Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Γιώργος Σταθάκης:"Δε θα κατεβάσουμε το λαό στο δρόμο"!

Διαβάζοντας αυτή τη συνέντευξη,διακρίνετε έναν ιδεολόγο και με βάθος σκέψης αριστερό;
Απλά ρωτώ.Πέραν των όσων λέει για το ότι δε θα βγάλει ο Σύριζα τον κοσμο στο δρόμο,για τον Μουσχουρικό τρόπο που μιλά για τους Έλληνες,όλο το πνεύμα των λόγων του,σας βγάζει έναν ιδεολόγο αριστερό ή έναν ρηχό διαχειριστή ανίκανο να εμπνεύσει οτιδήποτε;
------------------------------------------------------------------------------------------------
http://edupame.blogspot.gr/2012/07/ke-nea-dilosi-stelehous-tou-siriza-de-tha-katevasoume-to-lao-sto-dromo.html

Το Ιστολόγιο της Γραμματείας Παιδείας Ζακύνθου του ΠΑΜΕ αναδημοσιεύει την παρακάτω συνέντευξη του Γιώργου Σταθάκη (στελέχους του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ) στη La Tribune.


Η κοροϊδία που στήθηκε προεκλογικά αλλά καi μετεκλογικά στον κόσμο της αριστεράς από τους σοσιαλδημοκράτες του ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον πλήρως αποκαλυφθεί... 



Ο Γιώργος Σταθάκης σε  πλήρη συμφωνία και ταύτιση με τον Αλέξη Τσίπρα (δείτε εδώ την πλήρη συνέντευξη του στο Reuters) 



παραδέχεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕ θα καλέσει το λαό στο δρόμο για να αντισταθεί στην επερχόμενη λαίλαπα!



Μεταφράσαμε το σύνολο της συνέντευξης που δόθηκε στις 29/6, καθώς σε αυτήν ανατρέπονται πολλά στερεότυπα για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις λαϊκές κινητοποιήσεις, το Μνημόνιο, τις τράπεζες και την κυβέρνηση Ολάντ...

Η μετάφραση έγινε από τη Συντακτική Ομάδα του Ιστολογίου. Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στα γαλλικά, μπορείτε να το βρείτε εδώ.

****  

"Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ μιας τραπεζικής ένωσης στην Ευρώπη" 



Ο Γιώργος Σταθάκης είναι ένας από τους τέσσερεις οικονομικούς συμβούλους του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ). 



Μέλος του Συνασπισμού, ενός από τα μεγάλα ιδρυτικά κόμματα αυτής της συμμαχίας, αυτός ο καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης έγινε βουλευτής στις τελευταίες εκλογές. Μιλάει για το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του και τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις της χώρας



Κι αυτός τα ίδια λέει με τον
Τσίπρα: "Δε θα κατεβάσουμε
το λαό στο δρόμο"

Ερ: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει "Η" νέα δύναμη της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα;
Απ: Ναι, εκπροσωπούμε εργαζομένους από πολύ διαφορετικά κοινωνικά στρώματα. Στο εξής, θα έχουμε μια σημαντική φωνή στην όλη συζήτηση, θα εμποδίσουμε ορισμένα μέτρα του Μνημονίου 2 (μισθοί, περικοπές στον προϋπολογισμό...). 


Η επιτυχία μας οφείλεται στην κριτική αυτού του κειμένου, στο φιλευρωπαϊκό μας όραμα και στη δύναμή μας να κινητοποιούμε. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται στην πραγματικότητα από πολλούς πολιτικούς από διαφορετικά κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ...)


Ερ: Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η κατάσταση στους επόμενους μήνες;
Απ: Ο Αντώνης Σαμαράς, ο νέος πρωθυπουργός (Ν.Δ), θα βιώσει μία δυσκολη θητεία με μια τεράστια πίεση από την Ευρώπη. Η πολιτική της λιτότητας θα συνεχιστεί, αυτό είναι μια βεβαιότητα, έστω και αν ο Σαμαράς κατορθώσει να βρει τα κεφάλαια για να στηρίξει την ανάπτυξη και κερδίσει με διαπραγμάτευση δύο χρόνια παράταση για την εφαρμογή του Μνημονίου.  



Οι Έλληνες ίσως θα διαδηλώσουν.(Οι Έλληνες,αυτοί οι ξένοι) Αλλά ως προς το ΣΥΡΙΖΑ, θα μεταφέρει τη μάχη στο Κοινοβούλιο με τη δική του δουλειά της αντιπολίτευσης, χωρίς να καλέσει τον κόσμο να βγει στο δρόμο.




Ερ: Στο εκλογικό σας πρόγραμμα, αναφέρατε την εθνικοποίηση των τραπεζών, είναι αυτό μια αναγκαιότητα; 


Απ: Οι τράπεζες παίρνουν πολλά χρήματα από την πλευρά της τρόικας, και 50 δις ευρώ θα διοχετευθούν στις τέσσερεις μεγαλύτερες. Θέλουμε να κάνουμε μια έμμεση εθνικοποίηση των τραπεζικών ιδρυμάτων ώστε να ασκήσουμε ένα δημόσιο έλεγχο. Δεν είναι μια εθνικοποίηση αυτή καθ' αυτήν, απλώς ένα μόνο πρόσωπο που θα επιβλέπει το σύστημα.

Ερ: Ορισμένοι φορολογούμενοι ένιωσαν μεγάλο φόβο για μία τραπεζική χρεοκοπία. Οι αναλήψεις καταθέσεων πολλαπλασιάστηκαν με το πλησίασμα των εκλογών. Κατανοείτε αυτή την αντίδραση;



Απ: Υπάρχει μια οικονομική αστάθεια εδώ και δύο χρόνια στην Ελλάδα. Ήδη υπήρχε ένα σύστημα πολύ εύθραυστο, οι τραπεζικές καταθέσεις πολύ απείχαν από το να είναι σταθερές. Συνεπώς ήταν ένα προϋπάρχον φαινόμενο. Λόγω των ΜΜΕ, οι Έλληνες είχαν φόβο για δύο πράγματα: την πτώχευση και την έξοδο επιχειρήσεων από την Ελλάδα. 



Αλλά με τη νίκη μας, αυτό δε θα συνέβαινε, είχαμε λάβει μέρος σε συζητήσεις με οικονομολόγους, με επιχειρηματίες, με τράπεζες, για να προλάβουμε αυτούς τους δύο κινδύνους.
Ερ: Ποιες είναι οι δύο βασικές ενστάσεις ενάντια στο Μνημόνιο 2;


Απ: Εισάγει μια νέα μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα από 25 έως και 50% συνολικά, δεδομένου ότι είχε ήδη εφαρμοστεί μια πρώτη μείωση 25%. 



Στη συνέχεια, δε δεχόμαστε αυτή την πολιτική που είναι προσανατολισμένη προς την ύφεση. 



Εάν είχαμε νικήσει, δε θα είχαμε ακυρώσει το Μνημόνιο, αλλά θα το είχαμε εξ ολοκλήρου αναδιαπραγματευθεί. 
Στο εσωτερικό πεδίο, το οικονομικό μας πρόγραμμα βασίζεται σε μεγαλύτερη δημοσιονομική ισορροπία: μεγαλύτερη φορολόγηση των πλουσίων και μικρότερη των πιο φτωχών. 



Είμαστε στη χειρότερη ύφεση που έχει ποτέ καταγραφεί σε οποιαδήποτε οικονομία από το 1929. 
Φοβάμαι ότι αυτό δε θα βελτιωθεί το επόμενο έτος με τη λιτότητα.
Ερ: Τι περιμένετε από τη Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής; 

Απ: Όχι μεγάλα πράγματα για την Ελλάδα. Αλλά θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό πεδίο. 



Είμαστε υπέρ μιας τραπεζικής Ένωσης, μιας κοινής διαχείρισης του χρέους αλλά κυρίως κατά μιας πολιτικής Ένωσης όπως προτάθηκε από την Άγκελα Μέρκελ, επιβάλλει τη λιτότητα και σε εμάς την ύφεση. 



Ο Φρανσουά Ολάντ μοιάζει πιο μετριοπαθής με ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκής ανάπτυξης, πιο ισορροπημένο.



2 σχόλια:

  1. Τι ήθελες και με φούντωσες πάλι βραδιάτικα Κίρκη;;;;;;
    Θες να ξαναθυμυθώ τα μπαρμπούτσαλα που έλεγε το Μάρτιο του 2010, τότε που τον πίστευα ακόμα και τα αναμετάδειδα στους φίλους μου, με αποτέλεσμα μετά να με φασκελώνουν;
    Τότε που σνόμπαρε τα "καταστροφολογικά σενάρια" και τις "φαντασιώσεις" και μιλούσε ρεαλιστικά, πραγματιστικά και πολιτικά; Α, ρε γίγαντα της οικονομικής επιστήμης, πόσο μέσα έπεσες! Τότε που καθησύχαζες τον κόσμο. Ούτε προφήτης να ήσουν....
    (Και σήμερα "ρεαλιστικά" μιλάει, πραγματιστικά και εν ψυχρώ, ή κάνω λάθος;)
    "Το ελληνικό δημόσιο χρέος, η «χρεοκοπία» και το ευρώ
    .........Οι ασύμμετρες συνέπειες της κρίσης στις διάφορες οικονομίες, όσο έντονες και να φαντάζουν, δεν αποτελούν απειλές που να μην μπορούν να είναι διαχειρίσιμες από μια Ε.Ε. η οποία, αναγκαστικά ή μη, θα προσαρμόσει τις επιλογές της προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα. Οτιδήποτε άλλο συγκροτεί αυτοκαταστροφικές τάσεις που είναι μάλλον απίθανο να συμβούν.
    Χρεοκοπεί η ελληνική οικονομία;
    Η απάντηση είναι μονολεκτικά όχι. Οι χώρες, κατά κανόνα, δεν χρεοκοπούν, ως γνωστόν, ούτε διαγράφονται τα χρέη τους. Το ελληνικό χρέος μέχρι σήμερα ήταν διαχειρίσιμο. Από τη στιγμή που βρέθηκε στη δίνη των χρηματαγορών και των εξελίξεων στην Ευρώπη, η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία, ειδικά μετά την αποκάλυψη των παραποιημένων στοιχείων για τα τελευταία 5-10 χρόνια..........
    Εντούτοις, η ελληνική οικονομία δεν θα χρεοκοπήσει. Μπορεί η πίεση των αγορών για νέα πιο σκληρά μέτρα να συνεχιστεί, μπορεί η κυβέρνηση να επιστρέψει με τρίτο πακέτο μέτρων, μπορεί τα μέτρα του δεύτερου πακέτου να μην αποδώσουν τα αναμενόμενα λόγω της ύφεσης, μπορεί το φορολογικό νομοσχέδιο να διορθώσει κατά τι τη δραματική κοινωνική αδικία που χαρακτηρίζει τα δύο πρώτα πακέτα, αλλά είναι μάλλον βέβαιο ότι το ελληνικό χρέος, που αποτελεί μόλις το 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε χρεοκοπία. Οι όροι μπορεί να είναι θέμα διαπραγματεύσεων και έντονων κοινωνικών συγκρούσεων, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι καιρός να αποστασιοποιηθούμε από καταστροφολογικά σενάρια και να επικεντρωθούμε στα πραγματικά πολιτικά. Πώς και με ποιους κοινωνικούς διακανονισμούς θα αντιμετωπιστεί η δημοσιονομική κρίση, στα πραγματικά και όχι φαντασιακά όρια της".
    14/03/2010 Γιώργος Σταθάκης ΑΥΓΗ
    http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=529855

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΤΗς ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΟΥΛΙΑ
    «Θα υπάρξουν τροποποιήσεις. Αυτό το βλέπουμε και εμείς. Αλλά να περιμένει ο λαός ότι η ζωή του θα γυρίσει στο 2008 ή στο 2007 ή στο 2004 ή στο 2009, όχι. Ξέρω ότι αυτό δεν αρέσει όταν το λέμε, γιατί ο λαός θέλει να έχει μια ελπίδα. Αλλά πώς να καλλιεργήσεις αυταπάτες; Αυτές τις μέρες δηλαδή έχω ακούσει σημεία και τέρατα. Δεν είναι ανάγκη να είσαι οικονομολόγος για να καταλάβεις ότι δεν γίνονται αυτά που λένε. Σημεία και τέρατα! “Θα πάρω λεφτά από εκεί θα τα δώσω εκεί.” Άλλος λέει “θα φορολογήσω –ξέρω γω– τις βίλες των εφοπλιστών”. Μα και να τις φορολογήσεις, δεν μαζεύεις λεφτά να γυρίσουν οι μισθοί στο 2009. [...] Αυτά που λέγονται είναι φοβερά και –μη νομίζετε– πιάνουν στον κόσμο, δυστυχώς. Ξέρετε τι θα γίνει όποιος μετά θα είναι κυβέρνηση; Ο καθένας θα ξεσηκώνεται και θα ζητά και θα έχει και δίκιο. Γι’ αυτό λέμε στον κόσμο ότι δεν μπορεί να αλλάξει η κατάσταση έτσι. Ναι, δεν αρέσει στον κόσμο αυτό, αλλά τι; Να πάμε και εμείς να μπούμε σε αυτό το…;».

    ΑπάντησηΔιαγραφή