Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Έχει... ρεύμα για τα μεγάλα συμφέροντα


















Η ανακοίνωση του “προγράμματος” της Ν.Δ. για τον τομέα της ενέργειας δεν ήταν τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από ένα ρεσιτάλ... γενναιοδωρίας προς τα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο αυτόν.
Μέσα σε λίγη ώρα οι εισηγητές του “οράματος” της Ν.Δ. μοίρασαν σε ιδιώτες τη ΔΕΗ, τα δίκτυα μεταφοράς, υδροηλεκτρικές και λιγνιτικές μονάδες παραγωγής. Μάλιστα με χαρακτηριστική απλότητα έδωσαν όχι μόνο αυτά που ζητούν, αλλά περισσότερα κι από αυτά που θα ήθελαν να απαιτήσουν οι δανειστές. Και σίγουρα πολύ περισσότερα από αυτά αυτά που έχουν δεσμευτεί με τη δανειακή συμφωνία του 2015.
Στην ουσία περιέγραψαν και βάφτισαν ως δικό τους πρόγραμμα το σχέδιο που λογικά θα δικαιολογούνταν να έχει μια μεγάλη ιδιωτική εταιρεία στον χώρο της ενέργειας που δραστηριοποιείται είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.
Έτσι η Ν.Δ. στην πρώτη “εμπεριστατωμένη” και “πλήρη” παρουσίαση προγράμματος σε έναν συγκεκριμένο τομέα δικαίωσε όσους την καταγγέλλουν ότι θέλει να έρθει στην εξουσία για να μοιράσει τα ιμάτια του Δημοσίου στους ιδιώτες σε όλους τους τομείς.
Το σχέδιο ολοκληρωτικής διάθεσης της δημόσιας περιουσίας στους ιδιώτες μάλιστα που έχει εκπονήσει ο Κ. Μητσοτάκης ξεπερνά σε κυνικότητα ακόμη και την περίφημη και πολυδιαφημισμένη ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής πριν από χρόνια. Είναι εμπνευσμένο από το πρότυπο των “σπιτιών του ενός δολαρίου” στο χρεοκοπημένο Ντιτρόιτ.
Το χειρότερο όμως είναι ότι η Ν.Δ. το κάνει αυτό εν μέσω διαπραγμάτευσης, γιατί θεωρεί ότι, κλείνοντας πονηρά το μάτι και επιδεικνύοντας περισσή προθυμία προς τους δανειστές, θα βρει έναν σύμμαχο για να γίνει ευκολότερη η πολυπόθητη επιστροφή της στην εξουσία. Είναι σαν να τους λέει “μην κάνετε πίσω στις απαιτήσεις σας, εμείς θα τα κάνουμε όλα”.
Εδώ και εβδομάδες η μεγάλη απορία ήταν τι έλεγε επί 70 λεπτά στον Β. Σόιμπλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσίαση του προγράμματος που του έκανε στην συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο.
Τώρα που έχουμε την πρώτη εικόνα του προγράμματος της Ν.Δ. και του Κ. Μητσοτάκη, η απορία είναι: Πόσες φορές χρειάστηκε να του επαναλάβει στα 70 λεπτά της συνάντησης ότι θα κάνει “τόσα (που ζητάνε οι δανειστές) και άλλα τόσα (παραπάνω από αυτά που ζητάνε)”;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου