι ερωτήσεις με στόχο να λειτουργήσει ο μανιχαϊστικός μηχανισμός και που φυσικά είναι αρνητικός για την εκάστοτε κυβέρνηση που λαμβάνει δυσάρεστες αποφάσεις. Έτσι, λοιπόν, για παραπάνω από τους μισούς η συμφωνία στο Eurogroup κρίνεται αρνητικά από το 58,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα και θετικά από το 32,5%. Και το 32,5 δεν είναι κακό για την κυβέρνηση που είναι μόνη της απέναντι στην αντιπολίτευση, τα συστημικά ΜΜΕ και τη διαπλοκή.
Πάμε, όμως, να δούμε κάποια άλλα ποιοτικά στοιχεία που αναδεικνύουν το θετικό πρόσημο της συμφωνίας:
Το 47% πιστεύει ότι με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης η χώρα παραμένει οριστικά στο ευρώ με το 45,5% να διαφωνεί και να βλέπει ακόμη κινδύνους.
Για πρώτη φορά διαμορφώνεται ένα ρεύμα προσδοκίας και αισιοδοξίας στην κοινωνία. Πάνω από τους μισούς (53,5%) ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση.
Το 53,3% δηλώνει ότι υπάρχουν διεθνείς συμμαχίες πρόθυμες να υποστηρίξουν την προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας με αμοιβαίο όφελος.
Αυτά είναι τα καλά νέα για την κυβέρνηση και σε αυτά πρέπει να επενδύσει. Υπάρχουν, όμως, κι άλλα που έχουν να κάνουν με τον πόλεμο που δέχεται από τα επιχειρηματικά συμφέροντα:
Το 59% εκτιμά ότι δεν υπάρχουν επιχειρηματικές δυνάμεις ικανές να ηγηθούν της ανάπτυξης. Οι πολίτες έχουν πάρει χαμπάρι τους παραδοσιακούς έλληνες επιχειρηματίες, για τους οποίους η πλειονότητα (66%) έχει αρνητική άποψη, φορτώνοντάς τους με όλες τις αμαρτίες του παρελθόντος: διασύνδεση με το κράτος, αδιαφορία για τους εργαζομένους, προσωπικό πλουτισμό, διαφθορά.
Κακά μαντάτα για το Μοσχάτο
Τα κακά μαντάτα για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πολλά, παρότι η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, διατηρείται στις 7 μονάδες (στην προηγούμενη μέτρηση του Απριλίου ήταν 7,1 μονάδες), με τα ποσοστά να διαμορφώνονται σε 23,2% και 16,2% αντιστοίχως, είναι σε στασιμότητα παρά την καταστροφή που επικαλείται ότι έχει προκαλέσει ο Αλέξης Τσίπρας και επαναλαμβάνουν με ένταση σχεδόν όλα τα ΜΜΕ.
Το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για προσφυγή στις κάλπες δεν έχει πλειοψηφικό ακροατήριο, καθώς οι πολίτες κρίνουν ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στη σημερινή κυβέρνηση (46,5%). Πρόωρες εκλογές θέλει το 38%, ποσοστό που τον Απρίλιο ήταν 40,5%.
Για να «σκοτώσεις ένα πρωθυπουργό» έχεις στη διάθεση σου μόνο μια σφαίρα μου έλεγε έμπειρος κυβερνητικός παράγοντας με αφορμή το νέο γύρο επιθέσεων της διαπλοκής με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, η πραγματικότητα δείχνει ότι ο Τσίπρας είναι εφτάψυχος.
Αρκούν αυτά για να γυρίσει ο Αλέξης Τσίπρας το παιχνίδι;
Τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν ότι ο Τσίπρας μπορεί ακόμα να γυρίσει το παιχνίδι καθώς έχει αντίπαλο μόνο τη δυσαρέσκεια των πολιτών και τους «άκαπνους» Υπουργούς του. Ενώ ο Μητσοτάκης βρίσκεται στο καναβάτσο βλέποντας το αφήγημα του να μην περπατάει στην κοινωνία.
ΥΓ. Σχετικά με τη διαφορά στην πρόθεση ψήφου, αυτή με την προκήρυξη των εκλογών θα μειωθεί στα όρια του στατιστικού λάθους. Η ΝΔ έχει φτάσει ταβάνι στη συσπείρωση, αλλά υπολείπεται από τα ποσοστά της χαμένης προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλά περιθώρια συσπείρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου