Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Liberation:Δεν είναι τυχαίο που φωνάζουν κλέφτες τους Έλληνες βουλευτές

Liberation: Έλληνες βουλευτές; Από τους καλύτερα αμοιβόμενους στην Ευρώπη


Αρθρο του Quatremer που δημοσιεύεται στο προσωπικό του μπλογκ στη Liberation αναφέρεται, στις απολαβές των Ελλήνων βουλευτών.

«Ξέρατε ότι οι 300 Έλληνες βουλευτές είναι από τους καλύτερα αμοιβόμενους στην Ευρώπη; Και ότι αρνούνται κατηγορηματικά οποιαδήποτε μείωση του μισθού τους, ενώ δεν διστάζουν να μειώνουν τα εισοδήματα των συμπατριωτών τους;
Μια ιδιάζουσα αντίληψη της αλληλεγγύης σε μια χώρα που βουλιάζει κάθε μέρα όλο και περισσότερο στην κρίση. Δεν είναι τυχαίο που οι διαδηλωτές ουρλιάζουν ‘κλέφτες’ μπροστά από την Βουλή.
Πράγματι ο μηνιαίος μισθός ενός βουλευτή ανέρχεται στο επιβλητικό ποσό των 8500 ευρώ το μήνα στο οποίο θα πρέπει να προστεθεί μία αποζημίωση 4900 ευρώ για διάφορα έξοδα, μια αποζημίωση για συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές συνελεύσεις ύψους 1200 ευρώ, μια αποζημίωση 1000 ευρώ για κατοικία (για όσους ζουν στην επαρχία) ένα εφάπαξ 1800 ευρώ για έξοδα γραφείου καθώς και δωρεάν μεταφορές. 
Δηλαδή ένα ωραίο πακτωλό.
Από το 2011 οι δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων αναρτώνται στο ιντερνετ (η σελίδα όμως δεν έχει πρόσβαση) ενώ παλαιότερα μόνο οι δημοσιογράφοι που ήταν διαπιστευμένοι στη Βουλή είχαν πρόσβαση.
Έλληνας δημοσιογράφος έριξε μια ματιά για λογαριασμό μου, εφόσον τα ελληνικά μου δεν είναι στο απαραίτητο επίπεδο. Έτσι, πολλοί βουλευτές έχουν συζύγους εξαιρετικά πλούσιους…»
Ακολούθως δημοσιεύονται αναλυτικά περιουσιακά στοιχεία για τους Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά, Γιώργο Καρατζαφέρη, Κώστα Καραμανλή, Ντόρα Μπακογιάννη και Αλέκα Παπαρήγα.
Συνεχίζοντας τονίζει ότι «Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, 121 νυν ή πρώην βουλευτές (εκ των οποίων 52 του ΠΑΣΟΚ και 66 της Ν.Δ.) μόλις διεκδίκησαν έκαστος 250.000 ευρώ οφειλόμενα από το κράτος (δηλαδή περισσότερα από 9 εκατ. ευρώ).
Γιατί; Ακούστε καλά: οι πρόεδροι των τριών ανώτατων δικαστηρίων πέτυχαν ο μισθός τους να είναι ευθυγραμμισμένος με εκείνον του καλύτερα αμειβόμενου δημοσίου υπαλλήλου, όπου ο πρόεδρος της εθνικής επιτροπής των ταχυδρομείων και των επικοινωνιών, ένας προστατευόμενος του Καραμανλή του μικρού του είχε κάνει δώρο ένα βασιλικό μισθό.
Έτσι, με βάση το Ελληνικό Σύνταγμα, ο μισθός των βουλευτών δεν είναι δυνατόν να είναι κατώτερος από εκείνον των τριών προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων.
Όπως και να ‘χει, συγκριτικά οι Γάλλοι βουλευτές (οι οποίοι και αυτοί με τη σειρά τους αρνήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριου μια μείωση 10% του μισθού τους) σχεδόν φαίνονται μίζεροι: 5247 ευρώ καθαρός μισθός, 6412 ευρώ διάφορα έξοδα, 9138 ευρώ για πληρωμές βοηθών, μεταφορές και τηλέφωνα δωρεάν.
Οι Ιταλοί που είναι εδώ και καιρό οι καλύτερα αμειβόμενοι στην Ευρώπη χρειάστηκε να κάνουν θυσίες: 
το 2006 υπέστηκαν μείωση κατά 10%, το 2007 ένα πάγωμα για έξι χρόνια και το 2011 μια νέα μείωση κατά 10% για όσους κερδίζουν μικτά περισσότερα από 90.000 ευρώ το χρόνο και 20% για όσους δηλώνουν περισσότερα από 150.000 ευρώ. 
Δεν θα πρέπει παρ’ όλα αυτά να διαμαρτύρονται εφόσον μπορούν να υπολογίζουν στην αποζημίωση για κατοικία, 3500 ευρώ για όσους δεν μένουν στη Ρώμη, μια αποζημίωση 3690 ευρώ για διάφορα έξοδα κλπ.
Τηρουμένων όλων των αναλογιών οι Γερμανοί βουλευτές είναι οι πιο λογικοί. Δικαιούνται ένα μισθό 7688 ευρώ το μήνα, χωρίς επιπλέον αποζημιώσεις». 
Για περισσότερα συγκριτικά στοιχεία το δημοσίευμα παραπέμπει σε συγκριτική μελέτη του MyEurop.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου