Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Ριζοσπαστικοποιεί τους νεαρούς Παλαιστίνιους ο πόλεμος στη Γάζα





 

 Δεν είναι μόνο η ανυπολόγιστη απώλεια των ανθρώπινων ζωών και η καταστροφή περιουσιών και σπιτιών που συντελείται στη Γάζα. 

Δίπλα σε αυτά, έχουμε να προσθέσουμε κι ένα άλλο ανησυχητικό φαινόμενο: 
την ολοένα και μεγαλύτερη ριζοσπαστικοποίηση πολλών νεαρών Παλαιστινίων που εντάσσονται στην αντίσταση εναντίον του Ισραήλ.


Οι αστυνομικές αρχές του Ισραήλ ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι συνέλαβαν άλλους 52 Παλαιστίνιους τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα οι συλληφθέντες Παλαιστίνιοι από τις αρχές Ιουλίου να ξεπερνούν πλέον τους 600 -εκ των οποίων οι 175 είναι ανήλικοι.


Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι μεταξύ των συλληφθέντων είναι και 175 ανήλικοι και ότι «οι επιχειρήσεις των Αρχών συνεχίζονται».


Στις περισσότερες περιπτώσεις οι Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν επειδή εκτόξευαν πέτρες ή βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών που περιπολούσαν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, δήλωσε ο ίδιος.


Ορισμένοι έχουν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό, ενώ άλλοι αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τους.


Ωστόσο, ο Σύλλογος Φυλακισμένων Παλαιστινίων υποστηρίζει ότι καταμέτρησε 1.650 συλλήψεις στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, ενώ το κέντρο Μουσάουα, μη κυβερνητική οργάνωση που προασπίζεται τα δικαιώματα των Αράβων Ισραηλινών, έκανε λόγο για «περισσότερους από 600» συλληφθέντες. 


Μάλιστα ο διευθυντής του κέντρου Μουσάουα, Τζαφάρ Φάραχ, ανέφερε ότι «για πρώτη φορά στο Ισραήλ η αστυνομία προσάγει ομαδικά τους νέους στα δικαστήρια και οι δικαστές το δέχονται, αρνούμενοι να εξετάσουν την κάθε υπόθεση ξεχωριστά».

Όπως τονίζει το Spiegel, μπορεί να έγινε εκεχειρία αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η ζημιά δεν έχει γίνει ήδη, με πολλούς Παλαιστινίους να ωθούνται σε ολοένα και μεγαλύτερη ριζοσπαστικοποίηση. 

Όπως, λόγου χάρη, τα έξι παιδιά του Παλαιστίνιου Μοχάμεντ αλ Σαΐκ, ενός διευθυντή σχολείου στη πόλη Ράφα. 

«Η δική μου γενιά μεγάλωσε διαφορετικά σε σχέση με τη σημερινή. Εμείς πιστεύαμε πάντα πως η κατάσταση στη Γάζα θα άλλαζε κάποια στιγμή και θα επιβαλλόταν  ειρήνη ή έστω μια επίφαση κανονικότητας και καθημερινότητας», λέει ο 57χρονος δάσκαλος, προσθέτοντας με έναν τόνο απαισιοδοξίας στη φωνή του πως «δυστυχώς, τα παιδιά μου έχουν χάσει κάθε ελπίδα να συμβεί αυτό. Έχουν ήδη ζήσει τρεις πολέμους! 
Παγιδευμένα στη Λωρίδα της Γάζας, τα παιδιά μου στη πορεία ριζοσπαστικοποιήθηκαν. Προσπάθησα να τους δείξω πως είναι εφικτή στο μέλλον μια κανονική ζωή, όμως απέτυχα λόγω των συνεχόμενων πολέμων».

 Όπως επισημαίνει στο γερμανικό περιοδικό ο αλ Σαΐκ, «η γενιά τους δεν έχει για τί ακριβώς να ζήσει. Τις προάλλες, είδα μικρά κορίτσια, 6-7 ετών, να ζωγραφίζουν στην άμμο το άστρο του Δαυίδ και από κάτω να γράφουν τη λέξη «θάνατος». Σήμερα το πρωί, είδα τρία παιδιά, όχι μεγαλύτερα από επτά ετών, να παίζουν το παιχνίδι «μάρτυρας» στην αυλή του σχολείου: 
ένα από αυτά ξάπλωσε στο έδαφος πάνω σε ένα κομμάτι ύφασμα παριστάνοντας το νεκρό ενώ τα άλλα δυο σήκωναν στον αέρα τα χέρια τους φωνάζοντας «σαχίντ, σαχίντ» [δηλαδή, «μάρτυρας»]. Το ένα από τα παιδιά κραύγαζε «Ισραήλ, θα σε κερδίσουμε!».

Ο Μοχάμεντ Μουχσίν αλ-Ατζάμι είναι πατέρας ενός μαχητή της Χαμάς. Ένας από τους οκτώ γιους του, ο Ταρίκ, εντάχθηκε στην αντίσταση κι έχασε τη ζωή του στα 25 του χρόνια, πολεμώντας στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Αλλά ο 67χρονος πατέρας του δεν ξέρει καν σε ποιο σημείο σκοτώθηκε. 

Απλώς έλαβε ένα τηλεφώνημα όπου του ανακοινώθηκε ο θάνατος του γιου του καθώς και οδηγίες για να μεταβεί και να αναγνωρίσει τη σορό του.

«Ο Ταρίκ ήρθε ένα βράδυ, με αγκάλιασε και φίλησε την μητέρα του. 
Πρέπει να φύγω, μας είπε και μας ευχήθηκε να έχουμε μια καλή ζωή», λέει ο αλ-Ατζάμι, καταλήγοντας πως «ο Ταρίκ θορυβήθηκε από το θάνατο του Μοχάμεντ Αμπού Χντέιρ, του εφήβου που άπηχθη και δολοφονήθηκε από ισραηλινούς εξτρεμιστές πριν ενάμιση μήνα.
 Όταν το Ισραήλ έστειλε τα τεθωρακισμένα του στη Γάζα, ο Ταρίκ αποφάσισε να ενταχθεί στην παλαιστινιακή αντίσταση. Πιστεύω πως έκανε το σωστό: θεωρώ πως οποίος γονιός ζει όπως εμείς, θα έστελνε τα παιδιά του να  πολεμήσουν. Ωστόσο, δεν είπα ποτέ στον Ταρίκ να σηκώσει όπλο».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου